Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtspraak: vorig jaar bijna 1,4 miljoen uitspraken

Rechtspraak: vorig jaar bijna 1,4 miljoen uitspraken

DEN HAAG (ANP) - Rechters deden vorig jaar in bijna 1,4 miljoen zaken uitspraak. Dat staat in het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de rechtspraak. Dat zijn er bijna 60.000 minder dan in het jaar daarvoor.

Vorig jaar zijn er dertig gepensioneerde rechters van 70 jaar en ouder heringetreden als rechter-plaatsvervanger om binnen verschillende rechtsgebieden te helpen met het wegwerken van achterstanden. Vanwege het tekort aan rechters wordt hard gewerkt aan het aantrekken en opleiden van extra rechters. De afgelopen jaren is het aantal opleidingsplekken voor nieuwe rechters uitgebreid. Vorig jaar waren 265 rechters in opleiding.

Dit jaar vraagt de rechtspraak in het jaarverslag extra aandacht voor de vastlopende belastingrechtspraak door grote hoeveelheden zaken op basis van no cure no pay. Minstens 70 procent van de WOZ-zaken is afkomstig van no cure, no pay-bureaus. Zij roepen burgers op bezwaar te maken tegen bijvoorbeeld de vastgestelde WOZ-waarde van hun huis. Het gaat om tienduizenden extra zaken, waardoor de belastingrechtspraak verstopt raakt, met langere doorlooptijden en hogere kosten tot gevolg. Behalve om WOZ-zaken gaat het om zaken over de belasting op personenauto's (bpm) of tegen verkeersboetes.

Kosten voor de samenleving

Deze zaken verdringen in toenemende mate andere zaken die vanuit maatschappelijk oogpunt van groter belang zijn, stelt voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak. "De baten voor de burger bij dit soort zaken zijn vaak gering, de kosten voor de samenleving lopen in de miljoenen", zegt hij. "Er is niets mis met bedrijven die burgers bijstaan bij hun gang naar de rechter. Maar we zien hier een praktijk waarbij de rechtsgang op zichzelf lucratief is."

Het aantal gepubliceerde uitspraken steeg van 45.100 in 2021 naar 49.800 in 2022, een stijging van 10 procent. Dat versterkt de openbaarheid van rechtspraak.

Meer uit Binnenland

Nablussen brand Oss gaat door, omwonenden nog niet naar huis

OSS (ANP) - De brandweer in Oss is zondag nog altijd bezig met het nablussen van de brand die vrijdagochtend uitbrak in het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in de Brabantse gemeente. Vijf mensen die in de directe omgeving wonen, hebben de nacht elders doorgebracht. Of zij zondag naar huis kunnen, is niet bekend. Door de brand ging het pand verloren, een loods van 300 bij 150 meter vol levensmiddelen.

42 minuten geleden
Ambassadeurs van de Vrijheid met heli's onderweg naar festivals

GILZE EN RIJEN (ANP) - Claude, FLEMMING, Son Mieux en Wende, de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar, zijn vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met helikopters van Defensie opgestegen op weg naar de bevrijdingsfestivals waar zij zondag optreden. Toen de Ambassadeurs de lucht ingingen, was het droog en brak de zon een beetje door.

1 uur geleden
Alle vijf aangehouden personen rondom herdenking Dam weer vrij

AMSTERDAM (ANP) - De vijf mensen die zaterdag rondom de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat een woordvoerder van de politie zondagochtend weten. Vier personen werden tijdens de ceremonie op het Amsterdamse plein aangehouden. Een 41-jarige man werd eerder op de zaterdag al opgepakt voor opruiende teksten die hij op sociale media zou hebben gezet.

2 uur geleden
Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

HOUTEN (ANP) - Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14 graden. In het zuidoosten wordt rekening gehouden met temperaturen tot maximaal 18 graden.

4 uur geleden
Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

AMSTERDAM (ANP) - De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond "laat in vrijheid gesteld", aldus Ebbink.

5 uur geleden
Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

ROERMOND (ANP) - Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijders in de gastprovincie. Daarna gaan alle vrijheidsvieringen in het land van start.

8 uur geleden
Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

AMSTERDAM (ANP) - April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Daar treden ze op in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en demissionair minister-president Mark Rutte. Het is de dertigste keer dat het concert plaatsvindt.

9 uur geleden