Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordomzet Suezkanaal na verhogingen doorvaarttarieven

Recordomzet Suezkanaal na verhogingen doorvaarttarieven

CAÏRO (ANP/AFP) - Het Suezkanaal heeft in het afgelopen boekjaar een recordomzet gerealiseerd van 7 miljard dollar (zo'n 6,7 miljard euro). De omzetstijging volgde op de verhogingen van de tarieven voor het gebruik van de belangrijke Egyptische waterweg. Dat meldde de Suez Canal Authority (SCA).

Het oude omzetrecord bedroeg 5,8 miljard dollar en dateerde van vorig jaar. Het Suezkanaal was toen volop in het nieuws toen het containerschip Ever Given vastliep en het kanaal blokkeerde. De stremming schopte de mondiale scheepvaart een tijdlang in de war. Desondanks werden recordopbrengsten geboekt door de sterke vraag naar goederen. Die was afkomstig van consumenten die tijdens de pandemie in lockdown zaten.

Door het kanaal, de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa, werd tussen juli 2021 en juni 2022 ongeveer 1,3 miljard ton vracht verscheept, zei Osama Rabie, de baas van de SCA. Het kanaal, dat de Rode Zee met de Middellandse Zee verbindt, is goed voor ongeveer 10 procent van de wereldwijde maritieme handel.

Verhoging tarieven

De SCA heeft afgelopen boekjaar twee keer zijn tarieven verhoogd voor schepen, waaronder grote brandstoftankers. In april boekte de waterweg zijn hoogste maandomzet ooit, 629 miljoen dollar, ondanks de stijging van de olieprijzen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

Het Suezkanaal is ook een belangrijke bron van buitenlandse valuta voor Egypte, dat te kampen heeft met een hoge inflatie en een waardedaling van zijn munt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door de stijgende grondstoffenprijzen is de Egyptische inflatie in juni opgelopen tot ruim 15 procent. Dat is het hoogste niveau in drie jaar tijd.

Eind maart liet de centrale bank van Egypte het Egyptische pond depreciëren ten opzichte van de dollar, waardoor de munt van de ene op de andere dag ongeveer 18 procent van zijn waarde verloor. Om de economische gevolgen te verzachten heeft de overheid een nieuwe lening aangevraagd bij het Internationaal Monetair Fonds, en miljarden dollars aan investeringen opgehaald uit Saudi-Arabië en Qatar.

Meer uit Financieel

Bloomberg: justitie VS begint zaak tegen Google om advertenties

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Openbaar Ministerie staat op het punt om een mededingingszaak te beginnen tegen Google, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het techbedrijf zou een te grote machtspositie hebben op de markt voor online-advertenties en daar ook misbruik van hebben gemaakt.

3 minuten geleden
Novavax en Norwegian Cruise Line onderuit op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - Vaccinmaker Novavax en cruisebedrijf Norwegian Cruise Lines vielen dinsdag in negatieve zin op aan de aandelenbeurzen in New York. Novavax verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar en werd haast een derde minder waard. Norwegian gaf aan in het derde kwartaal een verlies te verwachten en daar hadden beleggers niet op gerekend. Dat aandeel werd bijna 11 procent minder waard.

29 minuten geleden
Egypte doet licht uit om meer gas te kunnen exporteren

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Egypte gaat zijn elektriciteitsverbruik minderen om zo meer aardgas vrij te maken voor de export. Daardoor hoopt premier Mostafa Madbouly meer buitenlandse valuta te genereren, wat het land hard nodig heeft.

1 uur geleden
Thalys-topman zegt sorry na vertragingen door incidenten

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Topman Jacques Damas van Thalys heeft in een mail aan klanten zijn verontschuldigingen aangeboden voor een aantal incidenten van de afgelopen tijd. Zo ging een aantal van de snelle treinen van het bedrijf door de hitte kapot. Ook waren er veel vertragingen nadat een Thalys-trein een aanrijding had gehad met een dier. "Dit is zeker niet het niveau van dienstverlening dat we onze klanten willen bieden", aldus Damas.

3 uur geleden
Ruim 115.000 Britse postbezorgers gaan staken voor hogere lonen

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Ruim 115.000 Britse postbezorgers leggen in augustus en september vier dagen het werk neer. Met de stakingen willen de werknemers van postbedrijf Royal Mail hogere lonen afdwingen, meldt vakbond Communications Workers Union (CWU).

3 uur geleden
Duitse vakbond kondigt staking aan op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het grondpersoneel op de luchthaven van München gaat woensdag staken. Daarvoor waarschuwt vakbond Ver.di, die het grondpersoneel op Duitse luchthavens vertegenwoordigd. De zogeheten waarschuwingsstaking kan woensdag volgens de luchthaven leiden tot vertragingen en geannuleerde vluchten.

4 uur geleden
Biden ondertekent wet voor versterking chipproductie in VS

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag zijn handtekening gezet onder een wet die de chipproductie in de Verenigde Staten moet versterken. De Amerikaanse regering trekt daarvoor meer dan 52 miljard dollar aan subsidies uit om nieuwe chipfabrieken te bouwen en voor onderzoek en ontwikkeling van halfgeleiders.

4 uur geleden