Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordwinst voor BMW in 2021 ondanks tekort aan computerchips

Recordwinst voor BMW in 2021 ondanks tekort aan computerchips

MÜNCHEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant BMW heeft het afgelopen jaar ondanks de wereldwijde chiptekorten meer auto's en motoren verkocht en de hoogste winst ooit behaald. De winst was drie keer zoveel als een jaar eerder. Dat kwam onder meer door een "consequente strategie" en "het verkopen van de juiste producten op het juiste moment", aldus BMW. Het afgelopen jaar hadden veel autobouwers nog last van tekorten aan onderdelen zoals computerchips die in auto's worden gebruikt.

Onder de streep hield BMW 12,5 miljard euro over, tegen bijna 4 miljard euro in 2020. Daarmee zette BMW de hoogste winst in de boeken in zijn 106-jarige bestaan. De omzet kwam uit op 111,2 miljard euro, tegen bijna 99 miljard euro een jaar eerder. In dat jaar brak de pandemie uit, die de industrie parten speelde door allerlei verstoringen in logistieke en productionele ketens.

BMW verkocht vorig jaar 2,5 miljoen auto's, een stijging van ruim 8 procent op jaarbasis. Daarmee bereikte BMW het niveau van voor de coronacrisis. BMW verkocht onder meer duurdere modellen en profiteerde van een "buitengewone prijsontwikkeling" bij tweedehands auto's. Door de coronacrisis nam de vraag naar tweedehands auto's toe.

Van de afgeleverde modellen was vorig jaar 13 procent elektrisch. Daartoe behoren onder meer de modellen i3 en i4. Ook de verkoop van het aantal motoren steeg vorig jaar, met bijna 15 procent tot 194.261. Het bedrijf verkoopt ook auto's onder de merken Rolls-Royce en Mini.

BMW zei ook meer geld in kas te hebben kunnen houden door het gedeeltelijk kunnen terugdraaien van een voorziening van zo'n 1 miljard euro. Dat geld had het bedrijf opzijgezet vanwege een claim van de Europese Commissie over onderlinge afspraken rond uitstoottechnologie met Volkswagen en Mercedes-Benz. Volgens de commissie waren consumenten daarvan de dupe, omdat zij niet konden kiezen voor minder vervuilende voertuigen, terwijl daar wel de techniek voor bestond. De kwestie werd in het tweede kwartaal van vorig jaar afgerond.

Meer uit Financieel

Beurzen Azië stijgen na principeakkoord schuldenplafond VS

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.

26 minuten geleden
Turkse lira daalt na herverkiezing president Erdogan

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse lira is maandag in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de Turkse munt volgde op de herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. Erdogan weet daarmee zijn tijd als langstzittende leider van het land met nog eens vijf jaar te verlengen.

30 minuten geleden
Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

15 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

18 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

20 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

1 dag geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden