Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtszaak tegen Trump om financiering grensmuur kan doorgaan

Rechtszaak tegen Trump om financiering grensmuur kan doorgaan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Een rechtszaak tegen de Amerikaanse president Donald Trump over de financiering van Trumps felbegeerde grensmuur kan toch doorgaan, oordeelt een rechtbank in Washington. De zaak was aangespannen door Democratische parlementariërs, maar een lagere rechtbank vond eerder dat zij geen juridische status hadden om de president aan te klagen.

De Democraten vinden dat Trump de grondwet heeft geschonden door aan de bouw van de muur langs de Mexicaanse grens te beginnen zonder goedkeuring van het Amerikaanse parlement, oftewel het Congres. Ook zou Trump ongrondwettelijk hebben gehandeld door geld uit te geven aan de muur dat het Congres ergens anders voor had bestemd.

Drie rechters van een hof van beroep oordeelden vrijdag dat Trump het parlement heeft gepasseerd door zonder toestemming aan de muur te beginnen. "De ijzeren grondwettelijke regel is dat de uitvoerende macht geen geld kan uitgeven totdat het Huis van Afgevaardigden en de Senaat het hebben goedgekeurd", aldus de uitspraak.

Shutdown

De juridische strijd rond de financiering van de grensmuur leidde begin 2019 tot een shutdown, ofwel een tijdelijke sluiting van de federale overheid vanwege geldgebrek. Nadat het Congres weigerde budget vrij te maken voor de muur, besloot Trump de situatie aan de grens tot een nationale noodsituatie te bombarderen om zo 8,1 miljard dollar in het project te kunnen pompen.

Dat geld was bedoeld voor andere doeleinden, zoals het tegengaan van de georganiseerde misdaad. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden vinden dat Trump de grondwet heeft omzeild om een van zijn voornaamste campagnebeloften te vervullen.

Het oordeel van het hof van beroep leidt er naar verwachting nog niet toe dat de bouw van de grensmuur stil komt te liggen. Het Hooggerechtshof oordeelde deze zomer dat dit niet hoeft zolang er nog rechtszaken lopen.

Meer uit Buitenland

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

MOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.

19 minuten geleden
Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

1 uur geleden
Japans keizerlijk hof gaat meer informatie delen

TOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.

4 uur geleden
Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

ROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

5 uur geleden
Topmilitair VS: Oekraïense winst dit jaar onwaarschijnlijk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.

6 uur geleden
The Telegraph: Joe Biden niet naar kroning Charles

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden komt volgende maand hoogstwaarschijnlijk niet naar de kroning van koning Charles. Bronnen zeggen tegen The Telegraph dat hij "niet wordt verwacht" en dat er in zijn plaats een delegatie wordt gestuurd. Mogelijk komt Bidens vrouw Jill wel naar Londen.

6 uur geleden
Doden en tientallen gewonden door zware tornado's in VS

LITTLE ROCK (ANP) - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen en tientallen andere personen raakten gewond nadat zware tornado's vrijdag over een aantal staten in het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten zijn geraasd, schrijft CNN.

9 uur geleden