Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regering-Biden beperkt drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden

Regering-Biden beperkt drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden

WASHINGTON (ANP) - De regering onder de Amerikaanse president Joe Biden heeft een tijdelijke beperking ingesteld op anti-terroristische drone-aanvallen buiten oorlogsgebieden als Afghanistan en Syrië, meldt The New York Times. Onderzocht wordt of de regels rond zulke operaties, die stammen uit de ambtsperiode van oud-president Donald Trump, strenger moeten worden gemaakt.

Onder de tijdelijke nieuwe regels moeten de veiligheidsdienst CIA en de Amerikaanse krijgsmacht toestemming krijgen van het Witte Huis voordat zij terroristen kunnen aanvallen in landen waar de situatie chaotisch is en waar weinig Amerikaanse troepen zijn gelegerd, zoals Somalië en Jemen. Onder Trump mochten de CIA en het leger nog naar eigen goeddunken ingrijpen als een aanval gerechtvaardigd was en er werd voldaan aan bepaalde omstandigheden rond het doelwit.

De beleidswijziging van de regering-Biden moet helpen voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen bij de Amerikaanse aanvallen. De nationale veiligheidsadviseur van president Biden, Jake Sullivan, stelde het nieuwe beleid in op 20 januari, de dag dat Biden werd geïnaugureerd, aldus ingewijden. De Amerikaanse regering maakte de beleidswijziging destijds echter niet publiekelijk bekend.

Biden geeft leiding aan de vierde Amerikaanse regering die intensief gebruik maakt van drones om terroristen aan te vallen. Als vicepresident onder Barack Obama maakte Biden deel uit van een regering die in toenemende mate drones inzette. In zijn tweede termijn stelde Obama aanzienlijke beperkingen in op het gebruik van drones.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Onrust over opvolging Merkel groeit binnen conservatieve kamp

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland groeit de druk op het conservatieve kamp van bondskanselier Angela Merkel om een knoop door te hakken over haar opvolging. CDU-prominent Friedrich Merz vroeg de kandidaten Armin Laschet (CDU) en Markus Söder (CSU) zaterdag om er onderling snel uit te komen.

1 uur geleden
Prominenten vragen Poetin om medische zorg voor Navalni

MOSKOU (ANP) - Ruim zeventig internationale prominenten hebben de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen ervoor te zorgen dat de gevangen oppositieleider Alexej Navalni goede medische zorg krijgt. De open brief is gepubliceerd in onder meer de Franse krant Le Monde.

3 uur geleden
Rusland stuurt 15 oorlogsschepen naar Zwarte Zee

MOSKOU (ANP/DPA) - In een periode van oplopende spanningen met buurland Oekraïne heeft Rusland vijftien oorlogsschepen voor oefeningen naar de Zwarte Zee gestuurd. Het Russische persbureau Interfax meldde op gezag van de marine dat de schepen door de Straat van Kertsj zijn gevaren. Dat is de verbindingsroute tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov, waar Rusland en Oekraïne aan grenzen.

3 uur geleden
Britse geestelijken tegen invoering 'coronapaspoort'

LONDEN (ANP) - Zo'n 1200 Britse geestelijken hebben hun regering opgeroepen geen vaccinatiepaspoort te introduceren. Ze schrijven in een open brief aan premier Boris Johnson een "medische apartheid" te vrezen waarin mensen die een coronavaccin weigeren worden uitgesloten van belangrijke delen van het openbaar leven, bericht de BBC.

4 uur geleden
Militair regime Myanmar laat duizenden gevangenen vrij

YANGON (ANP/RTR) - Het militaire regime in Myanmar heeft zaterdag ruim 23.000 gevangenen vrijgelaten. Ze kregen volgens de gevangenisdienst amnestie in het kader van een nationale feestdag, het Myanmarees nieuwjaar.

5 uur geleden
Leiders VS en Japan tonen zich eensgezind tegenover China

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Verenigde Staten en Japan hebben duidelijk gemaakt dat ze samen willen optrekken tegen China. President Joe Biden benadrukte tijdens een bezoek van premier Yoshihide Suga aan het Witte Huis dat het bondgenootschap tussen Washington en Tokio "ijzersterk" is.

7 uur geleden
Regering-Biden wil na kritiek toch meer vluchtelingen toelaten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dit jaar waarschijnlijk toch meer erkende vluchtelingen toelaten. Zijn regering had vrijdag nog aangekondigd voorlopig vast te houden aan het historisch lage maximum van 15.000 waartoe de vorige president Donald Trump had besloten. Dat leidde tot felle kritiek van partijgenoten en mensenrechtenverdedigers, schrijven Amerikaanse media.

8 uur geleden