Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechts-conservatieven streven liberalen voorbij in EU-parlement

Rechts-conservatieven streven liberalen voorbij in EU-parlement

BRUSSEL (ANP) - De rechts-conservatieve fractie in het Europees Parlement is dankzij wat versterkingen nu de derde in grootte in het Europees Parlement. De ECR-fractie van onder andere de radicaal-rechtse Italiaanse premier Giorgia Meloni en ook van de SGP is de liberalen voorbijgestreefd.

De fracties in het Europees Parlement proberen na de Europese verkiezingen geestverwante nieuwgekozen Europarlementariërs in hun kamp te trekken om zo meer invloed te kunnen uitoefenen. ECR doet dat vooralsnog met meer succes dan de liberalen. Ze staat nu op 83 zetels, tegen 80 voor de liberale Renew-fractie.

Onder anderen de uiterst rechtse Française Marion Maréchal, nicht van Marine Le Pen, sluit met wat medestanders aan. Zij verlieten onlangs de partij van de Franse rechts-populist Éric Zemmour. Ook nationalistische Europarlementariërs uit Roemenië, Bulgarije, Denemarken en Litouwen voegen zich bij ECR.

Von der Leyen

ECR en Meloni vinden dat de EU een rechtser uiterlijk moet krijgen na de groei van radicaal- en centrumrechts bij de Europese verkiezingen. Ze mikken op samenwerking met de nieuwe Europese Commissie, van hoogstwaarschijnlijk opnieuw de centrumrechtse Ursula von der Leyen. De rechts-conservatieven hopen dat meetelt dat ze de liberalen, die de traditionele coalitie van centrumrechts en centrumlinks afgelopen vijf jaar aan een meerderheid hielpen, van de derde plaats verstoten.

Renew probeert intussen onder meer de Europarlementariërs van Volt over te halen zich aan te sluiten. De liberalen kregen bij de verkiezingen vooral in Frankrijk rake klappen.

Meer uit Buitenland

Veel wateroverlast en schade na heftig onweer in Frankrijk

MEURES/CHAUMONT (ANP) - Het Franse noordoostelijke departement Haute-Marne is zaterdagavond en de daarop volgende nacht getroffen door hevig onweer. Er viel volgens Franse media per uur tien keer meer regen dan normaal voor onweersbuien in de zomer. Vijf mensen zijn voor behandeling naar ziekenhuizen gebracht. De meesten hadden onderkoelingsverschijnselen. De schade die door de wateroverlast is veroorzaakt, is volgens de media aanzienlijk.

14 minuten geleden
Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

3 uur geleden
Trump vraagt zich in interview af hoe aanslagpleger op dak kwam

GRAND RAPIDS (ANP) - Oud-president Donald Trump is voor de aanslag vorige week niet gewaarschuwd dat er een veiligheidsprobleem was bij zijn campagnebijeenkomst in Pennsylvania. In een interview met Fox News had Trump het zaterdagavond over een fout, maar was hij niet specifiek over wie er volgens hem dan de mist in is gegaan.

4 uur geleden
Houthi's melden drie doden en veel gewonden door aanval Israël

SANAA (ANP) - Bij de Israëlische aanval op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen zijn drie doden gevallen. Bijna negentig mensen raakten gewond, zo meldt Al-Masirah TV, het belangrijkste nieuwskanaal van de Houthi-beweging.

7 uur geleden
Trump: Democratische Partij is vijand van de democratie

GRAND RAPIDS (ANP) - Tijdens de eerste campagnebijeenkomst sinds de aanslag op zijn leven, wees Donald Trump zaterdagavond het idee van de hand dat hij een bedreiging is voor de democratie. Tegenover een juichende menigte verklaarde hij in Grand Rapids, Michigan: "Ik heb vorige week een kogel opgevangen voor de democratie".

7 uur geleden
Voormalige lijfarts Trump: schotwond oor was 2 centimeter

WASHINGTON (ANP/AFP) - De voormalige lijfarts van Donald Trump, Ronny Jackson, meldt dat de voormalige president goed herstelt van een schotwond in zijn oor die hij vorige week had opgelopen bij een aanslag op zijn leven. In een bericht op het sociaal medium Truth Social geeft Jackson een medische beschrijving van de wond, die 2 centimeter breed zou zijn.

10 uur geleden
Premier Netanyahu waarschuwt vijanden na vergeldingsaanval

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat Israël zichzelf "met alle middelen zal verdedigen." Hij zei dat kort nadat Israëlische straaljagers een door Houthi-rebellen gecontroleerde haven in Jemen hadden gebombardeerd als vergelding voor een dodelijke droneaanval op de Israëlische stad Tel Aviv.

12 uur geleden