Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordwinst voor BMW in 2021 ondanks tekort aan computerchips

Recordwinst voor BMW in 2021 ondanks tekort aan computerchips

MÜNCHEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant BMW heeft het afgelopen jaar ondanks de wereldwijde chiptekorten meer auto's en motoren verkocht en de hoogste winst ooit behaald. De winst was drie keer zoveel als een jaar eerder. Dat kwam onder meer door een "consequente strategie" en "het verkopen van de juiste producten op het juiste moment", aldus BMW. Het afgelopen jaar hadden veel autobouwers nog last van tekorten aan onderdelen zoals computerchips die in auto's worden gebruikt.

Onder de streep hield BMW 12,5 miljard euro over, tegen bijna 4 miljard euro in 2020. Daarmee zette BMW de hoogste winst in de boeken in zijn 106-jarige bestaan. De omzet kwam uit op 111,2 miljard euro, tegen bijna 99 miljard euro een jaar eerder. In dat jaar brak de pandemie uit, die de industrie parten speelde door allerlei verstoringen in logistieke en productionele ketens.

BMW verkocht vorig jaar 2,5 miljoen auto's, een stijging van ruim 8 procent op jaarbasis. Daarmee bereikte BMW het niveau van voor de coronacrisis. BMW verkocht onder meer duurdere modellen en profiteerde van een "buitengewone prijsontwikkeling" bij tweedehands auto's. Door de coronacrisis nam de vraag naar tweedehands auto's toe.

Van de afgeleverde modellen was vorig jaar 13 procent elektrisch. Daartoe behoren onder meer de modellen i3 en i4. Ook de verkoop van het aantal motoren steeg vorig jaar, met bijna 15 procent tot 194.261. Het bedrijf verkoopt ook auto's onder de merken Rolls-Royce en Mini.

BMW zei ook meer geld in kas te hebben kunnen houden door het gedeeltelijk kunnen terugdraaien van een voorziening van zo'n 1 miljard euro. Dat geld had het bedrijf opzijgezet vanwege een claim van de Europese Commissie over onderlinge afspraken rond uitstoottechnologie met Volkswagen en Mercedes-Benz. Volgens de commissie waren consumenten daarvan de dupe, omdat zij niet konden kiezen voor minder vervuilende voertuigen, terwijl daar wel de techniek voor bestond. De kwestie werd in het tweede kwartaal van vorig jaar afgerond.

Meer uit Financieel

Veel meer klokkenluidersmeldingen Boeing na kwaliteitsproblemen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim elf keer zoveel meldingen ontvangen van klokkenluiders over Boeing als in heel 2023, volgens gegevens die de instantie met persbureau Bloomberg heeft gedeeld. De vliegtuigbouwer wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de veiligheidsautoriteiten en medewerkers zelf na een reeks productie- en kwaliteitsproblemen bij het bedrijf.

1 uur geleden
Kleine uitslagen Wall Street, softwareconcern Adobe uitblinker

NEW YORK (ANP) - De aandelenmarkten in New York lieten vrijdag kleine uitslagen zien. De aandacht van beleggers ging onder meer uit naar een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Softwarefabrikant Adobe was verder een uitblinker op Wall Street na bekendmaking van beter dan verwachte kwartaalresultaten en een verhoging van de verwachtingen voor het gehele boekjaar.

11 uur geleden
Onderzoek: minder kennismigranten door versobering expatregeling

DEN HAAG (ANP) - De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld op verzoek van de Eerste en Tweede Kamer. Onderzoekers schatten dat hierdoor ongeveer 10 tot 15 procent minder hoogopgeleide werknemers naar ons land komen.

13 uur geleden
Facebook-moeder Meta schort Europese AI-plannen op na klachten

DUBLIN (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, schort plannen op om in Europa gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond.

14 uur geleden
Nog geen paniek bij ECB over onrust Franse beurs, aldus bronnen

FRANKFURT (ANP) - Bij beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) is nog geen paniek over de onrust op de Franse financiële markten door het onverwachte besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven. Dat meldden bronnen bij de ECB aan persbureau Bloomberg.

15 uur geleden
AEX in het rood, AkzoNobel en Besi grootste dalers

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan, mede onder druk van de lagere koersen op Wall Street. Verfconcern AkzoNobel en chiptoeleverancier Besi waren de grootste dalers in de hoofdindex op het Damrak. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bij de koplopers dankzij een koopadvies en een verhoging van het koersdoel door analisten van Deutsche Bank.

16 uur geleden
Consumentenvertrouwen VS zakt naar laagste niveau in 7 maanden

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en de eigen koopkracht. Dat meldt de Universiteit van Michigan op basis van voorlopige cijfers.

16 uur geleden