
Red Team van kritische corona-experts heft zichzelf op
DEN HAAG (ANP) - Het zogeheten Red Team, een groep deskundigen die het coronabeleid van de overheid sinds vorig jaar kritisch volgt, houdt ermee op. De groep heeft besloten om zichzelf op te heffen. "De keuzes die nu gemaakt moeten worden, zijn fundamenteel politiek van aard. Waarbij de belangrijkste vraag is: Is het in wettelijk en ethisch opzicht verantwoord om dit virus te laten circuleren? In die discussie heeft het C19RedTeam niets te zoeken", laten de leden weten in een verklaring op de site.
In het Red Team zaten onder anderen Wim Schellekens (oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), epidemioloog Amrish Baidjoe, verpleegkundig specialist Nienke Ipenburg en data-onderzoeker Bert Slagter. Zij besloten vorig jaar samen te werken, omdat ze het niet eens waren met de aanpak van het kabinet, het Outbreak Management Team (OMT) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het Red Team kwam ongevraagd met alternatieven en kritische analyses.
De leden pleitten regelmatig voor maatregelen om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. "Snel, krachtig en dus ook kort ingrijpen, voorkomt schade aan de maatschappij, gezondheidsschade en spaart mensenlevens", licht het team toe in zijn afscheidsboodschap. Volgens de deskundigen zijn de beschikbare coronavaccins geen "magisch middel dat een einde zal maken aan de pandemie". "We zien wel dat een lage viruscirculatie het effect van vaccinatie zal gaan versterken, waarmee de vaccins wat ons betreft een belangrijk hulpmiddel vormen naast andere, niet farmaceutische middelen."
In dezelfde verklaring haalt het Red Team weer uit naar het kabinet, het OMT en het RIVM. "Tegenmacht, de menselijke maat, steeds vaker blijkt dat deze kernwaarden in onze samenleving zoek zijn. De zorg is nu echt stuk. Het kabinet heeft zichzelf vastgedraaid. Gezichtsverlies en beeldvorming lijken voor de buitenstaander een onevenredig groot aandeel te hebben in het beleid."
Meer uit Binnenland
VENLO (ANP) - Door een schietincident in Venlo is een 50-jarige man om het leven gekomen, meldt de politie. Het slachtoffer is afkomstig uit de gemeente Horst aan de Maas.
2 uur geledenWEITEVEEN (ANP) - De nabestaanden van de dubbele moord in Weiteveen stellen de politie aansprakelijk, bevestigen hun advocaten na berichtgeving door het AD. Ze zijn van mening dat de politie nalatig heeft gehandeld.
3 uur geledenBEVERWIJK (ANP) - De Wijkertunnel in de A9 bij Beverwijk is weer in beide richtingen open, meldt Rijkswaterstaat. De tunnel ging maandag in de loop van de middag dicht omdat er een ongeluk was met twee bussen vol AZ-supporters. Vijf mensen kampten met onder meer nek- en rugklachten, een persoon is naar het ziekenhuis overgebracht.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondag een man van 21 uit Den Haag opgepakt voor een schietincident waarbij vrijdag een eveneens 21-jarige man uit Den Haag om het leven kwam. Ook de vermoedelijke vluchtauto, een zwarte Citroën C1, is gevonden en in beslag genomen.
4 uur geledenBEVERWIJK (ANP) - Bij een botsing tussen twee bussen met AZ-fans in de Wijkertunnel in de A9 bij Beverwijk zijn vijf mensen gewond geraakt, meldt de politie. Ze hebben nek-, rug- en aangezichtsklachten. Een persoon wordt overgebracht naar het ziekenhuis.
6 uur geledenHILVERSUM (ANP) - RTL zendt maandag een extra journaal uit over het overlijden van paus Franciscus, laat de zender weten aan het ANP. Het programma is om 16.30 uur op RTL 4 te zien.
9 uur geledenBAARN (ANP) - Paus Franciscus had een groot hart voor de zwakkeren in de samenleving. "Dat liet hij steeds weer blijken in zijn teksten en door de bezoeken die hij bracht aan groepen gemarginaliseerden. Ook benadrukte hij de beschermwaardigheid van het leven, van het begin tot het einde", zegt kardinaal Wim Eijk over de op paasmaandag overleden kerkvorst.
10 uur geleden