Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Referenda over inlijven bezet Oekraïne mogelijk in november

Referenda over inlijven bezet Oekraïne mogelijk in november

MOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De regeringspartij Verenigd Rusland heeft voorgesteld op 4 november referenda te houden in Oekraïense gebieden die door het Russische leger worden bezet, met als doel ze in te lijven. "Donetsk, Loehansk en vele andere Russische steden zullen eindelijk terugkeren naar hun thuishaven", aldus partijtopman Andrej Toertsjak.

"Het zou juist en symbolisch zijn" om de stemmingen te houden op 4 november, de Russische Dag van Nationale Eenheid" vindt de secretaris-generaal van de partij die achter president Vladimir Poetin staat. Die dag verenigt "ons allen in de ruimte van de Russische wereld", zegt hij op de website van de partij.

Na Toertsjaks oproep lieten de door Rusland aangestelde autoriteiten in de regio Cherson weten voorbereidingen te treffen voor een volksraadpleging. Rond die zuidelijke havenstad wordt hard gevochten, waarbij het Oekraïense leger af en toe succesjes boekt. In Melitopol, een stad in de zuidelijke regio Zaporizja, maakten de pro-Russische autoriteiten al in juni bekend een referendum over toetreding tot Rusland voor te bereiden.

De referenda stonden oorspronkelijk voor deze maand op het programma, maar werden uitgesteld omdat Russische troepen er nog niet in geslaagd zijn de volledige controle over de gebieden te krijgen. In 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim, nadat daar een referendum was georganiseerd over aansluiting. Dat wordt internationaal niet erkend.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

1 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

3 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

5 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

5 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

8 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

12 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

17 uur geleden