Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtszaak tegen Trump voor samenzwering rond aanval Capitool

Rechtszaak tegen Trump voor samenzwering rond aanval Capitool

WASHINGTON (ANP) - Tegen de voormalige Amerikaanse president Trump is een civiele rechtszaak aangespannen wegens samenzwering. De voorzitter van een commissie van het Amerikaanse parlement wil dat Trump wordt vervolgd omdat Trump-aanhangers het parlementsgebouw Capitool hebben bestormd.

De leider van de commissie voor Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden, Bennie Thompson, wil ook stappen tegen advocaat Rudy Giuliani, die met Trump samenwerkte. De Democraat beschuldigt de twee Republikeinen van samenzwering met de extreemrechtse groepen Proud Boys en Oath Keepers. Die deden mee aan de aanval van 6 januari.

Thompson baseert zich op een wet die is opgesteld na de Amerikaanse Burgeroorlog om geweld en intimidatie door de extreemrechtse Ku Klux Klan te bestrijden. Hij heeft als burger de aanklacht ingediend. Het is daardoor de eerste civiele procedure tegen de voormalige president in verband met de stormloop op het Capitool, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. De stap komt enkele dagen nadat de Senaat Trump had vrijgesproken van het aanzetten tot een opstand.

Thompson wijst op uitlatingen en tweets van Trump in de maanden voor de bestorming om Trump en Giuliani ervan te beschuldigen dat zij hun aanhangers mobiliseerden voor een aanval op het Capitool. Die wilden daarmee voorkomen dat het parlement de overwinning van Trump-rivaal Biden zou bevestigen. De nauwelijks gebruikte wet maakt stappen van burgers mogelijk tegen mensen die "geweld, intimidatie of bedreiging" gebruiken om te voorkomen dat iemand zijn ambt kan uitoefenen.

Een adviseur van Trump reageerde meteen op de nieuwe aanklacht. Volgens hem heeft de oud-president zich niet schuldig gemaakt aan het aanzetten tot geweld of aan samenzwering om daarmee geweld aan te wakkeren.

Meer uit Buitenland

Europese Commissie vlijmscherp over rechtsstaat Hongarije

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bijzonder streng over de rechtsstaat in Hongarije in een landenanalyse die de commissie van alle 27 EU-landen heeft gemaakt.

40 minuten geleden
Scholz wil opnieuw bondskanselier worden na verkiezingen 2025

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil een nieuwe termijn als regeringsleider na de verkiezingen van 2025. Dat zei hij woensdag op een persconferentie in Berlijn.

43 minuten geleden
Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is

GUANGZHOU (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne staat open voor gesprekken met Rusland als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen, maar die signalen zijn er niet. De Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba heeft dat in Guangzhou gezegd tijdens een overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

2 uur geleden
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer Keulen Bonn Airport stil

KEULEN (ANP/DPA) - Vijf klimaatactivisten hebben zich woensdag op de luchthaven Keulen Bonn vastgelijmd aan het asfalt bij de start- en landingsbanen. Het vliegverkeer werd tijdelijk opgeschort, maar was om 09.15 uur weer hervat.

4 uur geleden
Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

6 uur geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

7 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

8 uur geleden