
Regering-Biden werkt met techsector aan cyberveiligheid
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering komt met nieuwe richtlijnen om de veiligheid van de technologische toeleveringsketen te verbeteren. Daarbij deed president Joe Biden een beroep op leidinggevenden in de private sector om de lat wat betreft cyberveiligheid hoger te leggen.
Biden sprak in het Witte Huis met leidinggevenden van grote techbedrijven en uit de financiƫle sector. Daarbij gaven de bedrijven aan meer te zullen doen aan de groeiende dreiging van cyberaanvallen die de Amerikaanse economie raken. "De federale overheid kan deze uitdaging niet alleen aan", zei Biden tegen de leidinggevenden in de East Room. "Jullie hebben de macht, de capaciteit en de verantwoordelijkheid, denk ik, om de lat voor cyberveiligheid hoger te leggen."
Na de bijeenkomst zei het Witte Huis dat het National Institute of Standards and Technology (NIST) met de sector en andere partners gaat werken aan nieuwe richtlijnen voor het bouwen van veilige technologie. Ook gelden de richtsnoeren voor het beoordelen van de veiligheid van technologie, waaronder zogeheten open source software, waarbij gebruikers onder andere de mogelijkheid hebben om software te verbeteren en te verspreiden.
Geruchtmakende aanvallen
Onder meer Microsoft, Google en Coalition, een aanbieder van cyberverzekeringen, hebben toegezegd deel te nemen aan het nieuwe, door het NIST geleide initiatief. Microsoft kondigde ook aan de komende jaren 20 miljard dollar (17 miljard euro) te investeren in cyberveiligheid. Dat is vier keer meer dan het eerder van plan was.
Cyberbeveiliging staat hoog op de agenda van de regering-Biden na een reeks geruchtmakende aanvallen op verschillende bedrijven. Die aanvallen hadden gevolgen voor onder andere de brandstof- en voedselvoorziening.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geƫindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
7 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
8 uur geleden