Rechtspraak blij met budget voor wegwerken achterstanden
DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de Rechtspraak is tevreden met de 40 miljoen euro die het ministerie van Justitie en Veiligheid uittrekt voor het inhalen van achterstanden in rechtszaken. Henk Naves, voorzitter van de raad, zei dinsdag blij te zijn "met de terechte aandacht die het kabinet heeft voor het maatschappelijke belang van rechtspraak".
Aan het begin van de coronacrisis waren de meeste rechtbanken gesloten. Alleen strikt noodzakelijke zaken gingen door, zoals strafzaken waarin het voortduren van voorarrest getoetst moest worden. In mei kwam de rechtspraak weer voorzichtig op gang. In juni werd een achterstand van 17.000 zaken geregistreerd. Het ministerie denkt dat de achterstanden eind volgend jaar zijn weggewerkt.
Naves: "Rechtspraak draagt niet alleen bij aan een rechtvaardige samenleving, maar ook aan onze welvaart. Wij blijven ons inzetten voor goede en onafhankelijke rechtspraak, onder andere door samen met andere betrokken organisaties in te zetten op digitale toegankelijkheid en het wegwerken van achterstanden."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar krijgt uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.
40 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Over vier tot vijf jaar zou Rusland de NAVO kunnen verslaan, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische economie volgens hem zo in dienst gesteld van oorlogvoering, dat de overhand van de westerse militaire alliantie in een paar jaar kan verdwijnen. "En dan kan hij op een gegeven moment gaan denken: nou, misschien moet ik eens een poging gaan doen."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het akkoord over onderwijs tussen de coalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is slecht uitgewerkt volgens andere oppositiepartijen. Zij vinden het kwalijk dat onderwijsminister Eppo Bruins nog tijd nodig heeft om de deal te vertalen naar meer gedetailleerde plannen, terwijl deze volgend jaar al gevolgen kunnen hebben. Om het akkoord te betalen wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de zorg. GroenLinks-PvdA wil weten waar zorgmedewerkers aan toe zijn.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het politieonderzoek op de plek van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is afgerond, meldde een woordvoerder van de politie donderdagmiddag. De locatie wordt nu overgedragen aan de gemeente.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Den Haag zijn vanaf vrijdag logeerwoningen beschikbaar voor mensen die door de explosies en brand aan de Tarwekamp gedupeerd zijn. Volgens de gemeente hebben veertien huishoudens gezegd dat ze een woning nodig hebben. Het gaat om logeerwoningen in de wijk Mariahoeve, waar ook de Tarwekamp is.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
5 uur geleden