Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordaantal mensen dient klacht in over Schiphol

Recordaantal mensen dient klacht in over Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het aantal klachten over luchthaven Schiphol is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal kwamen 298.438 meldingen binnen over hinder, zoals herrie van overvliegende vliegtuigen. Dat is ongeveer 10 procent meer dan het jaar ervoor. Ook het aantal mensen dat een klacht indiende is gestegen, tot ruim 12.000 in totaal. Dat blijkt uit het nieuwste jaarrapport van Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS).

Nog nooit dienden zoveel mensen een klacht in bij BAS, dat in 2007 begon met bijhouden. In september vorig jaar werden de meeste meldingen gedaan. Dat had onder meer te maken met onderhoudswerkzaamheden aan de Kaagbaan en Polderbaan. Hierdoor moesten vliegtuigen uitwijken naar andere start- en landingsbanen, waardoor de overlast toenam. In weken waar werkzaamheden plaatsvonden - dat waren er tussen 1 november 2018 en 31 oktober vorig jaar 24 - kwamen de meeste meldingen binnen.

Uit de bevindingen van BAS blijkt verder dat de Boeing 747-400 voor omwonenden van Schiphol de meeste overlast veroorzaakte.

Schiphol mag in de toekomst beperkt groeien, en dat is tegen het zere been van omwonenden. Door de uitbreiding zal de overlast alleen maar groter worden, stellen zij. Geluidsoverlast blijft een heikel punt in het overleg tussen Schiphol en omwonenden over groei van de luchthaven.

Meer uit Binnenland

Minister Helder: dit is precies zoals het in voetbal moet zijn

EINDHOVEN (ANP) - Sportminister Conny Helder verliet het Philips-stadion in Eindhoven na de vrouwenfinale tussen FC Barcelona en VfL Wolfsburg in de Champions League (3-2) zaterdag met een voldaan gevoel. "Dit was een hele mooie dag. Niet alleen voor het vrouwenvoetbal, maar voor voetbal in zijn algemeenheid. Dit is precies zoals het voetbal moet zijn", zei ze.

33 minuten geleden
Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 uur geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

2 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

3 uur geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

5 uur geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

5 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

7 uur geleden