Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtszaken tegen Visa en Mastercard om transactiekosten

Rechtszaken tegen Visa en Mastercard om transactiekosten

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.

Over elke betaling met zo'n kaart bij een Nederlandse onderneming betaalt de ondernemer een vergoeding. Dat is de zogeheten interregionale interchange fee, waarvan Visa en Mastercard de hoogte zelf konden vaststellen. Die vergoeding kwam neer op tot 2 procent van het transactiebedrag.

Stichting MIFC meent dat de creditcardmaatschappijen deze vergoedingen vanaf 1992 kunstmatig hoog hebben gehouden. De stichting vindt dat zij helemaal geen vergoeding in rekening mogen brengen en vraagt de rechter om een verbod hierop. Voor de gedupeerde ondernemers eist Stichting MIFC compensatie.

Verenigd Koninkrijk

Bestuurslid Ellen Soerjatin van Stichting MIFC voert aan dat de Europese Commissie eerder al bezwaren heeft geuit tegen de hoge vergoedingen die de creditcardmaatschappijen vragen. "In antwoord daarop verlaagden Visa en Mastercard in 2019 de interregionale interchange fees aanzienlijk", stelt zij. "Dit betekent dus dat Nederlandse winkeliers, horecabedrijven en andere ondernemers die interregionale transacties met creditcards van Visa en Mastercard hebben geaccepteerd vanaf 1992 te veel hebben betaald."

In het Verenigd Koninkrijk diende eerder een vergelijkbare zaak tegen Mastercard. Namens ongeveer 46 miljoen Britten claimde Walter Merricks, het voormalige hoofd van de Britse financiële ombudsman, miljarden ponden van het bedrijf omdat Mastercard te hoge kosten zou vragen voor betalingen met zijn passen. Daarvoor werd vorig jaar een schikking getroffen ter waarde van 200 miljoen pond, omgerekend ruim 241 miljoen euro.

Dat bedrag viel flink lager uit dan de geëiste 10 miljard pond. Stichting MIFC geeft aan dat economen de schade voor Nederlandse ondernemers schatten op ten minste 1 miljard euro.

Meer uit Financieel

Europese Commissie en VS nemen meer tijd voor handelsdeal

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.

36 minuten geleden
Vijftien lidstaten mogen hoger begrotingstekort voor defensie

BRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.

1 uur geleden
Von der Leyen accepteert niet dat China handelt met Rusland

STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.

2 uur geleden
Europees Parlement stemt in met toetreding Bulgarije tot eurozone

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.

2 uur geleden
Brede oproep voor verbetering investeringsklimaat woningmarkt

DEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.

2 uur geleden
Porsche verkoopt minder auto's, vooral in China

STUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.

4 uur geleden
Eindhoven Airport gaat parkeerterrein fors uitbreiden

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.

4 uur geleden