Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordgroei voor detailhandel, terwijl roep om personeel toeneemt

Recordgroei voor detailhandel, terwijl roep om personeel toeneemt

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse detailhandel kende in het eerste kwartaal een recordomzetgroei. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de enorme groei vooral te danken aan het feit dat er in de vergelijkbare periode vorig jaar nog sprake was van een lockdown waarin veel winkels de deuren tijdelijk gesloten moesten houden. Intussen kampen winkeliers door het toenemende gebrek aan personeel wel weer met nieuwe problemen.

Ten opzichte van een jaar eerder liepen de opbrengsten met 14 procent op. Vooral kledingwinkels, schoenenzaken en bouwmarkten kenden een grote omzetstijging. Kledingwinkels behaalden met een groei van 91 procent zelfs het hoogste omzetniveau in tien jaar.

Bij winkels die tijdens de pandemie wel geopend mochten blijven, is het beeld anders. Volgens het CBS lieten drogisterijen met een plus van 6 procent bijvoorbeeld een relatief lage omzetgroei zien. Bij supermarkten daalde de omzet, terwijl speciaalzaken, zoals slagerijen en kaaswinkels, er wel in slaagden om hun opbrengsten op te voeren. Over de gehele linie was in de foodsector sprake van een omzetdaling van 1 procent.

Personeelstekort

Maar het fikse omzetherstel betekent niet dat de detailhandel nu weer uit de zorgen is. Bij een peiling door het CBS aan het begin van het tweede kwartaal gaf bijna 40 procent van de winkeliers aan dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is voor de bedrijfsvoering. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde dat op 34 procent uitkwam. Ten opzichte van het begin van het voorgaande kwartaal steeg dit percentage voor winkeliers het meest van alle bedrijfstakken en verdubbelde ongeveer. Daarnaast voelen winkeliers zich de laatste tijd vaker belemmerd door tekorten aan materialen en andere zaken.

De omzetgroei van de detailhandel is voor een deel ook te verklaren door de flink opgelopen inflatie. Maar de toegenomen hoeveelheid verkochte producten was in het eerste kwartaal met afstand de grootste factor. Veel prijsverhogingen moeten bovendien nog komen. Ruim zes op de tien winkeliers hebben tegen het CBS gezegd dat ze verwachten dat de prijzen de komende drie maanden zullen stijgen. Een kwartaal geleden zeiden nog maar vier van de tien detailhandelaren dat.

Meer uit Financieel

ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

22 minuten geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

23 minuten geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

1 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

1 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

2 uur geleden
Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Het nieuws komt een dag nadat de SEC cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

3 uur geleden
Vakbonden tevreden met loonbod nieuwe cao supermarktpersoneel

UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen medewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. FNV en CNV zijn tevreden en gaan het bod nu voorleggen aan hun leden.

4 uur geleden