Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

AMSTERDAM (ANP) - De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een waterschimmel om zich heen grijpt. Dit probleem blijft mogelijk nog jaren voelbaar, ook in de portemonnee van de consument.

Door de regen zijn er veel stukken land waar boeren pas later of helemaal niet hebben kunnen poten. Ook slaat op sommige plekken rot toe doordat aardappels lang onder water staan, zegt akkerbouwspecialist Arjen Brak van landbouworganisatie LTO. "Het worden geen topopbrengsten. Het zijn de twaalf natste aaneengesloten maanden ooit."

Ook vorig jaar was de regen rampzalig voor telers. In deze natte jaren is een beruchte waterschimmel, de phytophthora, een groot probleem geworden. Onderzoeker Geert Kessel van de Wageningen University & Research (WUR) noemt de natte omstandigheden "een walhalla" voor de veroorzaker van de aardappelziekte.

Booster

"Het begon vreselijk vroeg. In april en mei had je al planten met phytophthora, terwijl je dat normaal rond deze tijd in juni pas ziet", zegt hij. "Als phytophthora greep krijgt op je planten, kan een perceel binnen een à twee weken dood zijn."

De waterschimmel kon zich extra goed verspreiden doordat in 2021 een variant uit Denemarken overkwam die later resistent bleek voor veelgebruikte beschermingsmiddelen. Ook liggen nog aardappelen in de grond die door de nattigheid vorig jaar niet werden geoogst. De planten die daaruit ontstaan kunnen een soort "booster" zijn voor phytophthora, zegt Kessel.

Grote impact

Andries Middag, directeur van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie, waarschuwt dat de aardappelziekte lange tijd een hoofdpijndossier blijft. De waterschimmel besmet namelijk geregeld het pootgoed, oftewel de aardappelen die de grond ingaan om er nieuwe uit te laten groeien. "Als we het niet onder controle krijgen, heeft dat grote impact."

Op de prijzen gaat dat sowieso effect hebben, denkt Middag. Want de vraag naar aardappels blijft even groot terwijl het aanbod krimpt. In de supermarkt werden ze de afgelopen twee jaar ruim 25 procent duurder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Kessel beaamt dat de waterschimmel lang voor moeilijkheden kan zorgen, omdat die in aardappelknollen overleeft. "Telers doen er alles aan om aantasting van pootgoed te voorkomen, maar in een seizen als vorig jaar lukt dat minder goed." Wereldwijd heeft dat ook gevolgen, want Nederland is 's werelds grootste exporteur van pootaardappels.

Meer uit Financieel

Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

2 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

4 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

5 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

6 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

8 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

18 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

19 uur geleden