Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reddingswerkers ruimen karkassen grienden Tasmanië

Reddingswerkers ruimen karkassen grienden Tasmanië

HOBART (ANP/AFP) - Reddingswerkers in Tasmanië ruimen vrijdag honderden karkassen van aangespoelde grienden op. Maandag strandden voor de westkust van het Australische eiland 470 grienden, 97 werden tot nu toe gered.

De afgelopen dagen probeerden ongeveer honderd vrijwilligers de dieren terug in zee te krijgen. Donderdag hebben de reddingswerkers de dieren die niet meer te redden waren, uit hun lijden verlost. Nu hebben zij de taak de honderden karkassen zo snel mogelijk weg te halen, voordat deze beginnen te ontbinden of haaien aantrekken.

Er worden verschillende manieren uitgeprobeerd om de walvissen, die soms wel 6 meter lang zijn, te ruimen. Een daarvan is de walvissen naar de dieper water te brengen. Daar vormen ze geen gevaar meer voor boten. De reddingswerkers hebben het er zwaar mee: "Het zijn moeilijke momenten, vooral wanneer er zoveel te doen is en het gewoon als een nederlaag voelt," zegt een van de vrijwilligers tegen persbureau AFP.

Massastranding

Het is de grootste massastranding in Australië ooit, volgens marinebioloog Kris Carlyon. Hoe het kan dat zo'n grote groep grienden samen vast kwam te zitten, is nog onbekend. Onderzoekers hebben gesuggereerd dat de grienden van hun route zijn geraakt toen ze werden aangetrokken door voedsel in de buurt van de kustlijn, of door één of twee verdwaalde walvissen te volgen.

Naar schatting zijn nu 350 grienden gestorven. Reddingswerkers hopen er vrijdag nog twintig te kunnen redden.

Meer uit Buitenland

Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

2 uur geleden
Venetië zoekt 'idioot' die van gebouw in kanaal sprong

VENETIË (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zijn op zoek naar een man die donderdag in Venetië van een drie verdiepingen hoog gebouw in een kanaal is gesprongen, meldt CNN. Burgemeester Luigi Brugnaro van de stad noemt hem een "idioot" en zegt op Twitter de man "een certificaat van domheid en veel schoppen" te willen geven voor de daad die viraal is gegaan op sociale media.

3 uur geleden
VS: geen aanwijzing dat Rusland kernwapens gaat inzetten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zien geen aanwijzing dat Rusland voorbereidingen treft voor het gebruik van kernwapens. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie nadat de Russische president Vladimir Poetin bekendmaakte nucleaire wapens in Belarus te stationeren.

4 uur geleden
Defensieminister Israël keert zich tegen juridische hervormingen

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant vindt dat de omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus de politicus in een televisietoespraak.

8 uur geleden
Meerdere zwaargewonden bij betoging tegen Frans waterreservoir

SAINTE-SOLINE (ANP) - Tijdens een demonstratie tegen de bouw van een enorm waterbassin bij het dorp Sainte-Soline in het zuidwesten van Frankrijk zijn zware gevechten uitgebroken tussen betogers en politie. Daarbij is een aantal mensen zwaargewond geraakt.

9 uur geleden
Rusland gaat tactische nucleaire wapens plaatsen in Belarus

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou gaat in Belarus tactische nucleaire wapens stationeren. Dat is de Russische president Vladimir Poetin overeengekomen met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De twee gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne.

9 uur geleden
IAEA-chef opnieuw naar bezette kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De baas van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) reist volgende week naar de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het wordt het tweede bezoek van directeur-generaal Rafael Mariano Grossi aan het nucleaire complex in het door Rusland bezette gebied.

9 uur geleden