
Rechters mogen van kabinet niet naar alle grondrechten kijken
DEN HAAG (ANP) - Het verbod voor rechters om wetten aan de Grondwet te toetsen, blijft gelden voor een deel van de grondrechten. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt. Rechters mogen na een grondwetswijziging wel aan de klassieke, maar niet aan de sociale grondrechten toetsen.
Voorbeelden van klassieke grondrechten zijn vrijheid van meningsuiting, onderwijs en godsdienst en het verbod op discriminatie. Maar in de Grondwet staat bijvoorbeeld ook dat de overheid zijn best moet doen voor de volksgezondheid, een schoon milieu en genoeg huizen. Deze tweede groep rechten kunnen burgers wat het kabinet betreft dus niet gebruiken om hun zin te krijgen in de rechtszaal.
Ook in het coalitieakkoord staat dat de klassieke grondrechten toetsbaar waren. Volgens De Telegraaf was hier recent discussie over in de coalitie. NSC, voorvechter van de aanpassing, kreeg van andere coalitiepartijen het verwijt meer dan alleen de klassieke grondrechten toetsbaar te willen maken.
Bespreekbaar
"Dat is een discussie die ook in de Kamer wel leeft", erkent minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) tegenover het ANP op de vraag waarom alleen de klassieke grondrechten in de rechtszaal bespreekbaar worden. "Wij hebben ervoor gekozen om het overzichtelijk te houden." De sociale grondrechten laten zich ook moeilijker toetsen, vindt Uitermark.
Grondrechten als de vrijheid van meningsuiting en het discriminatieverbod staan ook al in internationale verdragen die Nederland heeft ondertekend. Daar mogen rechters ook nu al aan toetsen. De vraag is dus hoeveel het plan van het kabinet concreet gaat veranderen.
"De Grondwet komt hiermee meer tot leven", zegt staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming). Hij verwacht dat er in de politiek meer ruimte ontstaat om na te denken over hoe grondrechten precies moeten worden ingevuld.
Meer uit Binnenland
ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Bij een autobedrijf aan de Hoorn in Alphen aan den Rijn is in de nacht van zondag op maandag een grote brand uitgebroken. Bij de brand komt erg veel rook vrij, meldt de Veiligheidsregio Hollands Midden.
1 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - In een flatgebouw aan de Vreeland in Amersfoort heeft in de nacht van zondag op maandag een grote uitslaande brand gewoed. De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat meerdere woningen in de flat moesten worden ontruimd. Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht. De brand is inmiddels geblust.
1 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - In Wageningen hebben de oorlogsveteranen Mervyn Kersh en Nick Janicki rond middernacht het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken om de overgang van 4 naar 5 mei te markeren. De 100-jarige Kersh uit het Verenigd Koninkrijk en de 101-jarige Janicki uit Canada deden dat samen met burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld, waar tachtig jaar geleden werd onderhandeld over de Duitse capitulatie.
7 uur geledenDONGEN (ANP) - In een bedrijfspand in Dongen (Noord-Brabant) is zondagavond een zeer grote brand uitgebroken. Het gaat om een productiebedrijf waar onder meer textiel- en leertoepassingen worden verwerkt, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Het volledige gebouw staat in brand. De brandweer laat om 02.30 uur weten dat zij het gebouw gecontroleerd zal laten uitbranden.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De organisatie van de alternatieve dodenherdenking in Den Haag is "heel erg dankbaar voor de grote opkomst". Op de herdenking aan de rand van het Malieveld kwamen tussen de 3000 en 4000 mensen af, schat een woordvoerder van de organisatie. Eerder had de organisatie aangegeven uit te gaan van zo'n vijfhonderd bezoekers.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Comité 4 en 5 mei kijkt terug op "een geslaagde herdenking" op de Dam in Amsterdam. "De twee minuten stilte zijn zonder grote verstoringen verlopen, wat heel fijn is", zei een woordvoerder. Zij meldt dat volgens de politie 16.000 mensen bijeen waren op de Dam.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op en rond de Dam, waar zondag de Nationale Herdenking plaatsvond, zijn vijf mensen opgepakt. Dit meldt een woordvoerder van de politie. Twee van hen zijn opgepakt voor het verstoren van de dodenherdenking. Zij zouden leuzen hebben geroepen en vlaggen bij zich hebben.
11 uur geleden