
Rechtsfilosoof: fundamenteel debat nodig over embryo-onderzoek
AMSTERDAM (ANP) - Nederland zou een fundamenteel debat over wetenschappelijk onderzoek naar embryo's moeten voeren, vindt rechtsfilosoof Charlotte de Kluiver. Het is volgens haar een gemiste kans dat de Gezondheidsraad in het advies dinsdag geen uitspraken doet over waar de morele grens ligt in dit soort onderzoeken.
"De kant van de wetenschap is makkelijk uit te leggen", zegt De Kluiver, die aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam onderzoek doet naar ethische en juridische kwesties bij genetische voortplanting. "Filosofische kwesties zijn veel abstracter. Maar door die discussie te vermijden, zijn tegenstanders mogelijk niet gerustgesteld."
De Gezondheidsraad adviseerde dinsdag om wettelijk toe te staan dat wetenschappers niet 14 maar 28 dagen onderzoek kunnen doen met embryo's. Volgens de raad is er ethisch gezien niet echt een moment aan te wijzen waarna onderzoek met embryo's ontoelaatbaar is, "behalve laat in de ontwikkeling". Wel hangt het van allerlei factoren af. Een embryo wordt immers als begin van het leven gezien, al ontstaat er pas bij 22 weken iets als bewustzijn en gevoel.
Afweging
De Kluiver erkent dat de Gezondheidsraad het wel heeft over de "beschermwaardigheid" van een embryo. "Maar waar ligt de morele grens? Ik kan me heel goed voorstellen dat je daar niet uitkomt, maar dit is wel een afweging die de wetgever moet maken." Ze vindt het te gemakkelijk om de grens op te rekken van 14 naar 28 dagen, zonder uit te leggen waar de uiteindelijke grens echt zou liggen.
Ze wijst erop dat het in Nederland verboden is om bijvoorbeeld menselijk materiaal te verkopen, zoals eicellen of organen. "Iets dat van een mens is, mag je niet als een 'ding' of 'instrument' gebruiken." In dat kader kan ook een embryo geplaatst worden. "Als dat embryo enkel ontwikkeld wordt voor wetenschappelijke vooruitgang, niet voor een mens, dan is het wel de vraag wanneer de grens overschreden wordt."
Glijdende schaal
Tegenstanders vrezen mogelijk voor een glijdende schaal, zegt ze, waarin de grens nu opgerekt wordt naar 28 dagen en later nog verder. "Ik begrijp die angst. Het fundamentele debat waar de grens ligt moet echt nog gevoerd worden."
De meeste westerse landen hebben een veertiendagengrens voor wetenschappelijk onderzoek naar een embryo buiten het lichaam. In onder meer het Verenigd Koninkrijk heerst ook de discussie of de grens naar 28 dagen moet. Ook binnen Europa kijken landen nog verschillend naar het onderwerp.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiƫnten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 week geleden