Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordaantal studenten ingeschreven bij universiteit door corona

Recordaantal studenten ingeschreven bij universiteit door corona

DEN HAAG (ANP) - Een recordaantal van 328.000 bachelor- en masterstudenten staat dit collegejaar ingeschreven bij een universiteit. Dat is een groei van 8 procent ten opzichte van het vorige collegejaar, meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) op basis van de voorlopige inschrijfcijfers voor het collegejaar 2020-2021. De forse toename komt volgens de VSNU onder meer door de coronacrisis.

Het aantal studenten stijgt al jaren fors: in 2000 waren er nog 165.000 studenten, twintig jaar later is dat aantal bijna verdubbeld. Dit keer komt die groei deels doordat de centrale examens vanwege de coronacrisis niet doorgingen. Daardoor zijn er meer scholieren op het voortgezet onderwijs geslaagd dan het jaar ervoor. Ook nemen vermoedelijk minder geslaagde vwo’ers een tussenjaar door de coronacrisis, aldus de vereniging.

Het hogere aantal studenten is verder te verklaren door de zogeheten zachte knip. Vóór corona mocht een hbo’er met een kleine achterstand in studiepunten het daaropvolgende jaar niet met een universitaire opleiding starten, de harde knip. Door de ‘zachte knip’ die is afgesproken voor dit studiejaar, stromen meer mensen door van mbo naar hbo, van hbo naar wetenschappelijk onderwijs en van bachelor naar master. Verder hebben eerstejaarsstudenten die door de coronacrisis onvoldoende studiepunten haalden, meer tijd gekregen om die toch te halen door aanpassingen rondom het bindend studieadvies. Normaal valt 7 procent van de studenten uit in het eerste jaar, nu is dat 5,4 procent, aldus de VSNU. Aan de andere kant haalden afgelopen studiejaar relatief minder studenten hun diploma dan verwacht, door vertraging als gevolg van maatregelen om het virus te beteugelen. Meer studenten hebben zich daardoor opnieuw ingeschreven voor het afronden van hun laatste vakken.

Gevolgen

Het komende jaar moet blijken wat de gevolgen zijn van het uitstellen van het bindend studieadvies, zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg. "Het is goed mogelijk dat volgend jaar de uitval stijgt doordat studenten alsnog vastlopen in hun studie."

Opvallend is verder dat de instroom van internationale studenten licht is gestegen ten opzichte van vorig jaar, ondanks de coronacrisis. Ondanks de reisbeperkingen nam het aantal studenten uit de EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland toe met tussen de 10 en 12 procent ten opzichte van het vorige collegejaar. Daar staat echter een daling van studenten uit andere landen tegenover.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Bonaire versoepelt de coronamaatregelen

KRALENDIJK (ANP) - Bonaire gaat donderdag de coronamaatregelen versoepelen. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna bekendgemaakt. Op het eiland is het aantal met corona besmette personen gedaald naar tien. Er zijn geen mensen met het virus meer in het ziekenhuis opgenomen.

3 uur geleden
Suikerfeest door corona opnieuw in kleine kring

DEN HAAG (ANP) - De islamitische vastenmaand ramadan zit erop. Moslims over de hele wereld mogen overdag weer eten, drinken en roken. Het einde van het vasten vieren ze met Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd.

3 uur geleden
Sinds lange tijd geen besmettingen en coronadoden op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao zijn woensdag geen nieuwe coronabesmettingen geregistreerd en is er niemand overleden aan de gevolgen van het virus. Ook een dag eerder waren er geen besmettingen, toen overleed er wel een coronapatiënt. Daarmee lijkt de hevige coronagolf van de afgelopen maanden achter de rug. De laatste keer dat het eiland geen besmettingen kende, was bijna drie maanden geleden.

3 uur geleden
Gemeente: rust in Doetinchem teruggekeerd na rellen bij stadion

DOETINCHEM (ANP) - De rust is in de nacht van woensdag op donderdag in Doetinchem teruggekeerd na de ongeregeldheden die kort na het mislopen van promotie door De Graafschap uitbraken bij stadion de Vijverberg. Dat laat een woordvoerder van de gemeente namens burgemeester Mark Boumans weten. De ME trad op nadat fans met zwaar knalvuurwerk gooiden en na de wedstrijd tegen Helmond Sport bleven hangen bij het stadion. Ook werden er in de buurt van het stadion vernielingen aangericht.

6 uur geleden
Spelersbus Go Ahead Eagles warm onthaald in Deventer

DEVENTER (ANP) - De spelersbus van Go Ahead Eagles is aangekomen in Deventer. Daar werden de voetballers warm onthaald door supporters vanwege de promotie naar de Eredivisie door de winst op Excelsior (1-0).

6 uur geleden
Brand in loods vuilstort in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - In een grote loods op de vuilstort aan de Greunsweg in Leeuwarden woedt sinds woensdagavond een zeer grote brand. De brandweer is met veel eenheden uitgerukt en zet onder meer twee hoogwerkers in om het vuur te bestrijden. Even na middernacht in de nacht van woensdag op donderdag is een kraan ingezet om een deel van de loods open te halen en zo beter bij de vuurhaard te kunnen komen. In het pand staat volgens de brandweer een grote hoeveelheid papier in brand.

8 uur geleden
ME grijpt in na onrust bij stadion De Graafschap

DOETINCHEM (ANP) - Na het mislopen van promotie is het nog enige tijd onrustig geweest bij stadion de Vijverberg. Fans gooiden met zwaar knalvuurwerk en bleven na de wedstrijd tegen Helmond Sport hangen bij het stadion. De ME heeft opgetreden. Ook zijn er in de buurt van het stadion vernielingen aangericht.

8 uur geleden