Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechters hof stellen hun vragen op slotdag klimaatzaak Shell

Rechters hof stellen hun vragen op slotdag klimaatzaak Shell

DEN HAAG (ANP) - Het hoger beroep van de klimaatzaak tegen Shell gaat vrijdag zijn laatste zittingsdag in. De rechters van het gerechtshof in Den Haag hebben onder meer tijd ingepland om zelf vragen te stellen aan Shell en eiser Milieudefensie. De procespartijen komen ook zelf nog aan het woord om voor de laatste keer hun punt te maken en te reageren op elkaars argumenten.

In eerste aanleg gaf de rechtbank Milieudefensie grotendeels gelijk: Shell kreeg de opdracht om de uitstoot van broeikasgassen die het veroorzaakt met 45 procent te verminderen voor eind 2030. De rechters vonden dat het bedrijf zich moet houden aan "een ongeschreven zorgvuldigheidsnorm". In hun uitspraak legden de rechters uit dat de uitstoot van Shell en de klanten van het bedrijf bijdraagt aan klimaatverandering en daarmee mensen in gevaar brengt.

De rechtbank maakte onderscheid tussen de uitstoot van Shell zelf en de uitstoot van de leveranciers en klanten van het bedrijf, zoals de industrie en consumenten die benzine tanken. Voor die laatste categorie geldt alleen een "zwaarwegende inspanningsverplichting".

Shell vindt de verplichting om de uitstoot van klanten drastisch te verminderen het meest problematisch. Het bedrijf vindt het bevel van de rechtbank ook onterecht, omdat zulke verplichtingen niet gelden voor andere olie- en gasbedrijven.

Milieudefensie blijft erbij dat Shell mensen in gevaar brengt en drastisch minder fossiele brandstoffen moet gaan winnen en verkopen. Volgens de organisatie is het daarom "hoogst noodzakelijk" dat het hof het vonnis in stand houdt.

Meer uit Binnenland

Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft maandagavond tegen 23:00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

1 uur geleden
Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

2 uur geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

8 uur geleden
Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

MAASTRICHT (ANP) - Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.

8 uur geleden
OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist bij betrokken is. Dit maakte het OM maandag bekend.

8 uur geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

8 uur geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

11 uur geleden