Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Referenda over inlijven bezet Oekraïne mogelijk in november

Referenda over inlijven bezet Oekraïne mogelijk in november

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De regeringspartij Verenigd Rusland heeft voorgesteld op 4 november referenda te houden in Oekraïense gebieden die door het Russische leger worden bezet, met als doel ze in te lijven. "Donetsk, Loehansk en vele andere Russische steden zullen eindelijk terugkeren naar hun thuishaven", aldus partijtopman Andrej Toertsjak.

"Het zou juist en symbolisch zijn" om de stemmingen te houden op 4 november, de Russische Dag van Nationale Eenheid" vindt de secretaris-generaal van de partij die achter president Vladimir Poetin staat. Die dag verenigt "ons allen in de ruimte van de Russische wereld", zegt hij op de website van de partij.

Na Toertsjaks oproep lieten de door Rusland aangestelde autoriteiten in de regio Cherson weten voorbereidingen te treffen voor een volksraadpleging. Rond die zuidelijke havenstad wordt hard gevochten, waarbij het Oekraïense leger af en toe succesjes boekt. In Melitopol, een stad in de zuidelijke regio Zaporizja, maakten de pro-Russische autoriteiten al in juni bekend een referendum over toetreding tot Rusland voor te bereiden.

De referenda stonden oorspronkelijk voor deze maand op het programma, maar werden uitgesteld omdat Russische troepen er nog niet in geslaagd zijn de volledige controle over de gebieden te krijgen. In 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim, nadat daar een referendum was georganiseerd over aansluiting. Dat wordt internationaal niet erkend.

Meer uit Buitenland

Commissie Democraten bijeen over onlineprocedures voor kandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een commissie van de Democratische Partij van president Joe Biden komt vrijdag bijeen om te praten over een procedure waarmee partijleden snel online kunnen stemmen over de presidentskandidaat voor de verkiezingen van 5 november. Het congres van de partij is 19 augustus in Chicago en dan zou Joe Biden officieel als de presidentskandidaat worden geïnstalleerd.

18 minuten geleden
Journalist Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar voor spionage

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Russische rechtbank heeft de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Volgens Russische media is hij schuldig bevonden aan spionage. De zaak is behandeld achter gesloten deuren. Gershkovich, zijn werkgever The Wall Street Journal en de Verenigde Staten ontkennen dat hij een spion is.

37 minuten geleden
Topman CrowdStrike betuigt spijt voor grote storing

AUSTIN (ANP) - De topman van CrowdStrike, George Kurtz, heeft in een interview met NBC News spijt betuigd voor de grote wereldwijde storing die zijn bedrijf heeft veroorzaakt. "Het spijt ons diep", aldus Kurtz, die de problemen wijdt aan een gebrekkige update.

45 minuten geleden
Vietnamese leider Nguyen Phu Trong (80) gestorven

HANOI (ANP/RTR/AFP/DPA) - De Vietnamese leider Nguyen Phu Trong is op 80-jarige leeftijd overleden, melden staatsmedia vrijdag. Als secretaris-generaal van de Vietnamese Communistische Partij bekleedde hij het machtigste ambt in Vietnam meer dan tien jaar.

1 uur geleden
Russische militaire delegatie in Noord-Korea voor gesprekken

PYONGYANG (ANP/RTR) - Een Russische militaire delegatie is in Noord-Korea om te werken aan de overeenkomsten die Moskou en Pyongyang eerder met elkaar aangingen, meldt het Kremlin vrijdag. Een delegatie onder leiding van de Russische onderminister van Defensie Aleksej Krivoroetsjko voerde volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA gesprekken met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

1 uur geleden
Paus spreekt bij bezoek België met slachtoffers seksueel misbruik

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Paus Franciscus zal bij zijn bezoek aan België over twee maanden ook spreken met slachtoffers van seksueel misbruik. Het programma van de reis tussen 26 en 29 september is vrijdag bekendgemaakt en daarin staat dat de gesprekken "in alle discretie" zullen plaatsvinden.

2 uur geleden
Vrouw van Spaanse premier zwijgt voor rechter

MADRID (ANP) - De vrouw van de sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, heeft geen verklaringen afgelegd toen ze in Madrid moest verschijnen voor een onderzoeksrechter. Er loopt een vooronderzoek tegen haar omdat ze zich mogelijk rond 2020 schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ze zou haar invloedrijke positie als echtgenote van de premier hebben misbruikt voor zakelijke belangen. Sánchez is sinds 2018 premier.

2 uur geleden