Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Record aan beursgangen in Amsterdam dankzij lege beurshulzen

Record aan beursgangen in Amsterdam dankzij lege beurshulzen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Amsterdamse beurs kende dit jaar een record aan beursgangen. De thuisbasis van de oudste effectenbeurs ter wereld was vooral in trek bij zogenoemde lege beurshulzen, die geld ophalen om daarmee een bestaand bedrijf over te nemen en zo een beursnotering te geven.

Belangrijke reden voor de belangstelling voor een notering aan het Damrak is de brexit, waardoor de aantrekkingskracht van Londen als het belangrijkste financiële centrum van Europa is afgenomen.

De Amsterdamse beurs verwelkomde dit jaar tot nu toe twintig nieuwe bedrijven. Die haalden gezamenlijk 10,4 miljard euro op. Dat is het hoogste bedrag ooit voor Beursplein 5. Het merendeel van deze bedrijven bestond uit 'special purpose acquisition companies', of spacs. Dit zijn lege beursfondsen die zelf geen activiteiten hebben maar speciaal zijn opgezet om te investeren in andere bedrijven of overnames te doen. Mede dankzij gunstige regelgeving is Amsterdam favoriet bij deze fondsen.

Dertien spacs

In totaal hebben dit jaar dertien spacs een beursnotering gekregen in Amsterdam. De laatste was het investeringsfonds European Healthcare Acquisition & Growth, dat donderdag zijn debuut maakte.

Ook ging voormalig topman van de Britse olieproducent BP, Tony Hayward, dit jaar met een speciaal beursfonds naar het Damrak. Eerder kwam Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk en oprichter van het luxebedrijf LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), naar Amsterdam met zijn beursfonds Pegasus, dat zich richt op financiële bedrijven.

Londen

Naast de lege beurshulzen kozen ook bedrijven als de Poolse aanbieder van pakketkluisjes InPost, de in Luxemburg gevestigde callcenteroperator Majorel Group en vastgoedontwikkelaar CTP voor een beursgang in Amsterdam.

Hoewel de Londense beurs moeite heeft om grote spacs aan te trekken, zelfs na het herzien van de noteringsregels, blijft de stad wel de grootste markt voor beursgangen, met een totale opbrengst dit jaar tot nu toe van 15,6 miljard pond (18,6 miljard euro). De rivaliteit tussen Londen en Amsterdam nam deze week verder toe nadat olie- en gasconcern Royal Dutch Shell aankondigde zijn predicaat koninklijk in te leveren en te verhuizen van Den Haag naar Londen.

Meer uit Financieel

Baas Lelystad Airport stapt over naar Rotterdam The Hague Airport

LELYSTAD (ANP) - De topvrouw van Lelystad Airport, Wilma van Dijk, wordt per 1 september de nieuwe directeur van Rotterdam The Hague Airport. Van Dijk volgt in Rotterdam Ron Louwerse op die met pensioen gaat. De scheidend topman blijft dit jaar nog wel betrokken bij het inpassen van het nieuwe luchthavenbesluit.

12 minuten geleden
Duitse toezichthouder: EU-noodplan kan gasprijzen stabiliseren

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het gasbesparingsplan van de Europese Unie, dat dinsdag van kracht is geworden, kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen in het landenblok. Dat zei , de hoogste baas van het Bundesnetzagentur dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen, tegen de Duitse zender ZDF.

21 minuten geleden
Taiwan: meer economische sancties door China onwaarschijnlijk

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De economische maatregelen die China tegen Taiwan heeft ingesteld zullen waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de handel tussen de twee landen, zeker gelet op de nauwe verwevenheid van de twee economieën. Dat stelt het Taiwanese ministerie van Financiën.

1 uur geleden
PostNL daalt op afwachtend Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde dinsdag tot de sterkste dalers op de Amsterdamse beurs met een verlies van 3,8 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte. Beleggers deden het verder rustig aan en keken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag verschijnt. Bij een aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen in de VS zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen.

2 uur geleden
AutoScout24: eerste daling prijs occasion in meer dan jaar

AMSTERDAM (ANP) - Tweedehands auto's zijn na meer dan een jaar van prijsstijgingen eindelijk weer wat goedkoper geworden, merkt verkoopplatform AutoScout24. Volgens de organisatie is dit waarschijnlijk te danken aan de zomervakantie.

2 uur geleden
Snapchat komt met tool om ouders beter toezicht te laten houden

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ouders kunnen via een nieuwe tool beter toezicht houden op het Snapchat-gedrag van hun tieners. Het bedrijf achter de populaire foto- en videoapp lanceert namelijk Family Center waarmee volwassenen, mits ze goedkeuring hebben van hun kroost, kunnen zien met wie de kinderen de afgelopen week contact hebben gehad. Ook kan misbruik anoniem worden gemeld.

2 uur geleden
Advocaat Unilever: Ben & Jerry's kan moederbedrijf niet aanklagen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - IJsmerk Ben & Jerry's heeft de bevoegdheid helemaal niet om moederconcern Unilever aan te klagen in de rechtszaak over de verkoop van activiteiten in Israël. Dat heeft een advocaat van Unilever betoogd voor de rechter in New York.

3 uur geleden