Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rederij P&O erkent regels te hebben overtreden bij massaontslag

Rederij P&O erkent regels te hebben overtreden bij massaontslag

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij P&O Ferries erkent dat het bedrijf de regels voor overleg met vakbonden niet heeft gevolgd toen het achthonderd man zeevarend personeel op staande voet ontsloeg. Topman Peter Hebblethwaite van de onderneming, die onder meer veerboten over het Kanaal laat varen maar ook over de Ierse Zee en tussen Rotterdam en Hull, heeft dat donderdag verteld aan een speciale commissie van het Britse parlement.

Volgens Hebblethwaite is er "absoluut geen twijfel" dat P&O wettelijk verplicht was om een en ander eerst met vakbonden te communiceren, maar dat dit een "schijnvertoning zou zijn geweest" omdat de veranderingen toch nodig zouden zijn. De topman stelde dat het bedrijf in plaats daarvan de ontslagen werknemers heeft gecompenseerd met hogere ontslagvergoedingen.

De Britse premier Boris Johnson kondigde eerder deze week al juridische stappen aan tegen de veerbootmaatschappij vanwege het overtreden van de Britse wet. "P&O komt hier niet mee weg", benadrukte hij.

P&O hield vrijdag plotseling alle veerboten aan de kade en liet het personeel weten dat achthonderd mensen met onmiddellijke ingang ontslagen zouden worden. Dat was volgens het bedrijf nodig om de banen van 2200 anderen te behouden. De rederij gaf daarbij aan vorig jaar 100 miljoen pond verlies te hebben geleden en zei dat het bedrijfsmodel niet houdbaar was zonder ingrepen.

Vakbonden reageerden woedend. De achthonderd ontslagen zeelieden zouden moeten worden vervangen door goedkopere krachten. Die worden extern ingehuurd uit onder meer Oost-Europa en Azië. Het ontslagen P&O-personeel houdt de veerboten echter bezet waardoor die niet kunnen uitvaren. De rederij zei eerder deze week te hopen vrijdag weer een deel van de veerdienst tussen Calais en Dover te kunnen uitvoeren.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Koreaanse cultuur goed voor miljardenexport

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten wereldwijd hebben een groeiende interesse in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zij geven daardoor steeds meer uit aan zaken als etenswaren, cosmetica, popmuziek en series uit Zuid-Korea. De populaire video-app TikTok en adviesbureau Kantar verwachten op basis van onderzoek dat de exportwaarde van deze producten tegen 2030 bijna verdubbelt tot 143 miljard dollar.

17 minuten geleden
Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Dat meldt het bedrijf maandagochtend. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

36 minuten geleden
TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

1 uur geleden
Bronnen: moeder Google praat met Wiz over grootste overname ooit

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is in gesprek om cybersecurity-start-up Wiz over te nemen. Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Met de inlijving is mogelijk 23 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit zou worden voor het Amerikaanse technologieconcern.

1 uur geleden
Bitcoin verder omhoog door hoop overwinning Trump

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is maandag verder gestegen tot 63.000 dollar. De bekendste en grootste cryptomunt ter wereld steeg zondag al tot boven de 60.000 dollar, na de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Trump, die namens de Republikeinen kandidaat is voor de presidentsverkiezingen, staat bekend als een voorstander van cryptovaluta. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint.

1 uur geleden
Aandacht voor aanslag op Trump en cijfers TomTom op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint. Ze verwachten onder Trump een strenger handelsbeleid, minder regelgeving en soepelere klimaatregels.

2 uur geleden
TomTom breidt samenwerking met Microsoft uit in nieuwe deal

AMSTERDAM (ANP) - TomTom gaat kaarten en verkeersinformatie leveren aan meer producten van Microsoft. De Nederlandse navigatiedienstverlener heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse techconcern die loopt tot het einde van het decennium. Ook willen de bedrijven samen nieuwe innovaties op de markt brengen, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden