Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recorddaling CO2-uitstoot industrie, met name in energiesector

Recorddaling CO2-uitstoot industrie, met name in energiesector

DEN HAAG (ANP) - Niet eerder daalde de CO2-uitstoot van grote industriebedrijven in Nederland zo sterk als vorig jaar, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). De organisatie zag relatief de grootste afname in de energiesector. Daar werd in 2023 flink meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen in plaats van uit kolen.

Volgens de NEa ging de uitstoot van 345 Nederlandse industrie- en energiebedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) vallen met ruim 13 procent omlaag tot zo'n 58,9 miljoen ton CO2. De grootste vervuiler was net als in voorgaande jaren Tata Steel. Het staalconcern was in zijn eentje goed voor ruim 4,5 miljoen ton uitstoot. Dat was wel minder dan een jaar eerder, toen Tata nog meer dan 5,8 miljoen ton CO2 uitstootte. Maar dat had volgens de NEa met name te maken door grootschalig onderhoud aan een van de hoogovens, waardoor een deel van de fabriek stillag.

De energiesector heeft nog altijd het grootste aandeel in de CO2-uitstoot, maar was vorig jaar ook goed voor de sterkste afname. Zo liepen de emissies in deze sector met 6,7 miljoen ton terug ten opzichte van 2022, goed voor meer dan twee derde van de totale daling. De NEa constateert dat de vier Nederlandse kolencentrales een relatief grote bijdrage hebben geleverd, met 4,6 miljoen ton minder CO2-uitstoot.

Hoge energieprijs

"Deze daling is extra opvallend, omdat de eerdere wettelijke beperking van de inzet van elektriciteitsproductie uit kolen in 2023 niet gold", stelt de NEa. Die beperking hield in dat kolencentrales op maximaal 35 procent van hun capaciteit mochten draaien. De maatregelen werden echter halverwege 2022 ingetrokken om de leveringszekerheid van energie te waarborgen. "De daling van de uitstoot komt dus niet door direct opgelegde productiebeperkingen, maar doordat duurzame bronnen een goedkopere optie waren voor producenten dan fossiele bronnen", concludeert de NEa.

Volgens de NEa was de daling van de uitstoot in de industriesector onder meer het gevolg van de hoge prijzen van energie en grondstoffen in de eerste helft van het jaar. Dit leidde toen tot een lagere productie en daardoor minder uitstoot, bijvoorbeeld in de chemische industrie.

Luchtvaart

De enige sector waar de emissies wel omhoog gingen, was de luchtvaart. Daar nam de uitstoot met 11 procent toe tot 2,6 miljoen ton CO2. Daarmee komen de cijfers weer in de buurt bij die uit 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. In dat jaar stootte de luchtvaart 2,9 miljoen ton CO2 uit.

Meer uit Financieel

Trump zegt niet van plan te zijn Powell te ontslaan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij niet van plan is Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell te ontslaan, ondanks zijn frustratie over het feit dat de centrale bank de rente niet sneller verlaagt. Trump noemt Powell om die reden graag "meneer Te Laat". Ook beschreef hij hem onlangs als een "grote loser".

2 uur geleden
Veel ondernemers controleren nooit eigen KVK-gegevens

DEN HAAG (ANP) - Maar liefst 42 procent van de ondernemers controleert zelden of nooit hun eigen bedrijfsgegevens in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Dit terwijl bijna driekwart (71 procent) van de ondernemers zich wel bewust is van het feit dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor een juiste en actuele registratie, toont recent onderzoek van de KVK onder vijfhonderd ondernemers.

2 uur geleden
Winst Tesla gekelderd na kritiek op Musk

AUSTIN (ANP) - De winst van Tesla is in de eerste drie maanden van dit jaar gekelderd. Dat komt naar voren uit de financiële resultaten die de elektrische autofabrikant dinsdag heeft gepubliceerd. Het concern lijkt vooral onder druk te staan door kritiek op het werk van topman Elon Musk voor de Amerikaanse president Donald Trump.

8 uur geleden
Wall Street eindigt flink hoger dag na forse verliesbeurt

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. De koerswinsten volgden op een verliesbeurt een dag eerder. Beleggers verwerkten onder andere een bericht van Bloomberg. Het persbureau meldde dat Scott Bessent, de Amerikaanse minister van Financiën, tijdens een besloten bijeenkomst heeft gezegd dat de impasse tussen China en de Verenigde Staten niet houdbaar is.

8 uur geleden
Minister van Financiën VS voorziet afname spanningen VS en China

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De impasse tussen de Verenigde Staten en China is niet houdbaar en de spanningen zouden de komende maanden kunnen afnemen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent volgens persbureau Bloomberg gezegd tijdens een besloten investeerdersbijeenkomst in Washington.

9 uur geleden
Ahold Delhaize: data personeel AH en Etos mogelijk buitgemaakt

ZAANDAM (ANP) - De gegevens van veel medewerkers van onder andere Albert Heijn en Etos zijn mogelijk buitgemaakt bij een hack in november vorig jaar. Dat meldt moederbedrijf Ahold Delhaize op zijn website. Daarbij lijkt het te gaan om personeel dat in april 2021 op de loonlijst stond. Ahold Delhaize benadrukt dat het onderzoek nog gaande is.

11 uur geleden
Geen ontslagen bij British Steel na redding door overheid

LONDEN (ANP/AFP) - British Steel schrapt geen banen nu de laatste staalovens in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven draaien. Volgens het Britse staalbedrijf zijn de grondstoffen die daarvoor nodig zijn, veiliggesteld door de Britse overheid.

11 uur geleden