Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtstaat veilig bij PVV-kabinet, denkt beoogd minister Bruins

Rechtstaat veilig bij PVV-kabinet, denkt beoogd minister Bruins

DEN HAAG (ANP) - De rechtstaat is veilig onder het kabinet met de PVV, denkt de aankomende minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Hij was ooit lid van het CDA, maar stapte vervolgens over naar de ChristenUnie. Een van de redenen daarvan was de deelname van het CDA aan een coalitie met gedoogsteun van de PVV. De afspraken die zijn gemaakt om de rechtstaat te beschermen geven Bruins nu evenwel genoeg vertrouwen om in een kabinet te stappen met de rechts-radicale partij als grootste coalitiepartner.

"Het had allerlei redenen", zegt Bruins over zijn overstap naar de ChristenUnie destijds. Voor zijn kennismakingsgesprek met formateur Richard van Zwol herhaalt hij niet dat de samenwerking met de PVV hiermee te maken had, zoals hij eerder zei in een interview met Nederlands Dagblad.

Door zijn stap in dit kabinet op voordracht van NSC is de relatie met de ChristenUnie bekoeld. Partijleider Mirjam Bikker haastte zich na de aankondiging om Bruins' deelname af te keuren. Niet veel later zegde Bruins zijn lidmaatschap op. "En dat is ook goed, want de ChristenUnie moet gewoon volop oppositie kunnen voeren."

'Binnen de grenzen'

Bruins ziet voor zichzelf juist een belangrijke taak in het kabinet met de PVV. "Het is belangrijk dat er op de stoel van de minister van Onderwijs iemand komt die goed de vrijheid van onderwijs bewaakt, de academische vrijheid bewaakt. Die persoon ben ik", aldus de aspirant-onderwijsminister.

"We hebben een hoofdlijnenakkoord. En daar staat ook in dat we ons binnen de grenzen van de rechtstaat bewegen, ook qua uitingen. En daar zal ook het NSC-smaldeel en ook ik iedereen aan houden", zegt de aankomend minister, als hem wordt gevraagd of hij moeite heeft met omstreden uitspraken van aankomend PVV-minister Marjolein Faber.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

11 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

13 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

19 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

21 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

22 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

23 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden