Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recyclingbedrijf Renewi profiteert van hoge grondstofprijzen

Recyclingbedrijf Renewi profiteert van hoge grondstofprijzen

MILTON KEYNES (ANP) - Afvalverwerker en recyclingbedrijf Renewi profiteert van de aanhoudend hoge prijzen van grondstoffen. Daardoor verdient het bedrijf meer geld met de verkoop van gerecyclede materialen. Renewi stelt daarom de verwachtingen naar boven bij en dat deed het ruim twee maanden geleden ook al.

De grondstofprijzen zijn enorm gestegen sinds de wereldeconomie herstelt van de coronacrisis. Dat leidde tot tekorten aan veel materialen. Zo is er meer vraag naar bijvoorbeeld karton door de grote hoeveelheden pakketten. Renewi verdiende vooral meer met gerecyclede harde plastic, papier en ijzerhoudende metalen. "Anderhalf jaar geleden waren de prijzen nog historisch laag en nu zijn ze historisch hoog", zegt topman Otto de Bont.

Renewi rekent nu op een winst voor aftrek van onder meer belastingen van 120 miljoen euro in zijn hele boekjaar, dat tot eind maart loopt. Hogere prijzen voor gerecyclede materialen dragen daar naar verwachting voor zo'n 40 miljoen euro aan bij. Een jaar eerder was het bedrijfsresultaat 73 miljoen euro. De afvalverwerker heeft verder zijn schulden de afgelopen periode verkleind.

Volumes

Voor de afgelopen periode, Renewi's derde kwartaal, heeft het bedrijf geen cijfers gepubliceerd over de omzet of winst. De afvalverwerker meldt wel dat de volumes iets kleiner waren dan in dezelfde periode in 2020. In een deel van de afgelopen periode waren de restaurants en winkels gesloten "en dat is direct voelbaar in de volumes afval die worden opgehaald", zegt De Bont. In 2020 werden die volumes nog gecompenseerd door grotere hoeveelheden grof huishoudelijk afval door een toename van het aantal verbouwingen. "Dat effect zien we zeker het afgelopen kwartaal niet meer", aldus De Bont.

Het bedrijf merkt dat er sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Dat heeft tot nu toe nog niet echt invloed op de activiteiten of kosten van Renewi. Het bedrijf heeft in Nederland ruim 4000 medewerkers waarvan het grootste deel chauffeur is of belader. "We hebben vooral een krapte aan chauffeurs maar dat kunnen we nog opvangen vanwege de lagere volumes", zegt De Bont. Het is volgens hem lastig om snel nieuwe mensen te vinden wanneer Renewi die nodig heeft.

Meer uit Financieel

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

6 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

6 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

7 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

8 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

10 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

11 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

12 uur geleden