Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechters hof stellen hun vragen op slotdag klimaatzaak Shell

Rechters hof stellen hun vragen op slotdag klimaatzaak Shell

DEN HAAG (ANP) - Het hoger beroep van de klimaatzaak tegen Shell gaat vrijdag zijn laatste zittingsdag in. De rechters van het gerechtshof in Den Haag hebben onder meer tijd ingepland om zelf vragen te stellen aan Shell en eiser Milieudefensie. De procespartijen komen ook zelf nog aan het woord om voor de laatste keer hun punt te maken en te reageren op elkaars argumenten.

In eerste aanleg gaf de rechtbank Milieudefensie grotendeels gelijk: Shell kreeg de opdracht om de uitstoot van broeikasgassen die het veroorzaakt met 45 procent te verminderen voor eind 2030. De rechters vonden dat het bedrijf zich moet houden aan "een ongeschreven zorgvuldigheidsnorm". In hun uitspraak legden de rechters uit dat de uitstoot van Shell en de klanten van het bedrijf bijdraagt aan klimaatverandering en daarmee mensen in gevaar brengt.

De rechtbank maakte onderscheid tussen de uitstoot van Shell zelf en de uitstoot van de leveranciers en klanten van het bedrijf, zoals de industrie en consumenten die benzine tanken. Voor die laatste categorie geldt alleen een "zwaarwegende inspanningsverplichting".

Shell vindt de verplichting om de uitstoot van klanten drastisch te verminderen het meest problematisch. Het bedrijf vindt het bevel van de rechtbank ook onterecht, omdat zulke verplichtingen niet gelden voor andere olie- en gasbedrijven.

Milieudefensie blijft erbij dat Shell mensen in gevaar brengt en drastisch minder fossiele brandstoffen moet gaan winnen en verkopen. Volgens de organisatie is het daarom "hoogst noodzakelijk" dat het hof het vonnis in stand houdt.

Meer uit Binnenland

ILT wil dat drankproducenten kijken naar verhoging statiegeld

DEN HAAG (ANP) - Producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken moeten het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker maken om plastic drankflessen in te leveren. Zij moeten onder meer onderzoeken of het daarvoor nodig is het statiegeld te verhogen. Te veel flessen worden nu niet teruggebracht, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport, die met dwangsommen zwaait om de branche in beweging te krijgen.

7 minuten geleden
KNAW zet omstreden hoogleraar en partner aan de kant

AMSTERDAM (ANP) - Een hoogleraar en haar partner die van langdurig ongewenst en veelal grensoverschrijdend gedrag op de universiteit van Leiden worden beticht, zijn aan de kant gezet door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De hoogleraar was lid van het KNAW-genootschap en via de universiteit gedetacheerd bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), een instituut van de KNAW. Haar partner was daar in tijdelijke dienst.

52 minuten geleden
Geen dwangsom voor Staat om overtreden verbod F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft geen dwangsom te betalen voor elke dag dat het verbod om F-35-onderdelen naar Israël te laten vervoeren, wordt overtreden. Dit heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten in een kort geding, aangespannen door meerdere mensenrechtenorganisaties.

2 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

8 uur geleden
Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

DELFT (ANP) - Het woningtekort in Nederland is in 2023 verder opgelopen, hoewel er 88.200 woningen zijn bijgebouwd. Er zijn op dit moment 400.500 woningen te weinig, 10.300 meer dan een jaar eerder. Dit staat in de jaarlijkse prognose die onderzoeksbureau ABF Research uitvoert in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en die vrijdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

8 uur geleden
Schoof denkt als ex-spionnenbaas leiders vertrouwen te geven

WASHINGTON (ANP) - Premier Dick Schoof heeft bij zijn debuut onder wereldleiders baat gehad bij zijn verleden als baas van inlichtingendienst AIVD, denkt hij. Op de NAVO-top, waar veiligheidskwesties centraal staan, "vindt men het eigenlijk wel geruststellend dat er een premier is vanuit Nederland die al heel lang met dat bijltje gehakt heeft."

12 uur geleden
NS waarschuwt bezoekers P!nk: geen treinverkeer door aanrijding

AMSTERDAM (ANP) - Door een aanrijding is er donderdagavond weinig tot geen treinverkeer mogelijk op het traject van Amsterdam naar Utrecht. De NS waarschuwt treinreizigers die bij het concert van P!nk in de Johan Cruijff ArenA zijn dat er onvoldoende treincapaciteit beschikbaar is om iedereen thuis te brengen. "Zoek een alternatief vervoermiddel", aldus de vervoerder.

13 uur geleden