Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rederij P&O Ferries ontslaat mensen en houdt veerboten aan kade

Rederij P&O Ferries ontslaat mensen en houdt veerboten aan kade

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse veerbootmaatschappij P&O Ferries vaart de komende dagen niet vanwege financiële problemen. Het bedrijf, dat normaal ook van de Rotterdamse haven naar Hull vaart, ontslaat met onmiddellijke ingang 800 medewerkers. Andere maatschappijen, waaronder Stena Line, proberen de vrachtwagens die hierdoor niet over kunnen varen zoveel mogelijk over te nemen en een plek te geven op een van hun schepen.

Rond de situatie is nog veel onduidelijk. Naast de honderden directe ontslagen Bij P&O zijn er ook nog 2200 andere personeelsleden die wel in dienst kunnen blijven, mits er een oplossing wordt gevonden. P&O zegt de 800 zeevarenden extra te compenseren omdat er geen opzegtermijn in acht is genomen.

Stena Line laat weten dat er momenteel even veel meer vraag is naar zijn afvaarten. Met zes afvaarten per dag vanuit het Rotterdamse havengebied moet het volgens een woordvoerder wel lukken om veel vracht over te nemen. Maar sommige Stena-schepen zaten al vol. Als alternatief kunnen truckers ook kiezen voor branchegenoot DFDS die vanuit IJmuiden naar Newcastle vaart. Een andere optie is om naar het Franse Calais te gaan en daar een trein of ferry te nemen naar de overkant.

Coronapandemie

Door reisbeperkingen vanwege de coronapandemie heeft P&O financieel zware jaren achter de rug. Daar komen de sterk gestegen brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne bovenop. P&O stelt dat vorig jaar een verlies van 100 miljoen pond werd geleden, omgerekend zo'n 119 miljoen euro. Dat verlies werd weliswaar opgevangen door moederbedrijf DP World, maar de rederij laat weten dat de huidige situatie niet houdbaar is. DP World uit Dubai kocht P&O Ferries in 2019. De veerboten van het bedrijf varen jaarlijks ruim 30.000 keer.

Eerder werd in verschillende Britse media gemeld dat P&O Ferries honderden zeevarenden zou willen ontslaan om hen te vervangen door buitenlands personeel. De regering van het Verenigd Koninkrijk zei al geschrokken te zijn van de mediaberichten. Het ministerie van Transport wilde daarom snel in gesprek met P&O Ferries. Als P&O zou wegvallen heeft dat niet alleen gevolgen voor de handel tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland. Ook bijvoorbeeld in de Ierse Zee moeten nu voor veel vrachtvaarten tijdelijk alternatieven worden gevonden.

Brancheorganisatie voor de transport TLN laat weten de situatie in de gaten te houden. Een woordvoerder zegt nog geen signalen te hebben ontvangen van grote problemen bij zijn achterban, maar hij wijst erop dat het nieuws nog vers is.

Meer uit Financieel

Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

1 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

1 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

1 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

1 uur geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

1 uur geleden
Netflix omhoog op Wall Street na akkoord Hollywood-schrijvers

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse mediabedrijf Netflix won maandag ruim 1 procent aan beurswaarde na het voorlopige akkoord tussen de stakende scriptschrijvers met de grote Hollywoodstudio's. Beleggers reageren positief. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

3 uur geleden
Big Bazar krijgt weer geen extra tijd van rechter, bankroet dreigt

LEEUWARDEN (ANP) - Big Bazar krijgt van de rechter opnieuw niet meer tijd om afspraken te maken met schuldeisers. Voor de derde keer heeft de rechtbank in Leeuwarden geweigerd om een schuldenexpert aan te stellen die voor de koopjesketen nog een uitweg uit de financiële problemen had kunnen zoeken. Oscar van Oorschot, de advocaat van Big Bazar, gaat ervan uit dat dinsdag het faillissement wordt uitgesproken.

3 uur geleden