'Regel nu al compensatie voor familie zorgverleners'
DEN HAAG (ANP) - Er moet nu al een compensatie worden geregeld voor families van zorgverleners, aangezien het "een kwestie van tijd is voor in Nederland de eerste zorgprofessional overlijdt aan de gevolgen van corona". Dat stelt NU’91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zorgverleners worden momenteel veel blootgesteld aan het coronavirus, en dat is volgend de organisatie niet zonder risico.
"Zorgprofessionals lopen op dit moment een verhoogd risico", zegt voorzitter van NU'91, Stella Salden. "Mocht iemand hieraan komen te overlijden, dan zijn de vergoedingen voor nabestaanden op dit moment niet goed geregeld. Er moet nu iets geregeld worden om juridisch getouwtrek te voorkomen." Nabestaanden van zorgverleners kunnen nu terugvallen op de overlijdensuitkering, maar NU'91 vindt dat onvoldoende.
De beroepsorganisatie zegt dat het moeilijk is om tijdens de coronacrisis een werkgever aansprakelijk te stellen voor het overlijden van een zorgverlener, onder meer door een tekort aan bewijs. Ook is het moeilijk om na te gaan waar het slachtoffer het coronavirus heeft opgelopen. Daarnaast benadrukt NU'91 dat het coronavirus een pandemie is, die meestal door een speciale clausule door de verzekering wordt uitgesloten.
De beroepsorganisatie roept het kabinet op om op korte termijn met een aparte regeling te komen ten aanzien van de compensatie voor nabestaanden. "Als je dit achteraf moet doen, ben je te laat", vindt Salden.
Meer uit Gezond
NIEUWEGEIN (ANP) - "Zorgprofessionals zijn opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet", constateert de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 op Prinsjesdag. "Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken".
17 uur geledenUTRECHT/DEN HAAG (ANP) - In de plannen van het kabinet zijn "veel ambitie" en ook "concrete maatregelen" op het gebied van de ouderenzorg te zien. Zo reageert Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.
17 uur geledenAMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "zwijgt in alle toonaarden" over kanker terwijl er in 2032 naar verwachting in ons land 165.000 nieuwe kankerdiagnoses zullen worden gesteld, aldus KWF Kankerbestrijding op Prinsjesdag. Intussen wordt er fors bezuinigd op wetenschap, terwijl onderzoek naar bestrijding van de ziekte hard nodig is.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema wil "even de tijd" hebben om de zorgbeloftes die zij maakt in te lossen, zegt zij tegen de NOS. Ze herhaalt de beloftes dat zij het eigen risico wil verlagen, het arbeidstekort in de zorg wil terugdringen, en van streekziekenhuizen het "fundament van de zorg" wil maken.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in verband met een ernstige ziekte of handicap veel extra kilometers maken, kunnen daar vanaf volgend jaar veel makkelijker belastingaftrek voor krijgen. Zij mogen 23 cent per kilometer aftrekken, en daarnaast een vast bedrag van 925 euro.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag hoopt met diverse maatregelen de lage vaccinatiegraad in delen van de stad omhoog te krijgen. Verloskundigen van vijf praktijken gaan vanaf nu zelf kinkhoestvaccins aanbieden aan vrouwen die 22 weken zwanger zijn. De jeugdgezondheidszorg gaat bovendien in oktober op een middelbare school alsnog de standaard kindervaccinaties aanbieden aan scholieren die deze niet hebben gekregen. Het gemeentebestuur noemt het zelf "scherpe maatregelen".
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Ongeveer 36.000 mensen hebben vorige week zelf een afspraak gemaakt voor een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus. Een week eerder waren er 32.000 nieuwe afspraken gemaakt en de week daarvoor zo'n 13.000. Volgens GGD GHOR Nederland zijn nu in totaal zo'n 81.000 afspraken gemaakt voor de prikronde, die maandag is begonnen.
1 dag geleden