Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regeling levensbeëindiging doodzieke kinderen gaat begin 2024 in

Regeling levensbeëindiging doodzieke kinderen gaat begin 2024 in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf volgend jaar wordt het mogelijk om het leven te beëindigen van kinderen tussen de 1 en 12 jaar die uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Naar verwachting gaat op 1 januari een nieuwe regeling in van zorgminister Ernst Kuipers. De Tweede Kamer kan zich vinden in het voorstel, bleek tijdens een debat over medisch-ethische kwesties.

Een deel van de Kamer plaatste alleen nog vraagtekens bij de keuze voor een regeling, en had liever een wet gezien. Maar Kuipers heeft voor een regeling gekozen vanwege de complexiteit en gevoeligheid van het thema. Onder meer D66, GroenLinks, PVV, SP en SGP zien dat juist als reden voor het belang van wetgeving.

Kuipers wees op het ontbreken van voorbeelden om tot een norm te komen voor wetgeving. Het komt namelijk zeer zelden voor dat jonge kinderen zo ziek zijn dat ouders en artsen de dood als enige optie zien. Dit soort voorbeelden acht hij noodzakelijk voor wetgeving. Kuipers gaf aan bij de totstandkoming van een norm ook te kijken naar situaties waarbij niet is gekozen voor levensbeëindiging, waar dit wel mogelijk zou zijn geweest. GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet had daar op aangedrongen.

VVD

VVD-Kamerlid Harry Bevers is los van de discussie over regel- of wetgeving "blij" dat ernstig zieke kinderen tussen de 1 en 12 jaar vanaf begin 2024 "menswaardig kunnen sterven". Hij hoopt dat de regeling een einde maakt aan het "dilemma voor artsen" om mee te werken aan levensbeëindiging bij zulke jonge kinderen die wilsonbekwaam zijn.

Ellemeet van GroenLinks maakte tijdens het debat ook het punt dat artsen huiverig zijn over het uitvoeren van een late abortus, als er sprake is van een ernstige afwijking, omdat ze bang zijn voor vervolging. Volgens haar wijken vrouwen daardoor uit naar België, waar artsen het wel aandurven vanwege een toetsing vooraf. In Nederland vindt de beoordeling achteraf plaats. GroenLinks pleit voor een toets vooraf, de VVD sluit zich hierbij aan. De bewindsman heeft toegezegd te kijken naar hoe het in België georganiseerd is.

Verder wil Fleur Agema (PVV) opheldering van de minister over de ethische kant van kunstmatige intelligentie in de zorg. "Wat is in het kader van menselijk contact acceptabel, en wat niet?", vroeg zij aan Kuipers. Voor het eind van het jaar stuurt hij een brief hierover aan de Tweede Kamer.

Meer uit Gezond

RIVM waarschuwt voor smog op vrijdag

BILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.

3 dagen geleden
NVWA onderzoekt meerdere meldingen van cannabis in Haribo-snoep

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.

4 dagen geleden
Snellere en goedkopere vaccinproductie door aanpassing virus

WAGENINGEN (ANP) - Vaccins zijn sneller en goedkoper te maken door een aanpassing van het baculovirus. Dat virus wordt gebruikt om cellen aan te zetten tot het maken van specifieke eiwitten voor vaccins. Maar naast de gewenste virusachtige deeltjes die nodig zijn voor een werkend vaccin, maakt het virus ook veel virusdeeltjes aan die lastig uit het vaccin te krijgen zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een methode bedacht om vaccins te maken zonder baculovirusvervuiling.

5 dagen geleden
Haribo meldt dat cannabis niet door bedrijf in snoep terechtkwam

BREDA (ANP) - De cannabis die in colasnoepjes van Haribo is gevonden, is daar niet tijdens de productie in terechtgekomen. Dat laat de snoepfabrikant weten na onderzoek naar de herkomst van de besmetting.

1 week geleden
Karremans wil snel regelgeving tegen nicotinesticks

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid, VVD) verwacht snel met regelgeving te kunnen komen om de hoeveelheid nicotine te beperken in nicotinesticks en andere vergelijkbare producten. Dat laat hij weten in een reactie op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit naar voren komt dat er op dit moment veel te veel nicotine in deze sticks zit.

1 week geleden
Zorg spreekt af seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken

UTRECHT (ANP) - De zorg heeft donderdag een plan gepresenteerd om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. "Herkennen, erkennen, bespreken", is het motto, "wij willen dat onopmerkzaamheid voor altijd verdwijnt".

1 week geleden
Gezondheidsraad: maak minder gebruik van je hoofd tijdens sporten

DEN HAAG (ANP) - Sporters zouden minder hun hoofd moeten gebruiken om bijvoorbeeld een bal te koppen, en dat kan door spelregels te veranderen. Lichtere ballen kunnen ook helpen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. De raad zegt dat 'hoofdcontact' het risico op dementie kan vergroten.

1 week geleden