Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recorddrukte voor Reddingsbrigade in 2020

Recorddrukte voor Reddingsbrigade in 2020

IJMUIDEN (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) moest afgelopen jaar veel vaker in actie komen voor mensen die in problemen waren dan voorgaande jaren. In 2020 registreerde de brigade met 306 reddingen uit levensbedreigende situaties 233 acties meer dan het jaar ervoor (92). Ook werden kinderen en hun ouders of begeleiders veel vaker met elkaar herenigd door lifeguards. Het totale aantal hulpverleningsacties van de reddingsbrigade kwam op 9301, een nieuw record.

Vooral de sterke stroming in muien zorgde er afgelopen zomer voor dat veel vaker recreanten de zee in werden gesleurd, verklaart de Reddingsbrigade Nederland de hoge cijfers. Een recordaantal van 1132 mensen kon afgelopen jaar worden geholpen. Onervarenheid met zwemmen in de zee, maar ook onbekendheid met muien en hoe te handelen als je daarmee te maken krijgt, vormden een groot probleem, stelt de KNBRD.

De organisatie denkt dat het aantal van 1127 vermiste kinderen nog hoger was geweest als de 06-polsbandjescampagne niet zoveel aandacht had gekregen. Bij zo'n honderd posten van reddingsbrigades konden jonge recreanten de polsbandjes krijgen. In 2019 telde de KNBRD 841 vermissingen.

De explosieve toename van hulpacties baart de KNBRD grote zorgen, stelt directeur Koen Breedveld. "Veel Nederlanders kwamen deze zomer naar de kust, waaronder ook die weinig ervaring hebben met zwemmen in zee en die dus in problemen kwamen", zegt hij. De directeur gaat met een nieuw programma ervoor zorgen "dat iedereen vooral kan genieten van het vele water dat Nederland telt". Daarbij krijgen strandvlaggen en publiekscommunicatie prioriteit. De betekenis van de strandvlaggen moet breder bekend worden en het vlaggenprotocol moet overal hetzelfde worden gebruikt. Ook wil de KNBRD het publiek beter bereiken met actuele informatie.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

9 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

10 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

13 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

14 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

15 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

15 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

16 uur geleden