Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechter Zuid-Afrika gaat voor seismisch onderzoek Shell liggen

Rechter Zuid-Afrika gaat voor seismisch onderzoek Shell liggen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Shell mag in Zuid-Afrika geen seismisch onderzoek doen voor de kust van het land. Een gerechtshof in Makhanda oordeelde dinsdag dat het onderzoek waarbij geluidsgolven worden gebruikt om naar olie in de zeebodem te zoeken niet mag plaatsvinden. De uitspraak is een overwinning voor milieugroeperingen die bezorgd zijn voor de impact van het onderzoek op de flora en fauna. Het onderzoek stond gepland bij de Wild Coast, een kustgebied aan de oostkant van Zuid-Afrika.

Eerder won Shell nog een rechtszaak over dezelfde kwestie. Deze was aangespannen door Greenpeace en andere milieuorganisaties die vreesden voor onherstelbare schade aan de natuur en aan de dieren die voor de kust van Zuid-Afrika zwemmen zoals walvissen. Maar die bewering wuifde de rechter toen als speculatief weg.

Shell wil voor de kust van Zuid-Afrika een gebied van 6000 vierkante kilometer oceaan exploiteren, waarin veel zee- en natuurreservaten liggen. Het gebied is 300 kilometer lang en ligt zo'n 20 kilometer uit de kust. De wateren hebben een diepte van 700 tot 3000 meter.

Schokgolven

Het plan van Shell houdt in dat gebruik wordt gemaakt van seismische schokgolven die weerkaatsen op de zeebodem. Daaruit kan opgemaakt worden of er zich mogelijk energiedragende locaties bevinden. Het onderzoek zou volgens de planning 1 december beginnen en maximaal vijf maanden duren.

Shell zegt in een reactie de beslissing van het hof te respecteren. De onderneming zegt de uitspraak te bestuderen en heeft het onderzoek nu gepauzeerd. Shell benadrukt dat olie-exploratieonderzoeken al meer dan 50 jaar worden uitgevoerd, waarbij deze ook wetenschappelijk worden getoetst.

Landelijke protesten

Verder stelt Shell dat Zuid-Afrika voor veel van zijn energiebehoeften sterk afhankelijk is van de invoer ervan. "Indien voor de kust levensvatbare hulpbronnen gevonden worden, kunnen deze bijdragen aan de energiezekerheid van het land en de economische ontwikkelingsprogramma's van de regering", aldus Shell.

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Energie steunde het project. Het beschuldigde tegenstanders ervan investeringen in de ontwikkeling van het land te dwarsbomen.

Naast de juridische stappen heeft Shell ook te maken gehad met landelijke protesten tegen de plannen. Zo was er een oproep tot een boycot van benzinestations van Shell.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

2 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

2 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiƫle moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

3 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

3 uur geleden
Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

6 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

6 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

6 uur geleden