Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtszaak tegen Trump voor samenzwering rond aanval Capitool

Rechtszaak tegen Trump voor samenzwering rond aanval Capitool

WASHINGTON (ANP) - Tegen de voormalige Amerikaanse president Trump is een civiele rechtszaak aangespannen wegens samenzwering. De voorzitter van een commissie van het Amerikaanse parlement wil dat Trump wordt vervolgd omdat Trump-aanhangers het parlementsgebouw Capitool hebben bestormd.

De leider van de commissie voor Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden, Bennie Thompson, wil ook stappen tegen advocaat Rudy Giuliani, die met Trump samenwerkte. De Democraat beschuldigt de twee Republikeinen van samenzwering met de extreemrechtse groepen Proud Boys en Oath Keepers. Die deden mee aan de aanval van 6 januari.

Thompson baseert zich op een wet die is opgesteld na de Amerikaanse Burgeroorlog om geweld en intimidatie door de extreemrechtse Ku Klux Klan te bestrijden. Hij heeft als burger de aanklacht ingediend. Het is daardoor de eerste civiele procedure tegen de voormalige president in verband met de stormloop op het Capitool, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. De stap komt enkele dagen nadat de Senaat Trump had vrijgesproken van het aanzetten tot een opstand.

Thompson wijst op uitlatingen en tweets van Trump in de maanden voor de bestorming om Trump en Giuliani ervan te beschuldigen dat zij hun aanhangers mobiliseerden voor een aanval op het Capitool. Die wilden daarmee voorkomen dat het parlement de overwinning van Trump-rivaal Biden zou bevestigen. De nauwelijks gebruikte wet maakt stappen van burgers mogelijk tegen mensen die "geweld, intimidatie of bedreiging" gebruiken om te voorkomen dat iemand zijn ambt kan uitoefenen.

Een adviseur van Trump reageerde meteen op de nieuwe aanklacht. Volgens hem heeft de oud-president zich niet schuldig gemaakt aan het aanzetten tot geweld of aan samenzwering om daarmee geweld aan te wakkeren.

Meer uit Buitenland

Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

50 minuten geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

1 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

2 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

3 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

4 uur geleden
Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

ROME (ANP/RTR) - Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur. Een hernia zorgde voor pijnlijke darmobstructies.

5 uur geleden
Aanvaller speeltuin Annecy vervolgd wegens poging tot moord

ANNECY (ANP) - De 31-jarige Syrische vluchteling die donderdag met een mes mensen aanviel op een kinderspeelplaats in een park in Annecy, is zaterdag verhoord door twee onderzoeksrechters en wordt van poging tot moord beschuldigd. Procureur Line Bonnet heeft gezegd dat hij in voorlopige hechtenis is genomen op verdenking van poging tot moord en gewapend verzet. Hij heeft geen verklaring afgelegd.

8 uur geleden