
Regering-Biden werkt met techsector aan cyberveiligheid
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering komt met nieuwe richtlijnen om de veiligheid van de technologische toeleveringsketen te verbeteren. Daarbij deed president Joe Biden een beroep op leidinggevenden in de private sector om de lat wat betreft cyberveiligheid hoger te leggen.
Biden sprak in het Witte Huis met leidinggevenden van grote techbedrijven en uit de financiële sector. Daarbij gaven de bedrijven aan meer te zullen doen aan de groeiende dreiging van cyberaanvallen die de Amerikaanse economie raken. "De federale overheid kan deze uitdaging niet alleen aan", zei Biden tegen de leidinggevenden in de East Room. "Jullie hebben de macht, de capaciteit en de verantwoordelijkheid, denk ik, om de lat voor cyberveiligheid hoger te leggen."
Na de bijeenkomst zei het Witte Huis dat het National Institute of Standards and Technology (NIST) met de sector en andere partners gaat werken aan nieuwe richtlijnen voor het bouwen van veilige technologie. Ook gelden de richtsnoeren voor het beoordelen van de veiligheid van technologie, waaronder zogeheten open source software, waarbij gebruikers onder andere de mogelijkheid hebben om software te verbeteren en te verspreiden.
Geruchtmakende aanvallen
Onder meer Microsoft, Google en Coalition, een aanbieder van cyberverzekeringen, hebben toegezegd deel te nemen aan het nieuwe, door het NIST geleide initiatief. Microsoft kondigde ook aan de komende jaren 20 miljard dollar (17 miljard euro) te investeren in cyberveiligheid. Dat is vier keer meer dan het eerder van plan was.
Cyberbeveiliging staat hoog op de agenda van de regering-Biden na een reeks geruchtmakende aanvallen op verschillende bedrijven. Die aanvallen hadden gevolgen voor onder andere de brandstof- en voedselvoorziening.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
1 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
3 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
4 uur geleden