
Regering België erkent moslimvertegenwoordiging niet meer
BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne trekt de erkenning van de zogeheten Moslimexecutieve in, het vertegenwoordigende orgaan van de moslims in België en de officiële gesprekspartner van de Belgische regering. Volgens de minister is er sprake van sterke buitenlandse inmenging in het orgaan en schort er van alles aan de organisatie. Volgens een rapport van de Veiligheidsdienst heeft de voorzitter van de Moslimexecutieve bovendien extremistische sympathieën.
Het orgaan "kan niet langer een gesprekspartner zijn", zei Van Quickenborne vrijdagmorgen op de Vlaamse radio. Zo is de werking niet transparant, de structuur onduidelijk en is er sprake van bemoeienis uit Turkije en Marokko. De subsidie van 600.000 euro per jaar wordt geschrapt.
Voorzitter Mehmet Üstün van de Moslimexecutieve noemt het besluit van de minister onaanvaardbaar. Hij is "verbaasd en ontgoocheld" en vindt dat het aan de moslimgemeenschap is om over hun officiële vertegenwoordiging in België te oordelen.
Van Quickenborne waarschuwde het orgaan al twee keer eerder maar zet nu een streep door de erkenning omdat een hervormingsvoorstel dat de executieve vorige week indiende opnieuw onvoldoende is. Zo is er nog altijd te weinig plaats voor vrouwen. "De organisatie is niet representatief voor alle moslims in ons land. Je ziet een oudere generatie die elke voeling met de jonge moslims heeft verloren die hier de plak zwaait. Dat is rampzalig voor de moderne islam."
Meer uit Buitenland
STRAATSBURG (ANP) - Het verlagen van de defensie-uitgaven in de afgelopen dertig jaar "was een enorme fout die we nooit meer moeten maken", zei de Deense premier Mette Frederiksen in een debat in het Europees Parlement. Meer investeren in defensie is nodig en "het versterken van de Europese defensie-industrie is een absolute topprioriteit", zei Frederiksen in het parlement waar ze de prioriteiten van het Deense voorzitterschap van de Europese Unie toelichtte.
38 minuten geledenKYIV (ANP/RTR) - Oekraïne wil een internationaal onderzoek naar de vermeende Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne. Het land heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag gevraagd zich hierover te buigen.
39 minuten geledenBERLIJN (ANP) - Duitsland is boos dat China een Duits gevechtsvliegtuig dat deelnam aan een missie in het Rode Zeegebied onder schot heeft gehouden. De Chinese ambassadeur moet tekst en uitleg komen geven.
50 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Een belangrijke onafhankelijke verkiezingswaarnemer in Rusland stopt. De organisatie Golos ('stem') maakte dat bekend nadat een kopstuk van de groep dit jaar een jarenlange celstraf had gekregen. "Helaas zegeviert gerechtigheid niet altijd. Er moet voor gevochten worden. En er is altijd het risico dat je verliest. Zo is het deze keer gelopen", staat in een verklaring.
1 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Een beschadigd vrachtschip in de Rode Zee wordt nog voortdurend aangevallen en heeft alle voortstuwing verloren. Dat meldt het maritieme monitoringscentrum UKMTO, dat stelt dat het schip wordt omringd door kleine bootjes.
1 uur geledenDOHA (ANP/AFP/RTR) - Israël en Hamas gaan in Qatar door met indirecte onderhandelingen over een bestand in de Gazastrook. Het overleg in Doha heeft nog niet tot een doorbraak geleid, aldus een Palestijnse functionaris.
1 uur geledenTARRAGONA (ANP) - De bosbrand bij het Spaanse Tarragona, in de regio Catalonië, heeft zich verder uitgebreid. Een gebied van 2300 hectare is inmiddels getroffen, berichten El País en andere Spaanse media.
2 uur geleden