Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reconstructie Stasi-documenten duurt nog tientallen jaren

Reconstructie Stasi-documenten duurt nog tientallen jaren

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aan elkaar plakken van verscheurde documenten van het gehate Oost-Duitse Ministerium für Staatssicherheit (Stasi) zal nog tientallen jaren vergen.

Dertig jaar na de val van de Muur in 1989 staan nog ruim 15.000 zakken met stukken papier te wachten op reconstructie. Circa twintig medewerkers proberen met de hand minutieus de documenten aan elkaar te plakken. Een poging om dat met de computer te doen is wegens technische problemen gestaakt. Daarom zijn de restaurateurs met de hand de vernietigde snippers en repen papier bij elkaar aan het zoeken.

"Maar we geven niet op", zegt Roland Jahn over de problemen bij operatie. Jahn geeft als voormalige opposant van het DDR-regime leiding aan de hersteloperatie in Berlijn, die tot dusver 6 miljoen euro heeft gekost. Inmiddels is de inhoud van 520 zakken met archiefstukken hersteld, waarvan 23 met behulp van de haperende computer en scanners.

Burgers van de voormalige DDR eisten na de val van de Muur hun Stasi-documenten op, die in de herfst van 1989 massaal in de shredder werden gestopt. Toen de papiervernietigers te warm werden, werden de documenten met de hand verscheurd. De rechters gelastten destijds het stoppen van de vernietigingsoperatie.

Meer uit Buitenland

Verongelukte Iraanse president begraven bij mausoleum

MASHHAD (ANP/DPA/AFP) - De verongelukte Iraanse president Ebrahim Raisi is in de stad Mashhad bijgezet naast het mausoleum van imam Reza, het belangrijkste sjiitische heiligdom van Iran. Massa's mensen waren afgekomen op de ceremonie in de geboortestad van Raisi.

6 uur geleden
Von der Leyen krijgt kritiek over ontbreken sancties Israël

BRUSSEL (ANP) - Walter Baier van de uiterst linkse fractie Europees Links verweet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een EU-verkiezingsdebat met de vijf Europese lijsttrekkers in Brussel dat de Europese Unie nog steeds geen sancties heeft opgelegd aan Israël. Von der Leyen, ook lijsttrekker van de EVP, vond dat verwijt niet terecht. Ze vindt dat de EU zich moet blijven inspannen voor een tweestatenoplossing.

6 uur geleden
Verenigde Naties maken 11 juli herdenkingsdag genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties hebben 11 juli uitgeroepen tot herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. Tegen dat voorstel van Duitsland en Rwanda was verzet. In het Servische deel van Bosnië gingen duizenden mensen de straat op. Uiteindelijk stemden 84 landen voor, waaronder Nederland, en 19 tegen. 68 landen onthielden zich van stemming.

6 uur geleden
Hamas beweert Israëlische kolonel in handen te hebben

CAÏRO (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas beweert een Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober gevangen werd genomen. Israël had eerder gemeld dat de hoge officier bij de aanvallen van die dag was gedood.

7 uur geleden
Fractie van onder meer PVV in EU-parlement loost Duitse AfD

BRUSSEL (ANP) - De fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, heeft de Duitse AfD eruit gezet. De AfD-Europarlementariërs zijn niet langer welkom in de ID-fractie na een reeks affaires over samenspannen met buitenlandse regimes en vergoelijkende opmerkingen over nazi's.

8 uur geleden
Von der Leyen wil Europese belastingen ten bate van defensie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet nieuwe inkomstenbronnen aanboren zoals nieuwe Europese belastingen om meer geld te kunnen steken in de verdediging van de EU en van Oekraïne, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Over het gezamenlijk aangaan van leningen, waarop onder meer Frankrijk aandringt, rept ze niet.

8 uur geleden
Macron stelt omstreden verkiezingswet Nieuw-Caledonië uit

NOUMÉA (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe verkiezingswet van Nieuw-Caledonië met "een aantal weken" uitgesteld. De aanpassing van de regels leidde de afgelopen week tot grote rellen op de eilandengroep.

9 uur geleden