Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recycler Renewi verwerkt meer afval uit horeca door heropening

Recycler Renewi verwerkt meer afval uit horeca door heropening

MILTON KEYNES (ANP) - Recyclingbedrijf Renewi verwerkt weer veel meer afval uit de horeca door de heropening van cafés, restaurants en hotels na de coronapandemie. Volgens topman Otto de Bont van Renewi liggen de niveaus van de afvalstromen uit de horeca weer op het niveau van voor de uitbraak van de coronacrisis.

"Het is weer volle bak, een inhaalslag", aldus De Bont. Het gaat bijvoorbeeld om glas, etensresten, voedsel over de datum, plastic, papier en karton. Het mooie weer van de afgelopen tijd heeft volgens de topman ook bijgedragen aan hogere afvalvolumes uit de horeca. Ook uit de middenstand komt meer afval zoals karton en papier door de heropening van winkels. "Dus dat gaat goed voor ons bedrijf", zegt De Bont in een toelichting op een tussentijds handelsbericht van Renewi.

Renewi zegt verder de oorlog in Oekraïne verschrikkelijk te vinden. Het bedrijf heeft geen activiteiten in Rusland en Oekraïne, maar stelt wel dat het conflict kan leiden tot grotere geopolitieke instabiliteit en een impact op de economie. Zo zijn door de oorlog de metaalprijzen naar records gestegen, waardoor Renewi ook de prijzen voor oud metaal sterk ziet stijgen. Ook wordt de circulaire economie steeds belangrijker omdat Europa minder afhankelijk wil worden van Russische grondstoffen. Dat is volgens De Bont goed voor Europa.

Al met al heeft Renewi naar eigen zeggen in het gebroken boekjaar dat loopt tot eind maart beter gepresteerd dan het bedrijf zelf had verwacht. De onderneming is ook positief gestemd voor de komende jaren, bijvoorbeeld omdat Europese overheden steeds meer inzetten op recycling in plaats van verbranding van afval en hergebruik van grondstoffen. Renewi ontstond door het samengaan van het Britse Shanks Group en het Nederlandse Van Gansewinkel in 2017.

Meer uit Financieel

China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

19 minuten geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

19 uur geleden