
Rechter wijst schadeclaim om parkeergarage Eindhoven Airport af
UTRECHT (ANP) - Bouwbedrijf BAM kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die vloerleverancier Bubbledeck leed na het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. Bubbledeck wilde 10 miljoen euro schade verhalen op het bouwbedrijf. Na het instorten van de garage kreeg Bubbledeck geen nieuwe opdrachten meer binnen.
Garage P1 bezweek op 27 mei 2017, twee weken voor oplevering, nadat BAM in 2016 met de bouw ervan was begonnen. Het materiaal voor de vloeren werd geleverd door Bubbledeck. In de dakvloeren ontstonden na verloop van tijd scheuren, met uiteindelijk gedeeltelijke instorting van de garage tot gevolg.
Uit verschillende onderzoeken, onder meer door BAM zelf en door TNO, kwam naar voren dat het bezwijken van de constructie is ontstaan bij een naad tussen twee vloerdelen.
Direct maatregelen
Bubbledeck meent dat BAM de instorting had kunnen voorkomen als direct maatregelen waren genomen na het ontdekken van scheuren. Volgens de rechter is niet aangetoond dat het bouwbedrijf onzorgvuldig is geweest. "Er is wel degelijk gerapporteerd over scheuren in de dakvloer en daar is ook onderzoek naar gedaan", aldus de rechtbank.
Bubbledeck eiste in de juridische procedure ook rectificaties in onder andere één van de onderzoeksrapporten en een persbericht van BAM. Bubbledeck zou daarin ten onrechte als schuldige worden aangewezen. De eis tot rectificatie wijst de rechtbank eveneens af, want van onrechtmatige uitlatingen of publicaties is geen sprake geweest.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.
38 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - De 36-jarige Onur K. uit Etten-Leur staat dinsdag voor het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep terecht voor de moord op zijn moeder (65) en de doodslag op zijn vrouw (31) en zijn twee kinderen (2 en 6). De rechtbank in Breda legde hem in november 2021 dertig jaar cel op, na een eis tot levenslang. Het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De advocaat-generaal komt dinsdag met het advies aan de Hoge Raad in de strafzaak tegen Jos B. De Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. B. is veroordeeld tot zestien jaar cel, maar ontkent iedere betrokkenheid. Hij ging in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch.
1 uur geledenALKMAAR (ANP) - Voor de politierechter in de rechtbank in Alkmaar verschijnen dinsdag de eerste zeven verdachten van de recente supportersrellen in het AZ-stadion. De rechtbank houdt deze week twee themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens maakt dinsdag bekend hoe vaak gegevens van personen in 2022 zijn buitgemaakt bij digitale aanvallen. Vorig jaar constateerde de privacywaakhond een explosieve stijging van het aantal datalekken.
1 uur geledenLIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is (geweest) bij terrorisme. Hoewel daarvoor al procedures zijn, is het toch nodig om steviger maatregelen te nemen "om signalen te herkennen die kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor onder meer de nationale veiligheid", schrijven justitieminister Dilan Yeşilgöz en asielstaatssecretaris Eric van der Burg in een Kamerbrief.
9 uur geleden