Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Reden tot optimisme' over aanpak van corona

'Reden tot optimisme' over aanpak van corona

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care komt te liggen stijgt steeds minder snel, en dat geeft "reden tot optimisme, het is veel prettiger om dit te zien dan de snelle stijging van een paar weken geleden", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is het daar voorzichtig mee eens.

Dat de verspreiding van het virus is afgeremd, komt volgens Kuipers door mensen die zich aan alle beperkingen houden. "Een groot compliment aan de Nederlandse bevolking, die in grote mate probeert de regels na te leven en doordrongen is van de ernst. De belangrijkste maatregelen worden in de maatschappij goed nageleefd en daardoor raken minder mensen tegelijk besmet. We zien in de cijfers terug dat dit werkt. Maar het blijft alleen werken als we de maatregelen nog even volhouden."

En dat betekent dat het nog veel te vroeg is om te praten over een terugkeer naar het normale dagelijkse leven. Gommers: "We hebben de piek nog niet bereikt, die is aangekondigd over 14 dagen. Het is te vroeg om nu al maatregelen te versoepelen. Als we dat doen is de kans groot dat er alsnog een piek komt. Dat zou onvergeeflijk zijn."

Versoepeling

Toch komt het moment van versoepeling wel dichterbij, beetje bij beetje. Kuipers: "Als de cijfers gaan dalen, moeten we slim nadenken hoe we de beperkingen stapsgewijs kunnen versoepelen. Het zou zeer onverstandig zijn om van de ene op de andere dag alle maatregelen op te heffen. Maar dat plan doet ook niet de ronde." Wat wel kan gebeuren, is dat bepaalde groepen als eersten zich wat vrijer kunnen bewegen. Scholieren, bijvoorbeeld. "Of we zoeken naar mensen die het coronavirus al gehad hebben, want we gaan ervan uit dat je dan immuun bent."

Ondanks het optimisme is Nederland nog lang niet van het coronavirus af, benadrukt Kuipers. "We moeten er rekening mee houden dat we nog lang een aanzienlijk aantal patiënten in ziekenhuizen zullen zien. De maatregelen zijn nog langere tijd nodig, we moeten niet denken dat het over 1 of 2 weken helemaal versoepeld kan worden." Want, zegt Gommers, artsen en verplegers moeten ook de ruimte krijgen om straks op vakantie gaan, zodat ze de strijd tegen het coronavirus langer kunnen volhouden.

Meer uit Gezond

Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

8 uur geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

1 dag geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

1 dag geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

1 dag geleden
Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

2 dagen geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

2 dagen geleden
WHO: ziektes kunnen in Gaza meer levens kosten dan bommen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.

2 dagen geleden