
Recordaantal Nederlandse reizigers met knokkelkoorts
LEIDEN (ANP) - Een recordaantal Nederlanders heeft in de eerste zeven maanden van 2024 knokkelkoorts opgelopen in het buitenland, meldt alarmcentrale Eurocross. Tot nu toe werden 112 mensen dit jaar ziek door een steek van een met het denguevirus besmette mug, in heel 2023 ging het om 113 meldingen.
Eurocross, dat Nederlanders in het buitenland helpt bij ziekte, verwacht eind dit jaar voor het eerst meer dan tweehonderd meldingen te krijgen van knokkelkoorts bij Nederlandse reizigers. De meeste mensen liepen de ziekte dit jaar op in Indonesië, Thailand en Curaçao, aldus de alarmcentrale.
De klachten van knokkelkoorts zijn hoge koorts, hevige hoofdpijn die vaak achter de ogen opspeelt, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en misselijkheid. In zo'n 5 procent van de gevallen met dengue gaat het om een levensbedreigende vorm. Het risico op deze ernstige variant neemt toe als iemand al eerder dengue heeft gehad of in een risicogroep valt, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.
Opmars tijgermug
De cijfers baren Eurocross "zorgen". Voor de stijging is geen directe verklaring, laat een woordvoerster van de alarmcentrale weten. Ze legt uit dat Nederlanders veelal naar gebieden reizen waar muggen die dengue overbrengen voorkomen, zoals Zuid-Amerika, India en Zuidoost-Azië. Daarnaast is er in Europa een opmars van de tijgermug, een verspreider van het denguevirus. De tijgermug komt ook in Nederland voor. "We verwachten daarom dat dit op termijn ook gaat zorgen voor een verdere toename aan denguegevallen", aldus de woordvoerster.
Een woordvoerder van het RIVM meldt dat nog niemand knokkelkoorts heeft opgelopen in Nederland. In andere Europese landen als Italië en Frankrijk is dit wel het geval.
Preventief vaccineren
De alarmcentrale wijst mensen op de optie van een preventieve vaccinatie en adviseert hen om onder een klamboe te slapen en goed te smeren met DEET. Het LUMC en Eurocross gaan samen onderzoek doen om het ziekteverloop van knokkelkoorts beter in kaart te brengen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
57 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.
3 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft woensdag alsnog een nieuw akkoord gesloten met zorgpartijen over de toekomst van de zorg. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving door RTL Nieuws. Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland hebben ermee ingestemd. Later wordt het akkoord ondertekend.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade aan gezondheid en natuur door stikstof is jaarlijks 1,6 procent van het bruto binnenlands product. Dat is ongeveer 14 miljard euro in 2024. Dat staat in een onderzoek in opdracht van verschillende ministeries, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Nederlandse economie loopt jaarlijks zo'n 1 miljard euro schade op door stikstofbeperkingen, afgerond 0,1 procent van het bbp.
17 uur geleden