Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtszaak easyJet en Schiphol over problemen zomer 2022 van de baan

Rechtszaak easyJet en Schiphol over problemen zomer 2022 van de baan

SCHIPHOL (ANP) - Een rechtszaak tussen luchtvaartmaatschappij easyJet en Schiphol over de problemen in de zomer van 2022 die dinsdag zou dienen is van de baan. Volgens een gezamenlijke verklaring is er "overeenstemming gevonden" tussen beide partijen, zonder details te geven.

In de zaak wilde easyJet de rechtbank in Haarlem vragen om Schiphol aansprakelijk te stellen voor geleden schade in de zomer van 2022. Toen werden honderden vluchten geschrapt door een personeelstekort bij de beveiliging. Als gevolg daarvan moest easyJet onder meer de ticketverkoop naar eigen zeggen drastisch beperken. De maatschappij betichtte Schiphol van onrechtmatig handelen en het leveren van een wanprestatie.

Maar nu zeggen de partijen dat ze "overeenstemming hebben bereikt over de afwikkeling van toezeggingen die de luchthaven in 2022 aan luchtvaartmaatschappijen heeft gedaan. Nu dit naar tevredenheid is afgehandeld, gaat de geplande rechtszitting op dinsdag 16 januari niet meer door. EasyJet en Schiphol kijken ernaar uit om zich op de toekomst te concentreren".

Lange rijen

Gedurende het zomerseizoen in 2022 ontstonden er op drukke dagen regelmatig lange rijen in de vertrekhallen, soms zelfs tot daarbuiten. Dat kwam door de lange wachttijd voor de bagagecontrole, waar onvoldoende beveiligers werkten. Passagiers misten daardoor soms zelfs hun vlucht doordat ze niet op tijd langs alle checks kwamen. Om de drukte het hoofd te bieden, beperkte Schiphol een tijdlang het aantal reizigers dat via de luchthaven vloog.

Ook KLM leed onder de forse beperkingen op Schiphol anderhalf jaar geleden. Door de problemen liep de grootste luchtvaartmaatschappij op de luchthaven honderden miljoenen euro's aan inkomsten mis. Ook was KLM veel geld kwijt aan het compenseren van gedupeerde reizigers. Daarover had de maatschappij afspraken gemaakt met Schiphol, stelde financieel directeur Erik Swelheim bij de presentatie van de jaarcijfers over 2022, zonder uit te wijden over de inhoud daarvan.

Schiphol heeft aangegeven dat er inderdaad een financiƫle regeling is getroffen met diverse luchtvaartmaatschappijen, maar wilde niet ingaan op welke maatschappijen dit betreft.

Meer uit Financieel

Nintendo koopt bedrijf achter ombouwen game Hogwarts Legacy

KYOTO (ANP/BLOOMBERG) - Nintendo heeft een Amerikaanse studio overgenomen in aanloop naar het verschijnen van de opvolger van de Nintendo Switch, de bekende spelcomputer van de Japanse game-ontwikkelaar. Het gaat om Shiver Entertainment uit Miami dat gespecialiseerd is in het geschikt maken van games van de ene spelcomputer voor een andere. Daarmee lijkt Nintendo zijn game-aanbod voor de nieuwe Switch te willen uitbreiden.

15 minuten geleden
Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

AMSTERDAM (ANP) - Een coalitie van onder meer het bedrijfsleven, onderwijs, zorg en cultuur in de regio Amsterdam roept het nieuwe kabinet op "door te pakken" met uitbreiding van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en andere investeringsprojecten in de Metropoolregio Amsterdam. Die plannen zijn namelijk onzeker geworden na een miljardenbezuiniging van het huidige demissionaire kabinet.

2 uur geleden
Aantal taxibedrijven neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Begin 2019 stonden er 11.148 taxibedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vandaag zijn het er 14.356, een stijging van bijna 29 procent.

2 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia hoger op Wall Street in aanloop cijfers

NEW YORK (ANP) - Nvidia, 's werelds belangrijkste producent van chips voor kunstmatige intelligentie (AI), stond maandag bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York in aanloop naar de kwartaalcijfers die woensdag worden gepubliceerd. Verder zakte de toonaangevende Dow-Jonesindex weer onder de 40.000 punten, na vrijdag voor het eerst boven die symbolische puntengrens te zijn gesloten.

9 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen heeft tijdelijke financieel directeur gevonden

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft een tijdelijke financieel directeur gevonden. Onno Krap gaat vanaf dinsdag die functie op interim-basis vervullen bij het bedrijf dat dan op zoek gaat naar een vaste financieel directeur.

13 uur geleden
Besi koploper in AEX op kalme handelsdag, Ryanair lager

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag na een kalme handelsdag in verband met Pinksteren met een kleine plus gesloten. Chiptoeleverancier Besi was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak. In Dublin kwam luchtvaartmaatschappij Ryanair met cijfers. Het aandeel Ryanair ging daarop omlaag.

14 uur geleden
Prijzen van goud en koper naar recordniveaus

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De prijzen van goud en koper zijn maandag gestegen naar nieuwe recordniveaus. Bij goud speelde de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi een rol, want op de markt zijn er zorgen over meer instabiliteit in het Midden-Oosten door zijn overlijden bij een helikopterongeluk. Beleggers zoeken in onzekere tijden naar veilig geachte investeringen, zoals goud.

15 uur geleden