Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reconstructie Stasi-documenten duurt nog tientallen jaren

Reconstructie Stasi-documenten duurt nog tientallen jaren

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aan elkaar plakken van verscheurde documenten van het gehate Oost-Duitse Ministerium für Staatssicherheit (Stasi) zal nog tientallen jaren vergen.

Dertig jaar na de val van de Muur in 1989 staan nog ruim 15.000 zakken met stukken papier te wachten op reconstructie. Circa twintig medewerkers proberen met de hand minutieus de documenten aan elkaar te plakken. Een poging om dat met de computer te doen is wegens technische problemen gestaakt. Daarom zijn de restaurateurs met de hand de vernietigde snippers en repen papier bij elkaar aan het zoeken.

"Maar we geven niet op", zegt Roland Jahn over de problemen bij operatie. Jahn geeft als voormalige opposant van het DDR-regime leiding aan de hersteloperatie in Berlijn, die tot dusver 6 miljoen euro heeft gekost. Inmiddels is de inhoud van 520 zakken met archiefstukken hersteld, waarvan 23 met behulp van de haperende computer en scanners.

Burgers van de voormalige DDR eisten na de val van de Muur hun Stasi-documenten op, die in de herfst van 1989 massaal in de shredder werden gestopt. Toen de papiervernietigers te warm werden, werden de documenten met de hand verscheurd. De rechters gelastten destijds het stoppen van de vernietigingsoperatie.

Meer uit Buitenland

Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

34 minuten geleden
Meerdere doden en tientallen gewonden na doorbraak stuwdam

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen na de doorbraak van de Kachovka-dam in Oekraïne. Ook liggen zeker 41 slachtoffers in het ziekenhuis, berichten de plaatselijke autoriteiten in het door Rusland bezette Nova Kachovka.

35 minuten geleden
EU-voorzitter: nooit betere kans op migratiedeal dan vandaag

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen mogen het niet laten afweten nu een akkoord over het asielbeleid zo dichtbij is, vindt hun voorzitter Zweden. Als ze het ooit eens willen worden dan is het nu, meent de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard, die donderdag het "cruciale" overleg met haar collega's leidt.

1 uur geleden
Jonge kinderen verwond door man met mes in park Annecy

ANNECY (ANP/AFP) - Een man heeft op een kinderspeelplaats in een park in het centrum van de Franse stad Annecy jonge kinderen met een mes aangevallen. Volgens de autoriteiten zijn zes kinderen en een volwassene gewond geraakt.

1 uur geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

2 uur geleden
Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

2 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

3 uur geleden