Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Regeerakkoord volgens Segers wellicht niet op alle punten beknopt

Regeerakkoord volgens Segers wellicht niet op alle punten beknopt

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers sluit niet uit dat het regeerakkoord op enkele punten toch uitgebreider wordt. Voorafgaand aan een gesprek met informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees zei hij dat tijdens de onderhandelingen over "heikele punten" gesproken moet worden, waaronder medisch-ethische kwesties zoals voltooid leven.

Meerdere partijleiders, maar ook de informateurs, hebben het voornemen uitgesproken om zo snel mogelijk te komen tot een bondig regeerakkoord op hoofdlijnen. Remkes zei woensdag op een persconferentie al dat de "verleiding" tot een dikker regeerakkoord bij de partijen groot zal zijn, bijvoorbeeld als het gaat om medisch-ethische thema's of onderwerpen zoals de Groningse gaswinning. Segers lijkt dat punt te bevestigen.

Vorige week ontstond wat onrust over de positie van de ChristenUnie ten opzichte van het wetsvoorstel voltooid leven. Remkes zei bij de aanbieding van zijn eindverslag dat de partij bereid was om een beslissing over het onderwerp bij de Tweede Kamer te laten. Dan wordt het een 'vrije kwestie' en kunnen Kamerleden naar eigen inzicht voor of tegen stemmen. Maar Segers ontkende Remkes' uitspraken al snel. "Als je alles overlaat aan de vrije krachten van de Kamer, dan weet ik niet of dit kabinet een lang leven beschoren is." Ingewijden meldden dat Segers en Remkes het voorval inmiddels hebben uitgepraat.

Meer uit Politiek

SP wil snel debat over rapport over hulp aan Syrische rebellen

DEN HAAG (ANP) - De SP vindt dat de Tweede Kamer onvolledig en onjuist is ingelicht over het hulpprogramma aan Syrische rebellengroepen. Dat blijkt volgens SP'er Jasper van Dijk uit het onafhankelijke onderzoek naar die hulp. Het rapport van de commissie-Cammaert kwam vrijdag naar buiten. Hij wil snel een debat erover met minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

18 minuten geleden
Kabinet verwacht lagere huren door betere bescherming middenhuren

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil mensen die een middenhuur betalen voor hun woning - tussen de 750 en straks ongeveer 1100 euro - beter beschermen. Zo moet de huur worden berekend op basis van punten die de kwaliteit bepalen, zoals dat ook geldt voor sociale huurwoningen (tot 750 euro per maand). Bovendien wordt dit stelsel dwingend en handhaafbaar gemaakt. Verhuurders voor dit deel van de private sector die straks een te hoge huur berekenen, riskeren dan een forse bestuurlijke boete.

39 minuten geleden
Jetten: tegemoetkoming huishoudens met blokaansluiting is klaar

DEN HAAG (ANP) - De steunregeling voor mensen met een blokaansluiting is klaar, laat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) weten aan de Tweede Kamer. Hij zal volgende week bekendmaken hoe de tegemoetkoming er precies uit gaat zien. Die is volgens hem vergelijkbaar met de regeling voor het prijsplafond voor stroom en gas.

1 uur geleden
Vertegenwoordiger Suriname: excuses Weerwind niet acceptabel

DEN HAAG (ANP) - Het is in "geen enkele omstandigheid" acceptabel voor Suriname als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) namens de regering excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Dat zegt Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij na het gesprek met Mark Rutte en andere kabinetsleden in het Catshuis.

23 uur geleden
Deelnemers zijn blij met het slavernijgesprek op het Catshuis

DEN HAAG (ANP) - De aanwezigen die waren uitgenodigd om op het Catshuis te komen praten over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden, zijn blij met de manier waarop het gesprek tot stand is gekomen. "Er is met respect gesproken", zegt de Curaçaose acteur Roland Colastica. Vooraf was de kritiek dat het kabinet te weinig naar betrokkenen had geluisterd.

23 uur geleden
Hoekstra: alle registers opentrekken om mensen in Iran te helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil "alle registers opentrekken" om de mensen in Iran te helpen, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer donderdag. Eerder op de dag werd in Iran de eerste man opgehangen die had deelgenomen aan de recente demonstraties. "Wij staan pal voor de rechten van de mensen die daar demonstreren."

1 dag geleden
Rutte blijft stil over excuses, 19 december 'betekenisvol moment'

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte blijft zwijgen over excuses die de regering deze maand zou willen aanbieden voor het slavernijverleden. Na afloop van overleg op het Catshuis met vertegenwoordigers van Caribisch Nederland en Suriname, zei hij alleen dat 19 december "een betekenisvol moment" wordt.

1 dag geleden