Rechter wijst schikking Boeing rond dodelijke 737 MAX-crashes af
FORT WORTH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft een schikking tussen Boeing en Amerikaanse aanklagers rond twee crashes afgewezen. Bij deze crashes in 2018 en 2019 met 737 MAX-vliegtuigen van Boeing kwamen 346 mensen om het leven. Nabestaanden hadden al aangedrongen op een afwijzing van de schikking. Volgens hen zou Boeing namelijk onvoldoende verantwoordelijk worden gehouden voor de crashes.
Boeing had eerder dit jaar met justitie afgesproken schuld te bekennen aan fraude rond een schikking die al in 2021 werd getroffen rondom de fatale ongelukken. Ook zou de vliegtuigfabrikant een boete betalen en minstens 455 miljoen dollar besteden aan het verbeteren van de interne bedrijfs- en veiligheidsprocessen. Daarnaast zou een onafhankelijke toezichthouder worden aangesteld die drie jaar lang de naleving bij Boeing moet controleren.
De rechter was het echter niet eens met de manier waarop de selectie van de toezichthouder moest plaatsvinden. Zo wilde justitie dat Boeing daarin diversiteit en inclusie zou meewegen. "In een zaak van deze omvang is het van het grootste belang voor de rechtvaardigheid dat het publiek er vertrouwen in heeft dat deze controleselectie uitsluitend op basis van bekwaamheid wordt gedaan", stelt de rechter.
Defect aan sensoren
De dodelijke crashes vonden plaats in Ethiopië en Indonesië, waarbij een defect aan sensoren van een veiligheidssysteem een rol speelde. In plaats van de toestellen te behoeden voor een te steile stijgingsgraad, drukte dit zogeheten MCAS-systeem de neus van de vliegtuigen telkens naar beneden.
Een van de advocaten die familieleden van slachtoffers vertegenwoordigt, noemt de beslissing van de rechter een belangrijke overwinning. "Deze uitspraak zou moeten leiden tot een aanzienlijke heronderhandeling van de schikking om recht te doen aan de doden die Boeing heeft veroorzaakt en om passende maatregelen voor de toekomst vast te stellen", stelt hij. Justitie en Boeing krijgen nu dertig dagen de tijd om de rechter te informeren hoe zij verder willen.
Meer uit Financieel
VLAARDINGEN (ANP) - Veel Nederlanders met goede voornemens hebben in de eerste weken van dit jaar weer een sportschool bezocht. Volgens de keten SportCity en voorzitter Han de Hair van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES), die zelf ook een sportschool heeft, werden meer abonnementen afgesloten dan vorig jaar. Ook Basic-Fit ziet deze maand veel nieuwe leden.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Meer Nederlandse beleggers zien kansen op de beurzen in de Verenigde Staten, meldt ING in de maandelijkse BeleggersBarometer. Afgelopen jaar zijn de beurskoersen flink gestegen, met name in de Verenigde Staten, aldus de bank. Ook de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft er waarschijnlijk mee te maken, denkt ING.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen geëindigd. Na recordstanden eerder deze week deden beleggers het rustiger aan, waarbij met name chipfondsen aan populariteit inboetten. Over de hele week bezien boekten de bekendste graadmeters op Wall Street nog wel winst.
16 uur geledenNICE (ANP/AFP) - Nice legt de komst van grote cruiseschepen aan banden. Burgemeester Christian Estrosi heeft maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat schepen met meer dan 900 passagiers niet meer aanmeren in de buurt van de Zuid-Franse kuststad. Daarmee wil hij overlast door massatoerisme tegengaan.
17 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta wil dit jaar tot 65 miljard dollar (61,8 miljard euro) investeren in projecten die te maken hebben met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Het geld is onder andere bedoeld voor de bouw van nieuwe datacenters en de aankoop van nieuwe chips.
20 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijk verlies het weekend ingegaan. Het sentiment op het Damrak verslechterde in de namiddag. Cijfers uit de Verenigde Staten wezen op een verslechterd consumentenvertrouwen onder Amerikanen. Ook verwachten consumenten in de VS sterkere prijsstijgingen.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massale inzet op kunstmatige intelligentie (AI) in de Verenigde Staten dwingt Europa zijn positie op dit gebied te versterken. Dit stelt AI Coalitie 4 NL, een publiek-private aanjager van de AI-industrie in Nederland. Volgens bestuursvoorzitter Willem Jonker zijn forse investeringen nodig in de opbouw van een Europese AI-industrie. Ook pleit hij voor striktere handhaving van de Europese data- en AI-wetgeving.
22 uur geleden