Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtse oppositie leidt nek-aan-nekverkiezingen in Zweden

Rechtse oppositie leidt nek-aan-nekverkiezingen in Zweden

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De rechtse oppositiepartijen in Zweden lijken op weg naar een nipte meerderheid in het parlement. In de nacht van zondag op maandag bleek dat met 93 procent van de kiesdistricten geteld de rechtse oppositiepartijen op 176 van de 349 parlementszetels lijken uit te komen. Eerder gingen exitpolls er juist nog van uit dat het centrumlinkse blok onder leiding van premier Magdalena Andersson zou gaan winnen.

Als de verkiezingsuitslag wordt bevestigd, zou de anti-immigratie en nationalistische partij Zweden Democraten voor het eerst directe invloed krijgen op het regeringsbeleid in het land. "Op dit moment ziet het ernaar uit dat er een machtswisseling komt", zei de leider van Zweden Democraten, Jimmie Åkesson, in de nacht van zondag op maandag tegen zijn supporters. "Twaalf jaar geleden kwamen we in het parlement, ik geloof dat we uiteindelijk 5,7 procent van de stemmen kregen. Op dit moment staan we op 20,7 procent." Hij baseerde zich daarbij op de exitpolls.

De verkiezingscampagne in Zweden werd dit jaar gedomineerd door nieuws over toenemende schietpartijen van bendes, immigratie- en integratieproblemen en stijgende elektriciteitsprijzen. Dat zijn thema's die vermoedelijk in het voordeel hebben gewerkt van uiterst rechts. Als de exitpolls worden bevestigd, zou het betekenen dat Zweden Democraten de traditionele leiders van het rechtse blok, de conservatieve Moderata (Gematigde Uniepartij) van partijleider Ulf Kristersson, electoraal hebben ingehaald. Dat zou een stevige nederlaag zijn voor Kristersson, die graag het premierschap van Andersson wil overnemen.

Toch is de verwachting dat zelfs als de Zweden Democraten nu inderdaad uitgroeien tot de grootste partij van het blok, Kristersson alsnog premier wordt.

De stembussen in Zweden werden zondag om 20.00 uur gesloten. Maar de race is nog altijd erg spannend. De nipte overwinning van de rechtse oppositie staat dus nog niet vast. Het is vooral nog wachten op een deel van de stemmen die per post en in het buitenland zijn uitgebracht. Die stemmen kunnen vanwege de kleine marges de doorslag geven.

Kristersson zei in de nacht van zondag op maandag in een toespraak tegen partijleden dat het goed mogelijk is dat de definitieve verkiezingsuitslag tot woensdag op zich laat wachten. Ook premier Andersson onderkende dat de uitslag voorlopig nog niet bekend zal worden gemaakt. Iets later gaf ook de Zweedse verkiezingsautoriteit toe dat een voorlopige uitslag op zijn vroegst woensdag beschikbaar zal zijn.

Meer uit Buitenland

Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

49 minuten geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

2 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

3 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

4 uur geleden
Honderden mensen naar kerk voor uitvaart Navalny

MOSKOU (ANP/RTR/AFP/DPA) - Er verzamelen zich steeds meer mensen bij de kerk in Moskou waar een uitvaartplechtigheid wordt gehouden voor oppositieleider Aleksej Navalny. Er staan volgens een aanwezige journalist honderden sympathisanten te wachten. Volgens een bekende bondgenoot van Navalny, Leonid Volkov, zijn het er meer dan duizend.

5 uur geleden
Aanhoudingen bij verrassingsprotest boeren bij Arc de Triomphe

PARIJS (ANP) - Bij een onaangekondigd boerenprotest bij de Arc de Triomphe in Parijs heeft de politie ingegrepen en 66 betogers aangehouden. Een van de arrestanten is volgens Franse media een voorman van een boerenactiegroep, Patrick Legras. Hij keerde zich vlak voor zijn aanhouding fel tegen het beleid van de Europese Unie. De politie heeft betogers met hun tractors de stad uit geëscorteerd en de protestactie was volgens media relatief snel voorbij.

6 uur geleden
Iran naar de stembus voor parlementsverkiezingen

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iraniërs gaan vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Grootayatollah Ali Khamenei ging zelf vroeg stemmen en riep landgenoten op zijn voorbeeld te volgen.

8 uur geleden