Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtszaak over excuses slavernijverleden dient donderdag

Rechtszaak over excuses slavernijverleden dient donderdag

DEN HAAG (ANP) - Het kort geding dat Surinaamse stichtingen in Nederland aanspannen over 19 december, de dag waarop het kabinet volgens bronnen excuses gaat aanbieden voor het slavernijverleden, zal donderdag om 13.00 uur dienen bij de rechtbank in Den Haag. De stichtingen eisen dat er op de genoemde datum nog geen excuses zullen worden gemaakt, zo werd eerder al bekend.

Advocate Joancy Breeveld bereidt het kort geding voor namens de stichtingen Wi Kon Na Wan, Mart Radio, Eer en Herstel en Afro-Caribische levensbeschouwing en Spiritualiteit. Ook de stichting Keti Koti stapt naar de rechter.

Eerder werd al uitgelegd dat de organisaties zich vernederd voelen door de manier waarop de excuses door het kabinet zijn voorbereid. "Ze zijn in de allereerste plaats niet gekend in de besluitvorming. Het idee was opgewekt dat hun meningen en hun opvattingen en hun gevoelens zouden worden meegenomen in het proces." Hierbij wordt ook genoemd dat het "verwijtbaar" is dat het kabinet niet heeft gewacht op diverse onderzoeken die nog lopen, en het voorgenomen onderzoek van het koningshuis.

Eind vorige maand lekte uit dat het kabinet van plan is om op 19 december excuses aan te gaan bieden. Dit leidde tot frustratie bij onder meer politici, activisten, organisaties en anderen die daar meer bij betrokken hadden willen worden. Zo is het op 1 juli precies 160 jaar geleden dat de slavernij formeel werd afgeschaft. Die datum is voor velen van groot symbolisch belang, 19 december is dat niet. Premier Mark Rutte heeft het aanbieden van de excuses op 19 december overigens niet bevestigd. Hij zei eerder als reactie op vragen alleen dat 19 december "een betekenisvol moment" wordt.

Meer uit Binnenland

Politie onderzoekt doodsoorzaak baby in Breda

BREDA (ANP) - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een baby van zeven weken in Breda. Het jongetje overleed vrijdag in een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie zouden omstandigheden vragen om een uitgebreid rechercheonderzoek.

1 uur geleden
Explosie bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.

2 uur geleden
Natuur & Milieu: stikstofpauze is problemen uitstellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder."

5 uur geleden
Opnieuw uithalers opgepakt in Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, zo meldt de politie op Twitter.

6 uur geleden
Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciƫle voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

7 uur geleden
Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

7 uur geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

8 uur geleden