
Regeling kennismigranten werkt niet, stelt chef Arbeidsinspectie
DEN HAAG (ANP) - De kennismigrantenregeling in Nederland werkt niet zoals deze zou moeten werken. Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie is deze ongericht, waardoor ook kappers, schoonmakers en horecamedewerkers als kennismigrant het land binnenkomen. Er moet meer focus komen. "Zodat niet, zoals nu, ruim 10.500 bedrijven 'kenniswerkers' mogen aantrekken", schrijft inspecteur-generaal Rits de Boer in een reflectie op het afgelopen jaar.
De kennismigrantenregeling maakt het werkgevers mogelijk om relatief eenvoudig mensen van buiten de Europese Unie aan te nemen. Maar op basis van de ervaringen van arbeidsinspecteurs, merkt De Boer dat er eerder sprake is van een 'salarismigrant' dan van een kennismigrant. Zo is er geen opleidings- of kenniseis opgenomen in de regeling, maar wel een salariseis. Die houdt in dat een migrant die wordt aangetrokken van buiten de EU minimaal anderhalf keer een modaal salaris moet verdienen.
"Per saldo is de regeling weinig onderscheidend en maakt het migratie naar Nederland voor een veelheid van functies mogelijk", meent De Boer. "Dat is uiteraard een legitieme maatschappelijke (politieke) keuze, maar het label 'kennis' is dan in ieder geval deels een verkeerde benaming", schrijft hij verder.
De hoogste baas van de Arbeidsinspectie stelt daarom voor het begrip 'hoogwaardige kennis' inhoudelijk uit te leggen in de regeling. "Door te focussen op daadwerkelijk kennisintensieve bedrijven zou het bereik van de regeling naar schatting enkele honderden in plaats van meer dan 10.000 bedrijven betreffen", legt hij uit.
Meer uit Financieel
ROTTERDAM (ANP) - De goederenoverslag in de haven van Rotterdam is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald vergeleken met een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam ging het om een afname van de totale overslag met bijna 6 procent tot 103,7 miljoen ton door minder overslag van ijzererts, steenkool, ruwe olie en olieproducten. De Amerikaanse importheffingen op Europese goederen hebben volgens de haven nog geen effect gehad op de overslag.
30 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is dinsdag met verlies geopend. Beleggers op het Damrak keerden terug van een lang paasweekend. Op Wall Street waren de aandelenbeurzen maandag wel open. Daar werden stevige verliezen geleden nadat president Donald Trump opnieuw had uitgehaald naar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Trump riep de centrale bank op de rente te verlagen, terwijl steeds meer signalen erop wijzen dat zijn handelsoorlog de economie van de Verenigde Staten richting een recessie duwt.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Belangenorganisatie Gokverliesterug wil dat klanten van gokbedrijf Unibet onmiddellijk inzage krijgen in hun transactieoverzichten uit de tijd dat Unibet zonder Nederlandse vergunning opereerde. De organisatie heeft een kort geding aangespannen tegen het Maltese gokbedrijf namens 18.000 Nederlandse klanten.
2 uur geledenHOOFDDORP (ANP) - Holland Casino verwacht door de hogere kansspelbelasting zoveel extra kosten dat er twijfels zijn over het voortbestaan. In het jaarverslag schrijft het bedrijf er weliswaar vanuit te gaan zijn activiteiten voort te kunnen zetten, maar er bestaat "materiƫle onzekerheid" over.
3 uur geledenBASEL (ANP) - Het Zwitserse farmacieconcern Roche gaat de komende vijf jaar 50 miljard dollar (circa 43 miljard euro) investeren in uitbreiding in de Verenigde Staten. Het geld gaat onder meer naar een nieuwe grote productielocatie voor medicijnen voor gewichtsverlies en een nieuwe locatie voor onderzoek en ontwikkeling in de staat Massachusetts. Op die laatste locatie zal volgens Roche onderzoek met behulp van kunstmatige intelligentie worden gedaan.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het consumentenvertrouwen in Nederland is in april voor de zevende maand op rij gedaald en ligt nu op het laagste niveau in anderhalf jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kopers moesten afgelopen maand gemiddeld 10,6 procent meer neerleggen voor een bestaande koopwoning vergeleken met een jaar eerder. Dit melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Gemiddeld kostte een woning in maart 467.873 euro.
5 uur geleden