Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recyclingbedrijf Renewi profiteert van hoge grondstofprijzen

Recyclingbedrijf Renewi profiteert van hoge grondstofprijzen

MILTON KEYNES (ANP) - Afvalverwerker en recyclingbedrijf Renewi profiteert van de aanhoudend hoge prijzen van grondstoffen. Daardoor verdient het bedrijf meer geld met de verkoop van gerecyclede materialen. Renewi stelt daarom de verwachtingen naar boven bij en dat deed het ruim twee maanden geleden ook al.

De grondstofprijzen zijn enorm gestegen sinds de wereldeconomie herstelt van de coronacrisis. Dat leidde tot tekorten aan veel materialen. Zo is er meer vraag naar bijvoorbeeld karton door de grote hoeveelheden pakketten. Renewi verdiende vooral meer met gerecyclede harde plastic, papier en ijzerhoudende metalen. "Anderhalf jaar geleden waren de prijzen nog historisch laag en nu zijn ze historisch hoog", zegt topman Otto de Bont.

Renewi rekent nu op een winst voor aftrek van onder meer belastingen van 120 miljoen euro in zijn hele boekjaar, dat tot eind maart loopt. Hogere prijzen voor gerecyclede materialen dragen daar naar verwachting voor zo'n 40 miljoen euro aan bij. Een jaar eerder was het bedrijfsresultaat 73 miljoen euro. De afvalverwerker heeft verder zijn schulden de afgelopen periode verkleind.

Volumes

Voor de afgelopen periode, Renewi's derde kwartaal, heeft het bedrijf geen cijfers gepubliceerd over de omzet of winst. De afvalverwerker meldt wel dat de volumes iets kleiner waren dan in dezelfde periode in 2020. In een deel van de afgelopen periode waren de restaurants en winkels gesloten "en dat is direct voelbaar in de volumes afval die worden opgehaald", zegt De Bont. In 2020 werden die volumes nog gecompenseerd door grotere hoeveelheden grof huishoudelijk afval door een toename van het aantal verbouwingen. "Dat effect zien we zeker het afgelopen kwartaal niet meer", aldus De Bont.

Het bedrijf merkt dat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Dat heeft tot nu toe nog niet echt invloed op de activiteiten of kosten van Renewi. Het bedrijf heeft in Nederland ruim 4000 medewerkers waarvan het grootste deel chauffeur is of belader. "We hebben vooral een krapte aan chauffeurs maar dat kunnen we nog opvangen vanwege de lagere volumes", zegt De Bont. Het is volgens hem lastig om snel nieuwe mensen te vinden wanneer Renewi die nodig heeft.

Meer uit Financieel

Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

43 minuten geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

3 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

6 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

6 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

11 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

11 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

13 uur geleden