Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reddingsactie kleuter in put Marokko inmiddels race tegen de klok

Reddingsactie kleuter in put Marokko inmiddels race tegen de klok

RABAT (ANP) - De operatie om een kleuter uit een metersdiep gat in het noorden van Marokko te redden, ontpopt zich steeds meer tot een race tegen de klok. Inmiddels zijn ruim 48 uur verstreken sinds de 5-jarige Rayan in de droge put van ruim 30 meter viel en daarbij mogelijk gewond raakte. Zijn noodlot houdt heel het Noord-Afrikaanse land in spanning. De Marokkaanse regering zei mee te leven met de ouders.

Donderdagavond werd er door de reddingswerkers nog een schepje bovenop gedaan om de jongen zo snel mogelijk te bereiken, meldt het Franse persbureau AFP. Zij zouden nog een paar meter van Rayan verwijderd zijn. Het is al wel gelukt via slangen water en zuurstof bij de jongen te krijgen.

De autoriteiten hebben onder meer zwaar materieel ingezet om de jongen te ontzetten. Ze graven een gat dat parallel loopt aan de put. Eerdere pogingen om Rayan uit het gat te halen leverden niets op. Reddingswerkers kunnen niet zomaar afdalen in de put, omdat die met maximaal 45 centimeter doorsnee te smal is, aldus de leider van de operatie.

Ook buiten Marokko wordt meegeleefd met de kleuter, ook in het rivaliserende buurland Algerije.

Meer uit Buitenland

Ook Colombia verbreekt betrekkingen met Israël om Gaza

BOGOTA (ANP/RTR) - Colombia verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Israël. Dat maakte president Gustavo Petro bekend nadat hij eerder al felle kritiek had geuit op premier Benjamin Netanyahu.

14 minuten geleden
Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Ook vijf andere agenten moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.

1 uur geleden
300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

2 uur geleden
Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

NAIROBI (ANP/RTR) - De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

3 uur geleden
Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.

3 uur geleden
Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

3 uur geleden
Abdullah naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

AMMAN (ANP) - De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een "onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren" in de Gazastrook. Dat meldt staatspersbureau Petra woensdag. Een dag eerder nog sprak Abdullah in hoofdstad Amman met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de spanningen in het Midden-Oosten.

4 uur geleden