Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordaantal Nederlandse reizigers met knokkelkoorts

Recordaantal Nederlandse reizigers met knokkelkoorts

LEIDEN (ANP) - Een recordaantal Nederlanders heeft in de eerste zeven maanden van 2024 knokkelkoorts opgelopen in het buitenland, meldt alarmcentrale Eurocross. Tot nu toe werden 112 mensen dit jaar ziek door een steek van een met het denguevirus besmette mug, in heel 2023 ging het om 113 meldingen.

Eurocross, dat Nederlanders in het buitenland helpt bij ziekte, verwacht eind dit jaar voor het eerst meer dan tweehonderd meldingen te krijgen van knokkelkoorts bij Nederlandse reizigers. De meeste mensen liepen de ziekte dit jaar op in Indonesië, Thailand en Curaçao, aldus de alarmcentrale.

De klachten van knokkelkoorts zijn hoge koorts, hevige hoofdpijn die vaak achter de ogen opspeelt, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag en misselijkheid. In zo'n 5 procent van de gevallen met dengue gaat het om een levensbedreigende vorm. Het risico op deze ernstige variant neemt toe als iemand al eerder dengue heeft gehad of in een risicogroep valt, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.

Opmars tijgermug

De cijfers baren Eurocross "zorgen". Voor de stijging is geen directe verklaring, laat een woordvoerster van de alarmcentrale weten. Ze legt uit dat Nederlanders veelal naar gebieden reizen waar muggen die dengue overbrengen voorkomen, zoals Zuid-Amerika, India en Zuidoost-Azië. Daarnaast is er in Europa een opmars van de tijgermug, een verspreider van het denguevirus. De tijgermug komt ook in Nederland voor. "We verwachten daarom dat dit op termijn ook gaat zorgen voor een verdere toename aan denguegevallen", aldus de woordvoerster.

Een woordvoerder van het RIVM meldt dat nog niemand knokkelkoorts heeft opgelopen in Nederland. In andere Europese landen als Italië en Frankrijk is dit wel het geval.

Preventief vaccineren

De alarmcentrale wijst mensen op de optie van een preventieve vaccinatie en adviseert hen om onder een klamboe te slapen en goed te smeren met DEET. Het LUMC en Eurocross gaan samen onderzoek doen om het ziekteverloop van knokkelkoorts beter in kaart te brengen.

Meer uit Gezond

Kamer zet door en vraagt kabinet om deel mpox-vaccins te doneren

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil de donatie van een deel van de Nederlandse voorraad mpox-vaccins aan Afrika doorzetten. Een Kamermeerderheid heeft zorgminister Fleur Agema daarom officieel gevraagd. De minister heeft al gezegd een schenking niet te blokkeren als de Kamer erop staat.

5 uur geleden
Aangepast vaccinatieschema moet kinderen nog beter beschermen

BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties zijn druk bezig met het aanpassen van het Rijksvaccinatieprogramma. In 2025 veranderen vier vaccinatiemomenten. Door te schuiven in het schema moeten kinderen een nog betere bescherming krijgen tegen besmettelijke infectieziekten, legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit.

9 uur geleden
NVWA waarschuwt: gebruik IKEA-glazen niet voor hete drank

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen hete vloeistof te gieten in glazen uit de Pokal-serie van IKEA. De glazen kunnen uit elkaar spatten bij een plotseling groot temperatuurverschil. De winkelketen adviseerde eind juli zelf al om de glazen neer te zetten in plaats van ze in de hand te houden bij het inschenken van een hete drank, maar die waarschuwing gaat volgens de NVWA niet ver genoeg.

1 dag geleden
Gezondheidsraad adviseert limiet voor blootstelling kwartsstof

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt er een maximale hoeveelheid kwartsstof waar mensen tijdens hun werk aan blootgesteld mogen worden. Dat moet het risico op longkanker, silicose, hart- en vaatziektes en andere gezondheidsklachten verminderen.

1 dag geleden
Investeringen in ouderenzorg volgens accountants onvoldoende

UTRECHT (ANP) - De investeringen in vastgoed, IT en duurzaamheid blijven achter waar het de ouderenzorg betreft, zegt accountantsorganisatie BDO in haar jaarlijkse 'benchmark'. Dit is "ondanks de goede financiële resultaten in 2023". De investeringen waren afgelopen jaar met 4,2 procent niet heel veel meer dan de afschrijvingen (3,6 procent).

1 dag geleden
Nog steeds angsten en depressiegevoel bij bijna helft bevolking

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de bevolking vanaf 12 jaar, namelijk 42 procent, heeft vorig jaar angst- of depressiegevoelens gehad in de maand voordat statistiekbureau CBS ze daarover bevraagde. "Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona", aldus het CBS. In 2021 en 2022 lag het aantal mensen met dergelijke klachten op 44 procent.

1 dag geleden
Europees project van start voor aanpak langdurige covid

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft dinsdag het startschot voor een 2 miljoen euro kostend project met concrete acties om langdurige covid aan te pakken. Een van de onderdelen van het project is het ondersteunen van getroffen patiënten en verzorgers en het beoordelen van de sociale en economische gevolgen van langdurige covid.

2 dagen geleden