Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling ondanks gure wind

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling ondanks gure wind

AMSTERDAM (ANP) - Hartverwarmend, zo noemt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de afgelopen Nacht van de Vluchteling zondagochtend. Een recordaantal van zo'n 7000 lopers heeft ruim 1,6 miljoen euro opgehaald. Zij hebben "dwars door de nacht en de gure wind heen, letterlijk en figuurlijk, aandacht gevraagd voor vluchtelingen en geld bij elkaar gebracht", aldus Ceelen.

Een woordvoerder van de stichting vertelt dat de opbrengst elk jaar een paar ton hoger is. Vorig jaar werd er nog 1,3 miljoen euro opgehaald. Het aantal deelnemers dat zich voor dit jaar wilde aanmelden groeide volgens hem sinds het voorjaar zo hard, dat ze op een gegeven moment de inschrijving hebben gesloten om organisatorische redenen.

De directeur stond zondagochtend bij de Westergasfabriek, waar volgens haar op dat moment aan de lopende band mensen aankwamen. "Het is een prachtig gezicht, om heel veel redenen." Het doet haar goed, zegt ze. "Dit is precies het tegenovergestelde van wat ik dagelijks in de krant lees over mensen op de vlucht. Hier laten mensen zien wel degelijk solidariteit te hebben met vluchtelingen."

Aanmoediging

Ceelen wijst erop dat er niet alleen een recordaantal van 7000 mensen heeft meegelopen, maar dat er ook nog eens duizenden hebben gedoneerd en lopers hebben opgevangen bij de finish. "Ik word aangesproken door mensen die het fantastisch vinden dat we een tegenhanger van al die negativiteit organiseren", aldus Ceelen, die aangeeft dat de tocht eigenlijk niet als tegenhanger is bedoeld, maar wordt georganiseerd uit solidariteit met kwetsbare mensen op de vlucht.

"We overtreffen alle records dit jaar, de opbrengst is hoger dan ooit", zegt Ceelen verder. "Ik interpreteer dit ook als aanmoediging om te blijven staan voor kwetsbare mensen op de vlucht."

Niet mopperen

De directeur van de stichting hoorde lopers niet mopperen over de gure wind, zegt ze. Zaterdagavond op het eerste rustpunt van de 20 kilometerloop in Amersfoort stortregende het en waaide het hard, vertelt ze. "Maar mensen kwamen opgetogen binnen en zeiden: nee hoor, we lopen gewoon verder."

De vijftiende editie van de Nacht van de Vluchteling ging zaterdag om 18.00 uur van start. De eerste wandelaars liepen in Tilburg, Rotterdam, Haarlem, Amersfoort en Nijmegen een route van 10 of 20 kilometer. Rond middernacht begonnen nog eens duizenden lopers aan een nachtelijke tocht van 40 kilometer vanuit dezelfde steden naar een andere stad, Den Bosch, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Arnhem.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

8 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

8 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

8 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

9 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

10 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

10 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

10 uur geleden