Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reclassering adviseert hof jeugdstrafrecht bij Mallorcaverdachte

Reclassering adviseert hof jeugdstrafrecht bij Mallorcaverdachte

LEEUWARDEN (ANP) - De reclassering adviseert het gerechtshof om in de zogeheten Mallorcazaak het jeugdstrafrecht toe te passen bij hoofdverdachte Sanil B. (21). Volgens de reclassering zijn er meer argumenten voor het toepassen van het jeugdstrafrecht dan voor het volwassenenstrafrecht, bleek donderdag op de vierde zittingsdag bij het hof in Leeuwarden.

Het hof heeft in de aanloop naar de behandeling van het hoger beroep aanvullende reclasseringsrapporten over alle verdachten laten opstellen, onder andere over de mogelijkheden om jeugdstrafrecht toe te passen. Alleen in de zaak van B. adviseert de reclassering een jeugdstraf in een jeugdinrichting, in de zaken van de medeverdachten wordt het toepassen van volwassenenstrafrecht geadviseerd.

De rechtbank in Lelystad veroordeelde B. vorig jaar op basis van het volwassenenstrafrecht tot een celstraf van zeven jaar voor het medeplegen van doodslag op Carlo Heuvelman (27) in juli 2021 en nog twee pogingen tot doodslag. Op zijn schoen was een DNA-spoor van het slachtoffer uit Waddinxveen gevonden. De andere zes verdachten werden veroordeeld tot deels voorwaardelijke celstraffen variërend van twaalf tot dertig maanden.

'Eerlijk verklaard'

B. herhaalde donderdag bij het hof dat hij vindt dat hij ten onrechte is veroordeeld voor doodslag. "Als ik zeven jaar cel had gekregen voor dingen die ik wél had gedaan had ik daar beter mee kunnen leven", zei de 21-jarige Hilversummer. "Als ik weer veroordeeld word voor doodslag, op basis van jeugdstrafrecht of niet, ik zal toch in cassatie gaan." Hij herhaalde ook alles over de zaak eerlijk te hebben verklaard en zei het zwaar te hebben in de gevangenis, waar hij naar eigen zeggen bezig is te overleven. "Ik hou mijn hoofd boven water."

B. werd op 19-jarige leeftijd op 4 augustus 2021 aangehouden en mocht vanaf april vorig jaar de strafzaak in vrijheid afwachten. Sinds het vonnis van 18 november vorig jaar zit hij weer vast.

Uitspraak

Het hoger beroep duurt nog twee weken. Vrijdag komen de nabestaanden aan het woord. Woensdag volgen de strafeisen. Het hof doet op 14 maart uitspraak.

Meer uit Binnenland

Raad van State wacht op standpunt regering over bestuursrechtspraak

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State wil op dit moment nog niet reageren op de aanbeveling om de afdeling bestuursrechtspraak af te splitsen. Die aanbeveling deed de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie vindt dat de Raad van State als wetgevingsadviseur én hoogste bestuursrechter een "dubbele pet" op heeft. De Raad van State vindt dat het eerst aan de regering is om een standpunt in te nemen over de aanbevelingen van de commissie.

1 uur geleden
Ontsnapte tbs'er aangehouden in Tsjechië

DEN HAAG (ANP) - De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt tijdens een controle in de plaats Kadan in het noordwesten van het land, door de Tsjechische politie. M. verbleef in de Van Mesdag-kliniek in Groningen voor een tbs-behandeling.

2 uur geleden
Vakbonden aan overheid: kijk naar totale toeslagenstelsel

UTRECHT (ANP) - Vakbonden CNV en FNV willen dat de overheid het totale toeslagen- en inkomstenstelsel onder de loep neemt en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

4 uur geleden
Gedupeerde toeslagenaffaire herkent conclusies enquêtecommissie

DEN HAAG (ANP) - Dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten, zoals de parlementaire-enquêtecommissie concludeert, is niet nieuw voor Roger Derikx. Als een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire herkent hij de bevindingen. "Ik hoop nu dat duidelijk is dat de Staat dit probleem niet kan oplossen."

4 uur geleden
Vrachtwagen Defensie met militaire uitrusting deels leeggeroofd

DEN HAAG (ANP) - Een vrachtwagen van Defensie vol met militaire uniformen en uitrusting is vorige week deels leeggeroofd. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Het ging om spullen bedoeld voor de ondersteuning en training van Oekraïense militairen in het Verenigd Koninkrijk.

6 uur geleden
Weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel, derde nacht op rij

TER APEL (ANP) - Voor de derde nacht op rij verbleven minder dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zondag op maandag ging het om 1949 mensen, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dit betekent dat het COA het maximumaantal van 2000 niet overschreed en dus geen dwangsom hoeft te betalen.

7 uur geleden
Boeren worden overladen met maatregelen, zegt LTO

DEN HAAG (ANP) - Boeren worden "overladen" met maatregelen rond natuur, stikstof, water en klimaat en nog zijn die maatregelen niet voldoende om aan de huidige plannen van het kabinet te voldoen. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een reactie op het rapport van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

7 uur geleden