Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordstanden op Wall Street door hoop op coronasteun

Recordstanden op Wall Street door hoop op coronasteun

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag op recordstanden geëindigd. De Dow-Jonesindex, de S&P 500 en de Nasdaq sloten nog nooit hoger. Door het zwakker dan verwachte banenrapport van de Amerikaanse overheid verwachten beleggers dat er meer politieke wil ontstaat voor een nieuw coronasteunpakket.

De Dow-Jonesindex eindigde op een plus van 0,8 procent en bereikte daardoor een stand van 30.218,26 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,9 procent tot 3699,12 punten en techbeurs Nasdaq werd 0,7 procent hoger gezet, op 12.464,23 punten.

Het aantal nieuwe banen in de Verenigde Staten lag in november aanzienlijk lager dan een maand eerder. Met 245.000 nieuwe banen werd het laagste niveau in zes maanden bereikt. Het aantal nieuwe banen neemt bovendien al vijf maanden op rij af. Omdat ook het aantal coronabesmettingen en -doden gestaag blijft toenemen, rekenen beleggers erop dat politici nu eindelijk bereid zijn een compromis te sluiten.

Moderna

Moderna daalde 3 procent. De farmaceut levert voor het einde van het jaar nog 20 miljoen coronavaccins aan de VS. In het eerste kwartaal van volgend jaar komen daar nog 85 miljoen tot 100 miljoen doses bij. De rest van de wereld krijgt begin 2021 zo'n 15 miljoen tot 25 miljoen doses. Die worden in Zwitserland geproduceerd. Moderna denkt dat 500 miljoen vaccins volgend jaar haalbaar is, voor meer moet het bedrijf opschalen.

Pfizer (plus 0,6 procent) en BioNTech (plus 1,1 procent) lieten weten vrijwel alle vaccins voor dit jaar al geproduceerd te hebben. Daarmee spraken ze een bericht van zakenkrant The Wall Street Journal tegen dat ze productieproblemen zouden hebben.

Oliebedrijven

Oliebedrijven als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips stegen tot 7,5 procent na het besluit van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland om de olieproductie minder te verruimen dan eerder was afgesproken. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 46,04 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 49,02 dollar per vat.

Vliegtuigbouwer Boeing werd 1,9 procent lager gezet. Financieel directeur Greg Smith zei dat het bedrijf onder meer naar aandelenuitgiftes zal kijken om de schuldenlast van 61 miljard dollar terug te brengen. Ook schroeft Boeing de productie van de 787 Dreamliner verder terug de komende maanden.

De euro was 1,2121 dollar waard, tegenover 1,2142 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Meer uit Financieel

Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

47 minuten geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

2 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

3 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

3 uur geleden
EU verbiedt scrubbolletjes en rubberkorrels voor kunstgras

BRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.

3 uur geleden
Getty komt met AI-tool voor materiaal uit eigen beeldbank

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.

3 uur geleden
CNV: aanstaand faillissement Big Bazar harde klap voor personeel

UTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".

3 uur geleden