Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtszaak tegen Trump om financiering grensmuur kan doorgaan

Rechtszaak tegen Trump om financiering grensmuur kan doorgaan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een rechtszaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump over de financiering van Trumps felbegeerde grensmuur kan toch doorgaan, oordeelt een rechtbank in Washington. De zaak was aangespannen door Democratische parlementariërs, maar een lagere rechtbank vond eerder dat zij geen juridische status hadden om de president aan te klagen.

De Democraten vinden dat Trump de grondwet heeft geschonden door aan de bouw van de muur langs de Mexicaanse grens te beginnen zonder goedkeuring van het Amerikaanse parlement, oftewel het Congres. Ook zou Trump ongrondwettelijk hebben gehandeld door geld uit te geven aan de muur dat het Congres ergens anders voor had bestemd.

Drie rechters van een hof van beroep oordeelden vrijdag dat Trump het parlement heeft gepasseerd door zonder toestemming aan de muur te beginnen. "De ijzeren grondwettelijke regel is dat de uitvoerende macht geen geld kan uitgeven totdat het Huis van Afgevaardigden en de Senaat het hebben goedgekeurd", aldus de uitspraak.

Shutdown

De juridische strijd rond de financiering van de grensmuur leidde begin 2019 tot een shutdown, ofwel een tijdelijke sluiting van de federale overheid vanwege geldgebrek. Nadat het Congres weigerde budget vrij te maken voor de muur, besloot Trump de situatie aan de grens tot een nationale noodsituatie te bombarderen om zo 8,1 miljard dollar in het project te kunnen pompen.

Dat geld was bedoeld voor andere doeleinden, zoals het tegengaan van de georganiseerde misdaad. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden vinden dat Trump de grondwet heeft omzeild om een van zijn voornaamste campagnebeloften te vervullen.

Het oordeel van het hof van beroep leidt er naar verwachting nog niet toe dat de bouw van de grensmuur stil komt te liggen. Het Hooggerechtshof oordeelde deze zomer dat dit niet hoeft zolang er nog rechtszaken lopen.

Meer uit Buitenland

Doden bij nieuwe Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

HEBRON (ANP/AFP/DPA) - Bij een nieuwe Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn twee Palestijnen gedood, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger zegt dat twee "terroristen zijn geneutraliseerd" die probeerden om de Israëliërs aan te vallen.

30 minuten geleden
Stemming in elf stembureaus India ongeldig verklaard na geweld

NEW DELHI (ANP/RTR) - Indiërs die bij elf stembureaus in het noordoosten van het land hebben gestemd, moeten opnieuw naar de stembus. De verkiezingsautoriteiten hebben de stemming daar ongeldig verklaard na berichten over geweld en schade aan stemmachines.

2 uur geleden
Dode en zeven vermisten na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP/AFP) - Bij een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters is zeker één van de bemanningsleden om het leven gekomen. De overige zeven worden nog vermist. Het ongeval gebeurde nabij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien".

4 uur geleden
Zeven mensen vermist na ongeluk twee legerhelikopters in Japan

TOKIO (ANP) - Zeven mensen zijn vermist na een ongeluk in de lucht tussen twee Japanse militaire helikopters. Het ongeval gebeurde bij de Izu-eilanden. Minister van Defensie Minoru Kihara zei zondag dat Japanse reddingswerkers "vermoedelijk delen van een luchtvaartuig in zee hebben gezien". Een militaire woordvoerder liet weten dat vooralsnog één persoon is gered.

8 uur geleden
Israël roept ambassadeurs op matje om stemming VN-veiligheidsraad

TEL AVIV (ANP) - Israël roept zondag de ambassadeurs op het matje van landen die donderdag in de VN-Veiligheidsraad voor een volwaardig Palestijns VN-lidmaatschap stemden. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassadeurs zijn opgeroepen voor een "protestgesprek", waarin Israël zijn ongenoegen wil uiten.

10 uur geleden
Palestijnen: 14 doden bij inval Israël op Westelijke Jordaanoever

RAMALLAH (ANP/AFP) - Tijdens een inval door het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp Nur Shams op de Westelijke Jordaanoever zijn zeker veertien doden gevallen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan.

12 uur geleden
Axios: VS-sancties tegen legereenheid Israël om mensenrechten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken kondigt naar verwachting binnen enkele dagen sancties aan tegen het Netzah Yehuda-bataljon van het Israëlische leger. Die legereenheid zou mensenrechten hebben geschonden op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat schrijft het Amerikaanse nieuwsplatform Axios onder verwijzing naar drie Amerikaanse bronnen.

13 uur geleden