Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordomzet Suezkanaal na verhogingen doorvaarttarieven

Recordomzet Suezkanaal na verhogingen doorvaarttarieven

CAÏRO (ANP/AFP) - Het Suezkanaal heeft in het afgelopen boekjaar een recordomzet gerealiseerd van 7 miljard dollar (zo'n 6,7 miljard euro). De omzetstijging volgde op de verhogingen van de tarieven voor het gebruik van de belangrijke Egyptische waterweg. Dat meldde de Suez Canal Authority (SCA).

Het oude omzetrecord bedroeg 5,8 miljard dollar en dateerde van vorig jaar. Het Suezkanaal was toen volop in het nieuws toen het containerschip Ever Given vastliep en het kanaal blokkeerde. De stremming schopte de mondiale scheepvaart een tijdlang in de war. Desondanks werden recordopbrengsten geboekt door de sterke vraag naar goederen. Die was afkomstig van consumenten die tijdens de pandemie in lockdown zaten.

Door het kanaal, de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa, werd tussen juli 2021 en juni 2022 ongeveer 1,3 miljard ton vracht verscheept, zei Osama Rabie, de baas van de SCA. Het kanaal, dat de Rode Zee met de Middellandse Zee verbindt, is goed voor ongeveer 10 procent van de wereldwijde maritieme handel.

Verhoging tarieven

De SCA heeft afgelopen boekjaar twee keer zijn tarieven verhoogd voor schepen, waaronder grote brandstoftankers. In april boekte de waterweg zijn hoogste maandomzet ooit, 629 miljoen dollar, ondanks de stijging van de olieprijzen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne.

Het Suezkanaal is ook een belangrijke bron van buitenlandse valuta voor Egypte, dat te kampen heeft met een hoge inflatie en een waardedaling van zijn munt als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door de stijgende grondstoffenprijzen is de Egyptische inflatie in juni opgelopen tot ruim 15 procent. Dat is het hoogste niveau in drie jaar tijd.

Eind maart liet de centrale bank van Egypte het Egyptische pond depreciëren ten opzichte van de dollar, waardoor de munt van de ene op de andere dag ongeveer 18 procent van zijn waarde verloor. Om de economische gevolgen te verzachten heeft de overheid een nieuwe lening aangevraagd bij het Internationaal Monetair Fonds, en miljarden dollars aan investeringen opgehaald uit Saudi-Arabië en Qatar.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Douglas stijgt fors bij beursgang op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - CVC Capital Partners is vrijdag hard gestegen bij de beursgang in Amsterdam. De eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling noteerde kort na aanvang van de handel op 17,55 euro. Dat is een kwart meer dan de introductieprijs van 14 euro per aandeel.

10 minuten geleden
KLM-personeel mag voortaan ook sneakers dragen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM-medewerkers mogen binnenkort ook sneakers onder hun uniform dragen tijdens het werk. De meeste vrouwelijke medewerkers dragen nu nog hakken, maar vanaf 6 mei mogen ze ook kiezen voor een sportieve schoen. Volgens de vliegtuigmaatschappij zorgt dit voor meer comfort tijdens het werk en draagt het bij aan het welzijn van de medewerkers.

12 minuten geleden
Lagere gasprijzen drukken winst TotalEnergies

PARIJS (ANP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Door de milde winter en goed gevulde gasopslagen in Europa lagen de prijzen voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) veel lager, wat de resultaten van het Franse energiebedrijf drukte.

25 minuten geleden
Mijnbouwer Anglo American wijst miljardenbod BHP af

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Mijnbouwer Anglo American heeft het overnamevoorstel van zijn grotere concurrent BHP afgewezen. Volgens het bestuur van het Britse en Zuid-Afrikaanse bedrijf is het bod te laag. BHP, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, bevestigde donderdag zijn rivaal te willen kopen voor 31,1 miljard pond. Dat is ruim 36 miljard euro.

44 minuten geleden
Aandacht voor beursgang moederbedrijf Douglas op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar de beursgang van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. De in Luxemburg gevestigde eigenaar van cosmetica- en parfumerieketen Douglas en het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling, verwacht in totaal 2,3 miljard euro op te halen. De introductieprijs bedraagt 14 euro per aandeel. Het gaat om een van de grootste beursgangen in tijden op Beursplein 5.

53 minuten geleden
Basic-Fit ziet aantal sportschoolgangers toenemen

HOOFDDORP (ANP) - Basic-Fit heeft er in de eerste maanden van het jaar meer sportschoolgangers bijgekregen. De beursgenoteerde fitnessketen profiteerde onder meer van een verdere uitbreiding van het aantal vestingen. Topman René Moos spreekt van een "goede start van het jaar", want ook de omzet liep duidelijk op.

1 uur geleden
Europese markt zit verkopen verlichtingsbedrijf Signify dwars

EINDHOVEN (ANP) - Verlichtingsbedrijf Signify heeft in het eerste kwartaal duidelijk last gehad van problemen op de Europese markt. Particulieren en bedrijven kochten veel minder producten van de voormalige lichtdivisie van Philips. Daarbij speelde onder andere een verbod op tl-buizen en vergelijkbare lampen het bedrijf parten.

1 uur geleden