Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtse partijen steunen Berlusconi in presidentsstrijd

Rechtse partijen steunen Berlusconi in presidentsstrijd

ROME (ANP/DPA) - De rechtse partijen in Italië steunen Silvio Berlusconi in de strijd om het presidentschap. De kans dat de 85-jarige oud-premier mee gaat doen aan de verkiezingen wordt daarmee steeds groter.

Berlusconi heeft vrijdag de steun ontvangen van zijn eigen partij Forza Italia en de uiterst rechtse partijen Lega en de Broeders van Italië. "Berlusconi heeft de autoriteit en ervaring die het land verdient en Italië verwacht." Ook de centrumrechtse Europese Volkspartij (EPP) zegt zaterdag achter Berlusconi te staan.

De eerste stemronde in de presidentsverkiezingen wordt op 24 januari gehouden. In Italië stemmen de afgevaardigden en senatoren van de twintig regio's wie president wordt.

Verdenking van omkoping

De linkse partijen zijn tegen een kandidatuur van Berlusconi. "Hij is een ondenkbare optie", aldus Giuseppe Conte van de Vijfsterrenbeweging (M5S). "De president van de republiek moet een onaantastbare moraal hebben. Ik denk niet dat Berlusconi die heeft", zei de linkse senator Loredana de Petris.

Berlusconi stond de afgelopen jaren meerdere keren terecht, onder meer op verdenking van omkoping. Hij werd in oktober vorig jaar vrijgesproken van het omkopen van getuigen in een zaak over betaalde seks met een minderjarige op een feestje. Ook in die zaak werd de oud-premier vrijgesproken.

Meer uit Buitenland

Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

26 minuten geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

1 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

2 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

3 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

3 uur geleden
Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

5 uur geleden
Stoltenberg: Rusland en China werken steeds inniger samen

BRUSSEL (ANP) - Rusland en China werken steeds nauwer samen, maakt NAVO-chef Jens Stoltenberg bezorgd op uit het bezoek van de Chinese president aan Moskou. De westerse militaire alliantie heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Beijing daar gehoor aan heeft gegeven, zegt de secretaris-generaal.

6 uur geleden