Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtse oppositie Spanje: regering sjoemelt met coronacijfers

Rechtse oppositie Spanje: regering sjoemelt met coronacijfers

MADRID (ANP/AFP) - De rechtse en extreemrechtse oppositiepartijen in Spanje beschuldigen de linkse regering van premier Pedro Sanchez van gesjoemel met de coronacijfers. Volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid staat het dodental als gevolg van de ziekte Covid-19 al dagen onveranderd op 27.136.

De regering ontkent de beschuldiging dat ze met opzet de cijfers onveranderd laat. Volgens Madrid loopt de doorgifte van regionale cijfers vertraging op door de invoering van een nieuw meetsysteem. Fernando Simon, de Spaanse nationale corona-coördinator, erkende in zijn dagelijkse persconferentie dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt en de huidige cijfers voor "verbazing en verwarring kunnen zorgen".

Sommige regio's ontkennen dat ze vertraging hebben opgelopen. In Andalusië sprak de gezondheidsminister Jesus Aguirre van de rechtse Partido Popular van een "totaal gebrek aan respect voor de doden bij de centrale overheid" door lagere cijfers te publiceren dan waarover de zuidelijke regio zelf beschikt.

Spanje, een van de zwaarst getroffen landen, meldde begin juni voor het eerst sinds maart geen nieuwe sterfgevallen door het coronavirus.

Meer uit Buitenland

Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

5 minuten geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

1 uur geleden
Consulent aangeklaagd die belastingaangiftes Trump lekte

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben aangekondigd een in Washington gevestigde adviseur voor de Amerikaanse belastingdienst te gaan vervolgen wegens het lekken van de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump aan de media. De 38-jarige Charles Edward Littlejohn wordt daarvan beschuldigd, meldt The Washington Post.

3 uur geleden
Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

NEW YORK (ANP) - Tijdens het noodweer dat heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen in New York, is een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN.

3 uur geleden
Videoboodschap Poetin: bezette gebieden willen bij Rusland horen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat inwoners van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne door recente verkiezingen hebben laten zien dat ze graag bij Rusland willen horen. Daarmee zouden de uitkomsten van de referenda van vorig jaar volgens hem onderstreept worden.

6 uur geleden
Pro-Russische oud-premier favoriet bij verkiezingen Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Bij de verkiezingen in Slowakije kunnen de Slowaken kiezen voor een stevige koerswijziging van hun verdeelde land. De peilingen worden aangevoerd door de liberale PS en de SMER-SD, de partij van oud-premier Robert Fico. Hij lijkt de favoriet voor de verkiezingswinst en heeft aangekondigd dan te zullen breken met het prowesterse beleid van de huidige regering. Fico is pro-Russisch en wil stoppen met de militaire steun aan buurland Oekraïne.

6 uur geleden
Laatste dag voor Amerikaans parlement om shutdown te vermijden

WASHINGTON (ANP) - In de Verenigde Staten dreigt een shutdown doordat de Republikeinen en de Democraten in het Huis van Afgevaardigden het niet eens kunnen worden over de overheidsbegroting. Zaterdag is de laatste dag van het fiscale jaar en dus de laatste kans om een shutdown te voorkomen. Dat wil zeggen dat een deel van de overheid plat komt te liggen en dat sommige ambtenaren niet meer kunnen worden betaald als er geen deal komt.

6 uur geleden