
Reddingsbrigade pleit voor meer zwemles onder migrantenkinderen
IJMUIDEN (ANP) - Het is van groot belang dat onder kinderen met een migratieachtergrond meer voorlichting komt over zwemveiligheid en dat meer kinderen zwemles krijgen. Dat zegt de Reddingsbrigade in reactie op de CBS-cijfers over het aantal verdrinkingsdoden in de afgelopen tien jaar. Uit de cijfers komt naar voren dat jonge kinderen van migranten de afgelopen tien jaar vaker verdronken.
Volgens de Reddingsbrigade gaat het vaak om mensen die uit een cultuur komen waarin kunnen zwemmen minder vanzelfsprekend is dan in Nederland. "Dan heb je het over mensen met een migratieachtergrond, toeristen of mensen uit Oost-Europa die hier wonen. Daar zit achter dat als je ouders zwemmen vanuit huis niet hebben meegekregen, het ook minder logisch is dat je op zwemles gaat en diploma's of zwemvaardigheid hebt."
Daarmee staan kinderen als het om zwemveiligheid gaat al "1-0 achter", stelt de Reddingsbrigade. Ze kunnen vaak ook gevaren in het water minder goed inschatten. "Als jij dan in het water staat en je stapt bijvoorbeeld in een kuil of er komt een golfje aan en je gaat kopje-onder, dan ben je potentieel al in gevaar. En soms speelt ook groepsdruk mee, de een durft wel en de ander niet."
Zwemplan
Wat de reddingsdienst betreft leren kinderen het makkelijkste zwemmen via de basisschool, maar bieden lang niet alle scholen nog schoolzwemmen aan en zijn particuliere zwemlessen vaak duur. Volgens de woordvoerder hebben veel gemeenten regelingen en subsidies om gezinnen met minder geld te ondersteunen voor de zwemles, maar weten veel ouders daar lang niet altijd vanaf. "Ook daar is winst te behalen, door meer bewustzijn te creƫren."
Meerdere partijen uit de zwemsector werken samen in het Nationaal Plan Zwemveiligheid om het aantal drenkelingen terug te dringen. Wat de Reddingsbrigade betreft zou ieder kind minstens een A- of ABC-zwemdiploma moeten hebben. Ook wordt er in het nationale zwemplan samengewerkt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en opvanglocaties om asielzoekers te informeren over de gevaren van zwemmen in open water, aldus de reddingsdienst.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden