Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordomzet voor bloemenveiling Royal FloraHolland in 2021

Recordomzet voor bloemenveiling Royal FloraHolland in 2021

AALSMEER (ANP) - Bloemenveiling Royal FloraHolland had in 2021 een recordomzet van 5,6 miljard euro. Dat kwam volgens de bloemenveiling "volledig" door hogere prijzen. Die lagen vorig jaar gemiddeld ruim 20 procent hoger dan in 2019, het laatste jaar voor de crisis. Zowel snijbloemen, kamerplanten als tuinplanten werden duurder. Tuinders berekenden hogere kosten voor onder meer energie door aan de consument, aldus de veiling.

De bloemenindustrie heeft al langer last van de stijgende energieprijzen. Duurder transport (zo'n 85 procent van wat verhandeld wordt gaat naar het buitenland) en hogere energieprijzen in Nederland hebben volgens de veiling een prijsopdrijvend effect. "Sommige kwekers zetten de temperatuur in de kassen soms al lager of laten de kas gedeeltelijk leeg. Dat leidt tot minder producten en dus een hogere prijs", aldus de zegsman.

Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland zei eerder te verwachten dat consumenten door de stijgende energieprijzen op termijn waarschijnlijk meer moeten gaan betalen. Volgens de organisatie heeft het merendeel van de bedrijven last van de hoge gasprijs. Een groot deel van de sector koopt gas per dag in, waardoor het verwarmen van kassen veel duurder is geworden. Tuinders hebben behalve warmte ook energie nodig. Een stijging van die kosten vertaalt zich ook naar hogere productiekosten.

Stijgende energieprijzen

Royal FloraHolland maakt zich zorgen om de stijgende energieprijzen en hoopt dat het nieuwe kabinet nu vaart maakt met "stimulerend beleid" zodat kwekers duurzamer kunnen produceren. Investeringen daarvoor zijn fors en de huidige subsidies zijn volgens de veiling niet goed geregeld.

In totaal verkocht de bloemenveiling vorig jaar 12,1 miljard bloemen en planten en kwam de omzet 800 miljoen euro hoger uit dan in recordjaar 2019. Toen werden er 12,3 miljard stuks verkocht. In 2020, het jaar dat de coronapandemie uitbrak, daalde de omzet naar 4,7 miljard euro en werden er 11,4 miljard bloemen en planten verkocht. Toen sloot het veilingbedrijf het jaar nog af met een verlies van 5,8 miljoen euro. De prijzen lagen destijds weliswaar in doorsnee dik 5 procent hoger, maar in de periode maart tot en met mei werden er door de pandemie veel minder bloemen en planten verkocht.

Royal FloraHolland verhandelt bloemen ook digitaal, via onlinemarktplaats Floriday. Daar bedroeg de omzet vorig jaar meer dan 1 miljard euro. Wekelijks zijn meer dan 4000 kwekers en kopers uit meer dan 45 landen actief op de marktplaats.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geƫindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

58 minuten geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariƫrs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

2 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

3 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

5 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

7 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

8 uur geleden